Teraz to ja i pewnie Reks też widzi. :-)
A mysza jak złośliwa to daj ją kotu. :-)
A foty i widoki jak zwykle ekstra. :-)
Wersja do druku
Pierwsza klasa. To jest to co Reksie lubią najbardziej :D Dziś też do stawu wlazł. Ja wsadziłem palec do wody i stwierdziłem, że zimna jak diabli, a ten się cały zanurzył :D
Wołowiec.
969. Załącznik 102743
970. Załącznik 102744
971. Załącznik 102745
Miłe oku Twoje fotki Bodzip! Na 969 ładnie światło zagrało, a na 971 cienie na szosie rozkładają się ciekawie. Pozdrawiam
Dzięki za odwiedziny :)
Jest, jest ten cmentarz w spisach, aczkolwiek opisy dojścia są dość enigmatyczne. Remontowany był ok 20 lat temu, i zauważyłem, że główny mur zaczyna w jednym miejscu już się rozpadać.
Po wczorajszej i dzisiejszej wycieczce odkryłem jeszcze trzy cmentarze. Z ich opisami to już całkiem cienko jest. Muszą trochę poczekać - nie miałem sprzętu ze sobą... tzn miałem, ale nie ten co trzeba.
...
A na dziś zapraszam na wieczorną wizytę w okolicach cerkwi w Wołowcu. Kilka plusów:
- ciekawe , ciepłe wieczorne światlo
- doskonała widoczność - brak liści na drzewach. W lecie praktycznie jest całkiem zasłonięta.
- brak ludzi :)
Kiedyś pokazywałem już tę cerkiewkę. Dziś byłem pozytywnie zbudowany - została pokryta nowym gontem. Brawo. Widzę że się pamięta o takich nawet na odludziu.
Jak kiedyś wspominałem - cerkiew jest używana tylko 2 x w roku. W środku śmierdzi pleśnią i stęchlizną. To że jest remontowana, napawa optymizmem.
Widok z drogi. W lecie praktycznie niewidoczna
972. Załącznik 102761
Główne dojście. Też cerkiewka zasłonięta
973. Załącznik 102762
No wreszcie coś widać, ale pod światło. Ale może fajnie wyszło :mrgreen:
974. Załącznik 102763
Po prawe widoczna studnia. Później kilka słów o niej / o nich wspomnę.
975. Załącznik 102764
cdn...
Ja mam takie pytanie. Wiesz może kto utrzymuje te Cerkwie?
Jak piszesz, jest ona na odludziu a zauważyłeś wymieniony gont, czyli ktoś się nimi opiekuje . Tak mnie to ciekawi po prostu.
Jest cerkwią filialną parafii prawosławnej w Bartnem. Jak wspomniałem jest cerkwią prawosławną. Cerkwią greckokatolicką była do 1947 roku.
Potem, od 47 do 58 roku nie odprawiano tam żadnych nabożeństw (Akcja Wisła)
Od 58 roku służy powracającym z wygnania mieszkańcom i służy jako cerkiew prawosławna
---edit---
zazwyczaj takie cerkwie utrzymują mieszkańcy. Remonty czasem finansuje państwo, ale...
w miejscowości Czarna, mieszkańcy powiedzieli, że sobie nie życzą, bo jak państwo, to i konserwator zabytków, to zakazy i nakazy, więc powiedzieli "NIE". Nie chcemy pomocy państwa, sami sobie utrzymamy naszą świątynię.