Tym to chyba jakiś Transformers :D
Wersja do druku
Tym to chyba jakiś Transformers :D
Nie, Transformersi chadzają piechotą ;-)
Pewnie zbierają na rowery :twisted:
---------- Post dodany o 09:50 ---------- Poprzedni post był o 09:47 ----------
No dobra, ide cos pofocic, szkoda dnia .
Dwa filmy z wczoraj juz wywolane i sie ładnie suszą. Coś dorobie teraz , wywołam no i skanowanie wieczorkiem.
Coś wkleje jak tylko bedzie sie nadawało ;-)
Z wczorajszego wypadu w góry
HP5+, @1600, DD-X 1:4
No wypad w góry w dechę od ramy ;) :). Ja bym to jeszcze przerobił na swoje loty ponad świetlne tak jak tutaj
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=6353&pos=3
;)
Ale powiem Ci, że z OM10 zrobiłem w podobny sposób zdjęcie tego obrazu z mojego linku i jestem ciekawy co z tego wyjdzie jak skończę kliszę i się wywoła :). Czas ustawiłem podobny jak w PEN'ie i ruch był mniej więcej ten sam tylko, że poświeciłem na to z 4 klatki bo moja karta pamięci mieściła jedynie 36 :)
Wrzuć koniecznie jak wywołasz.
Po pierwsze nie wiem czy aparat poprawnie działa bo jest w nim załadowana pierwsza klisza ale z tego co mi się wydaje to chyba tak (czasami diody szaleją ale z tego co zauważyłem nie ma to związku ze światłomierzem tylko jakiś styk gdzieś nie kontaktuję związany z diodami - muszę go kiedyś rozebrać i przeczyścić) a po drugie to mnie samego ciekawość zżera bo efekt dopiero po wywołaniu a nie tak jak w PEN'ie na wyświetlaczu. Nawet jak nie wyjdą zbytnio to wrzucę a będę próbował później dalej :)
Taxi
HP5+, DD-X 1:4
...nic sie nie dzieje ...
HP5+, @1600, DD-X 1:4
Wszyscy pewnie śpią jeszcze.
Jak spia?
U mnie mrozilo z rana, ze HO, HO Mery Krismas...
pozdrowionka
Niezmiennie HP5+, @1600, DD-X 1:4
Też się podoba, ale jestem też zaskoczony jak ładnie DD-X współgra z HP5+ na iso 1600.
Fakt miodnie wyszło. Weźmy jednak pod uwagę że pomimo takiego forsowania negatywu to światła tam było całkiem całkiem. Pewnie to uratowało po części sytuację. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Pewnie duże znaczenie ma też sama technika wołania negatywu. Przecież dopasowując technikę można wpływać na kilka parametrów. Jednym z nich jest ziarnistość.
To pewnie średni 6x4.5 albo 6x7 więc dodatkowo ziarno tak nie bije po oczach.
Poczekajmy co Wuzetu napisze ;-)
Ja tu teraz wrzucę zdjęcie z nocnego szwendania się po mieście.
Sory za ziarno. Superia 1600 w małym obrazku.
Tak jest Panowie, to 6x4.5. Wołanie standardowe, czyli kilka przwrotek na początku, przez ok. 20 sekund, potem 2 przewrotki co minute.
Walcze z tym HP5+ na średnim od jakiegoś czasu. Pojawił sie on tutaj w dobrej cenie i skusiłem sie na cały 10 pack. Nie wiem dlaczego, ale zanim zacząłem robić b/w i czytając różne wątki na forach o tym filmie, ustawiłem go na taj samej półce co Tri-X. Niestety, rzeczywistość jest zupełnie inna ;-) DD-X to juz 3 wywoływacz jaki na nim próbuje. Najsłabiej jak dla mnie wypadł HC-110, Xtol juz dał lepsze efekty. teraz zrobiłem kilka rolek w DD-X. Dochodze jednak do wniosku, że ten film bardziej nadaje sie do wnętrz, lub do światła zastanego i to nie najmocniejszego. W tedy efekt jest zadowalający. W pełnym słońcu natomiast, ziarno jest bardzo mocne i wrecz zjada drobne szczegóły.
Co do fotek z muzeum, to jestem mile zaskoczony efektem forsowania na 1600, a światła wbrew pozorom nie było tam za dużo.
Mi HP5+ wychodził dobrze w Ilfosolu S 1+9 i ID-11 1:1. Chodzi o mały obrazek. Jakoś bardziej te 10 lat temu kochałem jednak Tri-X'a.
Wrzucę pewną głupotę z LOMO bo dwa razy tą klatkę naświetlałem a film to była jakaś przeterminowana staroć chyba FUJI. Zrobiłem tak z dwie klatki ale na drugiej prawie nic nie widać.
No i moje pytanie bo chciałbym czasami tak poeksperymentować. Może macie jakieś rady co do takich klatek 2x naświetlanych czyli jak najlepiej ustawić do czegoś takiego aparat. Jedyne co w Lomo można ustawić to odległość (0,8; 1,5; 3; nieskończoność), przysłonę (AUTOMAT; 2,8; 4; 5,6; 8; 11; 16) i czułość (25; 50; 100; 200; 400).
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1365591398
Jak podają na stronie Ilforda, z wywoływaczy płynnych, ogólnie najlepszy jest właśnie DD-X. Ilfosol daje ponoć najlepszą ostrość. Z proszkowych polecają ID-11 i Microphena. Wybrałem DD-X-a i tak jak sugeruje producent, że najlepiej sie sprawdza zwłaszcza w forsowaniu, tak faktycznie było ;-)
Zrobiłem jeszcze dwie rolki na 6x7 i tak jak pisałem wcześniej, zadowalający efekt jak dla mnie, w sytuacji gdzie nie było za dużo swiatła.
Testowałem tez przy okazji obiektyw macro (Takumar 135/4)
Natomiast w pełnym słońcu, jakos nie podchodzą mi do końca te zdjęcia, czy może przesadzam ?? :-)
ooo, czyżby na pierwszym zdjęciu była Kawasaki W650? piękny motocykl :)
Co mogę wrzucić...rozkopane wyro. Leica znowu leży w serwisie :-(
M6, Jupiter-8 50/2
Ilford FP4+, Rodinal 1:100.
Tak przy okazji:
Nowa Agfa Precisa CT100 to przepakowywana Provia 100F.
http://allegro.pl/show_item.php?item=3166039265
Heeee w końcu powołałem do życia moją pierwszą kliszę po 8 latach nie licząc jednej w między czasie z Lomo. Klisza to była jakaś przeterminowana AGFA wsadzona do Olka TRIPA 35 :). Kliszę wywołałem w Rossmanie ze zgraniem na płytę i fotki są własnie z płyty od nich
To moja mała Karolajna i tutaj nic nie mieszałem PS'ie oprócz rozmiaru i rozdzielczości. Mnie się kolory podobają jakieś takie dziwne wyszły :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1365686970
A to poniżej jest ze żłobka i pojechałem je auto tonem, lekko naprostowałem i skadrowałem :). Ostrość nie ta ale pierwsze koty za płoty :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1365686972
Najs,
szczegolnie Karolajna!
pozdrowionka
PS
Ten pajac to autoportret czy co?:)
Ale fajnie to złapałeś :)
---------- Post dodany o 04:01 ---------- Poprzedni post był o 04:00 ----------
Oczywiście, że mój autoportret ale pozwolę sobie teraz na małe odgryzienie. Ja jestem na drugim planie a pierwszoplanową rolę pozostawiłem............ ;)
---------- Post dodany o 04:12 ---------- Poprzedni post był o 04:01 ----------
To dla tego rozkopałeś wyro, że Leica leży w serwisie. Zobaczysz jak wróci do domu to Cię opitoli za bajzel (kobity już tak mają) ;)
Domowe archiwum:
Słonecznik, Ilford Pan 100, wywojka Ilfosol S 1+14. Lipiec 2004.
Rochacze, wrzesień 2003, Fuji Provia 100F.
Nie przepadam za słonecznikami w C-B ale to drugie takie, że człowiek aż chce się położyć pod chmurką :)
gibberpl , grzeb w tym swoim archiwum wiecej :-)
Ja natomiast polecam zdrową żywność
TMax 100 w Xtolu
A ja polecę pojazd wózkowy w którym na wypady przewozi się sporo zdrowej żywności na dolnym pokładzie ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1365792958
CzaRmaX a gdzie tablice rejestracyjne pojazdu ? ;-)
Rogacza pokaże
TMax 100, D-76
Za często z moja Karolajną przekraczamy dozwolone prędkości więc pozdejmowaliśmy aby przy zdjęciu z fotoradaru nie było się kogo czepić ;)
Ten mój jest całkiem całkiem i jest z tych ze średniego przedziału cenowego. Przeżył nie jedną wyprawę samochodem, przeprawy terenowe po bezdrożach, lasach, kamieniach, brodzenie po osie w morzu, cztery loty samolotem. Ta dolna półka też już niezłe ciężary woziła. Trzeba mu przyznać, że jest porządny :)
Widzę że w wątku sporo motoryzacji to i ja cos wrzucę...
Właśnie, skoro o samochodach to moze pomożecie, mam dylemat ... jaki kolor wybrać
Fuji X-Tra 800
Rurzowy ;-) ale najszybszy jest czerwony.