czekamy, czekamy :-)
obiecałeś mi to jeszcze w sierpniu :-)
obiecałeś kolego :-)
obiecałeś ...
i co?
Panie proszą...
My prosimy...
Wersja do druku
czekamy, czekamy :-)
obiecałeś mi to jeszcze w sierpniu :-)
obiecałeś kolego :-)
obiecałeś ...
i co?
Panie proszą...
My prosimy...
To może ja coś z archiwum pokażę, choć to fotka-niespodzianka z parku na Widzewie.
Przepraszam pomyliłem wątek, miało być w jesiennym.
Wiejo! Lud czeka na Cię,
nie cyndol się, wracaj Bracie!
Kurczę Wiejo... :(
Jak patrzę na daty tak trudno mi uwierzyć, że minęło tyle czasu. Tak wiele się zmieniło. Będę się starał podjąć dawną aktywność na forum i sam za siebie trzymam kciuki aby się to udało. Serdecznie pozdrawiam Starszych użytkowników forum i powitalny ukłon w stroną Młodszych. W załączeniu bardziej jako próbka umiejętności zamieszczania zdjęć.Załącznik 200733Załącznik 200734
Podoba mi się, szczególnie to cz-b.
@Wiejo, miło znowu widzieć Ciebie i twoje fotki.
Czekam na więcej.
Może szału nie ma, ale przyjemnie się ogląda, w wersji czarno-białej delikatnie bym odszumił, ale to ja:), tak jak jest tez swój urok ma.
Może faktycznie szału niema ale miło się patrzy na uporząkowany pejsaż bez drutów , badyli na pierwszym planie, ciekawym niebem i z drogą prowadzącą wzrok. Obecna galeria przypomina raczej pstryki z auta lub roweru w biegu.
Miło cię znowu widzieć Wiejo :)
Wspomnienie minionego lata. Dziękuję za odwiedziny. Trochę trudności sprawi mi zamieszczanie zdjęć. Jak pamiętam to wymiar dłuższego boku to jest 1200 pikseli a waga do 450 kb. Udaje mi się zamieścić tylko miniatury a po kliknięciu w nie to wyświetla się trochę większe. Do tego przy poprzednich próbach tekst jest poprzestawiany. Tutorial tej czynności znajdujący się na forum jest pozbawiony obrazków gdzie co kliknąć i jaki to ma wpływ na wygląd w wątku.
Załącznik 206086
Załącznik 206087
@Wiejo, może to wideo Ci pomoże
Trochę nieaktualne. W międzyczasie zmienił się skrypt forum i teraz dodaje się załączniki nieco inaczej.
Zmiana dotyczy dodawania kilku zdjęć. Saboor podał, że wybiera się kilka zdjęć z dysku a następnie zatwierdza "hurtem" wszystkie:
Załącznik 206490
Teraz pojawia się okno z przyciskiem "Przeglądaj" po prawej. Jego kliknięcie otwiera katalog ze zdjęciami, zaznaczamy wybrane a w oknie pojawia się ścieżka do wybranego zdjęcia. Jeśli chcemy umieścić następne zdjęcie klikamy "+" i pojawia się następne okno z przyciskiem "Przeglądaj"
Załącznik 206489
Po wybraniu zdjęć przciskamy "Wgraj", reszta jak Saboor pokazał.
Według wskazówek niezawodnych w pomocy Kolegów mała próba. Jakiś czas temu byłem w Skalnym Mieście od strony Ardszpach i stamtąd też wczesno jesienne kadry.
Prawie dobrze tylko załączniki pokazały się w osobnym oknie "Załączone miniatury" i nie można ich wkomponować w tekst. Tu co prawda nie ma to większego znaczenia ale kiedyś może będzie taka potrzeba.
Zwróć uwagę na dwie rzeczy.
Po wybraniu załączników, na dole okna pojawią się one jako "zaptaszkowane" miniaturki a w prawym dolnym rogu (obok przycisku Zakończ), na przycisku "Dodaj w linii" w nawiasie jest ich liczba.
Załącznik 206528
Teraz klikasz na przycisk "Dodaj w linii" i po chwili "ptaszki" z miniaturek znikają a w nawiasie a na przycisku "Dodaj w linii" pojawia się 0. Wtedy klikasz na "Ukończone".
Załącznik 206527
Załączniki wkleją się tam, gdzie stał kursor w momencie rozpoczęcia wstawiania. Aby przenieść je w inne miejsce należy go wyciąć, postawić kursor w odpowiednie miejsce i wkleić tam załącznik.
Helmuth wielkie dzięki za wyczucie. W miejscu które dokładnie opisałeś mam problem. Teraz już wiem, że po skomponowaniu posta w trakcie jego poglądu mogę go edytować i jak nie wychodzi to usunąć. Tą metodę zastosuję do skutku. Przekonałem się, że skrypt forum jest nowy i wiele rzeczy funkcjonuje trochę inaczej. Nie przypuszczałem jednak, że jest pamiętliwy i jak chciałem się odwdzięczyć reputacją to kazał mi rozdać trochę innym. Zapewniam, nie zapomnę.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ponowna próba wstawienia zdjęć trochę większych od miniaturek. Wstawiam zdjęcia jako załącznik (spinacz biurowy) ale w poście nie mogę ich powiększyć jak na filmie pokazał Saboor. Teraz trochę inaczej za pomocą ikonki Insert image.
Załącznik 206537Załącznik 206538Załącznik 206539
Jesienne plenery. Na razie dam sobie na luz i pobawię się poprawką.
Załącznik 206541
Załącznik 206542
A teraz jak już to opanowałeś, to dwukrotnie kliknij na tę miniaturkę foty i wybierz large lub full size i będziesz miał wypas :D
Załącznik 206543
Ponowna próba. Niestety po wgraniu zdjęć mogę je tylko ustawić w pionie lub poziomie. Nie mogę tak jak na filmiku złapać i przesunąć zdjęcie a także po dwukliku w fotkę nie wyświetla się formatka dot. wielkości zdjęcia. Teraz już zgłupiałem do reszty bo nie wiem, czy ja coś źle robię, czy komputer do bani, czy inaczej się nie da.
Załącznik 206544
Załącznik 206545
Bodzip klikam aż mi już we łbie klika i nic z tego klikania nie wynika.
Tak jak pisałem w poprzednim poście, nie można przesuwać załączników (jak pokazywał Saboor). Trzeba je wycinać i wklejać tam gdzie chcemy je mieć.
A robisz to lewym klawiszem myszki
Otworzy się takie okno:
Załącznik 206547
Ojej, Wiejo :roll:
Może tym razem się uda. Niestety, po zaimportowaniu zdjęcia, w oknie podglądu postu nie mam żadnych możliwości jego edycji dotyczącej wielkości zdjęcia jak i miejsca miniatury w polu tekstowym. Nie wiem gdzie robię błąd realizując punkt po punkcie zalecenia Saboora na filmiku i wskazówki Halmutha na skrenach. Dochodzę do tego jak wcześniej opisałem i na tym koniec. Wyświetla się tylko znak zakaz ruchu.
Widzę fotkę, fajna.
Bardzo ładna magnolia parasolowata :)
Nie potrafię robić tak dobrych tutków jak Saboor ale starałem się pokazać (bez dźwięku) to o czym wcześniej pisałem:
https://youtu.be/2DAIQ0pDRHk
Helmuth bardzo przepraszam za błąd w Twoim nicku w poprzednim poście. Najgorsze jest to, że identycznie tak robię jak wy w swoich wskazówkach.
Na razie niech jest jak jest. Teraz zmieniłem przeglądarkę na Chrome i efekt jak poprzednio. Będę dalej gryzł problem, bo widzę jak na forum wszyscy wklejają zdjęcia w innych wątkach i u mnie też w większych formatach a ja pomimo tak fachowej pomocy nie mam tej możliwości.
Załącznik 206597
To klikanie na ikonę. Nic nie zrobisz dopóki będziesz miał podstawowy edytor. Literka A po lewej stronie ikonek w edytorze pozwoli zmienić na zaawansowany, lub: profil -> ustawienia ogólne -> zaawansowany edytor WYSIWYG.
Załącznik 206598
Teraz w/g Bodzipa. Po zastosowanych zmianach nadal to samo. Po południu poproszę któregoś z młodych kolegów bardziej kumatych w temacie o radę. Korzystam z przeglądarki Edge i Chrome, na jednej i drugiej to samo. System Win 10. Skórkę forum też zmieniłem na ciemną.
Załącznik 206601
Pomoc kogoś z zewnątrz okazała się strzałem w dziesiątkę. To chyba jakieś fatum albo kara za długą absencję na forum. Kumpel zaraz po pracy wpadł i powiedziałem oraz pokazałem w czym problem. Odtworzyłem filmik Samboora . Kolega usiadł przy kompie i za pierwszym razem zrobił to czego ja nie mogłem.
Następnie usiadłem ja i jak robiłem to dziesiątki razy uzyskałem to co chciałem. Cieszę się, stres mija i lekko na duszy się zrobiło.
Załącznik 206605
Cieszę się razem z Tobą, teraz łatwiej będzie można podziwiać Twoje ciekawe zdjęcia :)
Fajnie, że udało rozwiązać się ten "problem". Filmik Saboor 'a, tak nawiasem mówiąc:), choć myślę, że filmik helmuth 'a dużo krótszy i pokazuje to samo właściwie.
Można tylko się zastanawiać co lepiej wybrać po kliknięciu na miniaturę, Large (zdjęcie ucięte do 1024 px w poziomie) czy Full Size (zdjęcie przeskalowane do 1024 px w poziomie). Osobiście ostatnio używam głównie Full Size, ale to temat na inny wątek...
Bardzo ładnie to światło przenika i rozświetla las.
piękne zdjęcie.
Brawo.
W Paczkowie odbywają się już niemal corocznie w sierpniu Balonowe Mistrzostwa Polski. Inauguracja mistrzostw ma miejsce na stadionie miejskim w godzinach popołudniowych. Jest to wielką atrakcją tym bardziej, że można obserwować cały cykl czynności od rozłożenia balonu do jego lotu. Następne loty już tak na poważnie mają start w pobliskim Kozielnie gdzie w ramach relaksu można się stać załogantem gondoli balonu za rozsądną opłatą. W załączeniu kilka zdjęć z przygotowań do lotu.
Załącznik 206743Załącznik 206744Załącznik 206745Załącznik 206746Załącznik 206747Załącznik 206748
Teraz trochę zdjęc z startu i początkowej fazy lotu balonów.
Załącznik 206905Załącznik 206906Załącznik 206907Załącznik 206908Załącznik 206909Załącznik 206910Załącznik 206911Załącznik 206912
Dużo ich, w powietrzu musiał być niezły spektakl.
Byłem bardzo zaskoczony jak te ogromne balony w kompletnej ciszy przerywanej krótkimi seriami włączanych palników majestatycznie wzbijały się
w powietrze. Na lotnisku w Polskiej Nowej Wsi na Opolszczyźnie corocznie odbywa się Master Track na którym pokazywane się najpiękniejsze samochody ciężarowe w Polsce jak i państw europejskich. Przedstawiona na zdjęciach zielona cysterna zgarnęła masę nagród a pozostałe wcale nie były gorsze.
Załącznik 206995Załącznik 206992Załącznik 206993Załącznik 206994Załącznik 206996Załącznik 206997
Świetne zdjęcia -brawo.
Niezłe bryki :)
W sasiednich Czechach w miejscowości Dolni Morava na wysokości 1116 mnpm znajduje się "Scieżka w chmurach" której długość liczy 710. Ładne miejsce
z rozwijającymi się w błyskawicznym tempie usługami turystycznymi.
Załącznik 207339Załącznik 207340Załącznik 207341Załącznik 207342Załącznik 207343
Na spacerku przez las odkryłem ukrytą w nim łąkę na środku której stał przepiękny dąb. Ronił olbrzymie żołędzie które bardzo smakowały buchtującym tam dzikom. Zrobił na mnie wrażenie jakby był władcą tej niewielkiej krainy dlatego stał się bohaterem załączonej fotki.
Załącznik 207678