Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.
@sepi19 Otworek zrobiony ze starego aparatu typu BOX, wyjąłem obiektyw, jednosoczewkowy, rozebrałem go i zamiast soczewki wstawiłem blaszkę z otworkiem, aparat na klisze formatu 6x6. Okrągły otwór powstał przez istniejącą po drodze "przysłonę/migawkę", nie zwróciłem uwagi na nią uwagi. Teraz otworek przysunąłem bliżej migawki i obraz przenoszony jest na całą powierzchnię błony. Użyłem wtedy przeterminowanej błony ORWO, naświetlałem obliczonym dla otworka czasem, z tego co pamiętam, to mogło być kilkanaście sekund, ale używam też FOMY, ostatnio ISO 400 dla skrócenia czasu naświetlania.
Aparat nie ma czasu "T", a ponieważ używam oryginalnej migawki, to muszę go stabilizować "ręcznie", wyższe ISO daje większą gwarancję nieporuszonego zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
fura
W końcu odebrałem filmy z labu i mam się czym pochwalić w moim ulubionym wątku na forum.
Pierwsze to Olympus OM10 z Zuiko 28/2.8 a film to Kodak Color Plus 200. Drugie natomiast to Zenit 12XP wraz z 50tką heliosa. Film to jakieś przeterminowane dziwadło którą dopadłem w sklepie z tanią odzieżą o nazwie New Truprint 400.
Pierwsze klawe, kolory takie pokręcone trochę. Drugie ma potencjał, ale czegoś mi brakuje...
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
My Solution :)
Ten Solution po złotówce to najlepsze jakość w porównaniu do ceny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ten Solution po złotówce to najlepsze jakość w porównaniu do ceny :)
Na dodatek łatwo się skanuje. Pomijając kwestię że negatyw po wołaniu lubił się zwijać w rynienkę. Dlatego dobrze po pocięciu na paski włożyć go na dobę pod ciężkie książki celem wyprostowania.
Może komuś się przyda:
http://bratex.org/sklep/pl/p/SOLUTION-20013536-wyprzedaz/322
http://bratex.org/sklep/pl/p/Agfa-APX-10013536-/440
Cytat:
Zamieszczone przez
staryman
@sepi19 Otworek zrobiony ze starego aparatu typu BOX, wyjąłem obiektyw, jednosoczewkowy, rozebrałem go i zamiast soczewki wstawiłem blaszkę z otworkiem, aparat na klisze formatu 6x6. Okrągły otwór powstał przez istniejącą po drodze "przysłonę/migawkę", nie zwróciłem uwagi na nią uwagi. Teraz otworek przysunąłem bliżej migawki i obraz przenoszony jest na całą powierzchnię błony. Użyłem wtedy przeterminowanej błony ORWO, naświetlałem obliczonym dla otworka czasem, z tego co pamiętam, to mogło być kilkanaście sekund, ale używam też FOMY, ostatnio ISO 400 dla skrócenia czasu naświetlania.
Aparat nie ma czasu "T", a ponieważ używam oryginalnej migawki, to muszę go stabilizować "ręcznie", wyższe ISO daje większą gwarancję nieporuszonego zdjęcia.
Tak mi się wydawało,że to nie jest z małego obrazka;). Dzięki za info.
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
My Solution :)
Wlasnie zakupilem 10 rolek tej wychwalanej taniosci. Ta fotka tez z przeterminowanej kliszy?
@Fura
Ciekawe te kolorki z kodaka, jak również sam ostatni kadr
Cytat:
Zamieszczone przez
Pilek
Wlasnie zakupilem 10 rolek tej wychwalanej taniosci. Ta fotka tez z przeterminowanej kliszy?
tak jest.
Kodak Color Plus ma czasami potrafi pozytywnie zaskoczyć, zwłaszcza przy dobrym świetle.. Z pewnością wolę go niż Fuji Superie 200. Teraz katuje Agfe Viste też 200. Co do Solution to też chyba sobie sprawie kilka sztuk po terminie, będzie można wtedy założyć wątek "Solution wiecznie żywy"