Są, są... dobre dziś były warunki do obserwacji Beskidu. Zły jestem, bo padła mi bateria w E-M10 z 60-tką. Byłoby lepiej widoczne.
Wersja do druku
patrząc na 186 pomyślałam o panoramie ( w końcu już spec jestem ;) sese - żart jakby ktoś nie załapał)
ale szkoda że panorama ucięła fajny dół
dlatego wolę 186 bardzo przyjemna fota
Światełko dziś dopisało więc i wrzucam więcej niż zazwyczaj... :grin: jest już późno więc sądzę, że nie będziecie się na mnie złościć... ;)
189. Ostro w prawo...
Załącznik 166908
190. Równoległe...
Załącznik 166909
191. X
Załącznik 166910
191 - cięłabym tą górę zdecydowanie - bez przebijającego "nieba" u góry
189 najlepsze - ładne tam światełko z tyłu - ale jakoś chciałoby się szerzej
Samo życie... mówiło "weź mnie a będę Twoje" :mrgreen:
Szyny :)
189 najlepsze - ładne tam światełko z tyłu - ale jakoś chciałoby się szerzej[/QUOTE]
No popatrz... chciałabyś szerzej a ja tnę...
Chcesz ciąć a ja daję szerzej... :grin:
Kobiecie nigdy nie dogodzisz. :wink:
189 więcej prawej strony brak, chyba że trzeba było ciąć bo przeszkadzajki były
189. w całej okazałości... długo się zastanawiałem czy ciąć... ale stwierdziłem, że przyczepicie się "białego niebka"... ;)
Załącznik 166915
dla zrozumienia o co babie chodzi - dość istotne szczegóły :-P
To teren Zakładu Wapienniczego w Płazie. Upadał już kilka razy... coś się tam teraz dzieje... dziś robiłem rekonesans. ;)
Miejsce niebywale fotogeniczne.
W postach #123 i #127 ten sam zakład z innej strony.
---------- Post dodany o 00:56 ---------- Poprzedni post był o 00:45 ----------
Grzebiąc po sieci dowiedziałem się na co można się tam natknąć...
Załącznik 166916
Na terenie zakładu znajduje się nieczynna już, zabytkowa budowla - szenastokomorowy piec kręgowy typu "Hoffman", służący niegdyś do wypalania wapna.
Został zbudowany przez Józefa Reigera w 1892 roku z cegły i kamienia. Widoczną na zdjęciach drewnianą konstrukcję dachu, chroniącą piec, wspartą na rzędach drewnianych słupów, wzniesiono w roku 1949.
(...)
"Hoffman" z Płazy to jedyny zachowany w całości egzemplarz, używany w przemyśle wapienniczym. Został wpisany do rejestru zabytków wojewódzkiego konserwatora w 1987 roku.
Wkleiłem tekst ze strony http://www.straznicyczasu.pl/viewtopic.php?t=1073
Jest tam też trochę zdjęć.
Z dziś... kto zgadnie gdzie sfocone?
192. Zabawki dla dużych chłopców...
Załącznik 166954
Dla ułatwienia...
193. Ekspres polarny...
Załącznik 166955
Podobne maszyny pamiętam z dzieciństwa, to były ich czasy świetności. Wtedy w okolicy ogrodu za lecznicą były zwrotnice i rozjazdy do ich zawracania. Dojeżdżały powoli, zatrzymywały się w kłębach pary i wracały z powroten już po innym torze na stację... To były czasy... miłe wspomnienie, Zapytasz kiedy? W okolicy 1962-65 roku....
Szkoda, że nie można zdigitalizować obrazów, jakie mamy w umyśle...
Przechodząc do meritum... to Lokomotywownia Kraków Płaszów
https://www.google.pl/maps/place/Lok...5bc04b02c51c86
Lubię takie zabawki :) a takie miejsca widywałem jeżdżąc między Katowicami a Gliwicami.
---------- Post dodany o 19:02 ---------- Poprzedni post był o 18:58 ----------
A te to jeszcze bardziej :)
Ja też ciuchcie pamiętam doskonale z dzieciństwa, choć już z późniejszego okresu. Mieszkałem koło torów - dwie linie z parowozami (później zastępowane spalinowymi lokomotywami) woziły węgiel z kopalni a dwie już zelektryfikowane piasek na kopalnie.
Kto z Was pamięta "kowbojki" ?
To były takie wagony dla pasażerów podobne do tych co na starych westernach pokazywali. Takowe u mnie w okolicy jeździły.