Tak, ktos na targach to sprawdzał i podał takie wartości:
2.8 til 23
3.2 til around 30
3.6 til around 40
4.0 thereafter
PS. Oczywiście nie mogę zagwarantować, że sie nie pomylił. Podaje tylko to co kiedys znalazłem.
Wersja do druku
nie, nie, nie, absolutnie nie, ale pamiętam jak się wszyscy zachwycali mZD 17/2,8 gdy debiutował, a teraz uważany jest za najsłabszą stałkę w m4/3... zresztą po co szukać w m4/3. Gdy debiutował X-pro wraz z zestawem 3 stałek entuzjazmowi też nie było końca - po testach okazało się że o ile 35-tka jest bardzo dobra to 18stka i makrówka 60tka trochę odstają...
Na pewno ten "kit do X-sa" ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jak na kita to ma wcale niekitowe parametry (światło 2,8!!!) ale na pewno ma też jakieś wady bo na tym świecie nie ma rzeczy idealnych... Jakie będą to wady i na ile poważne one będą to się dowiemy dopiero za jakiś czas - gdy obiektyw stanie się bardziej popularny i początkowy entuzjazm opadnie.
Wszakże, by ten ton sceptyczny trochę złagodzić, mam głębokie przekonanie że bilans wad i zalet tego obiektywu będzie wyraźnie dodatni..
W pełni się zgadzam z Jan_S. Na razie jest tylko kilka opinii o tym szkle a to stanowczo za mało aby twierdzić, że jest świetne albo złe. Co nie zmienia faktu, że trudno obecnie znaleźć w systemach bezlusterkowych lepszą alternatywę dla tego zooma (pod wzgledem parametrów).
Właśnie złożyłem rezerwację na jedną z dwóch sztuk, jakie trafią do mojego osiedlowego sklepiku fotograficznego, w którym często robię zakupy. Przy okazji dostałem 5% rabatu :) Cena wyszła około 5.500 zł.
W takim razie gratuluję i czekam na wrażenia z użytkowania wraz z zdjęciami :)
Gratulki, pisz na biezaco o pierwszych wrazeniach :-) Cena niezla, w sumie jak na poczatek z zoomem 2.8-4 nie gorsza niz OM-D, nawet mimo promocji z 45mm, bo wszedzie Olek przez to pozdrozal o ladnych kilkaset zl...
Na razie to dopiero rezerwacja, więc jeszcze trochę cierpliwości :) Jeszcze czekam na ostateczną informację, czy Fuji wyrobi się z dostarczeniem towaru do sklepu na 16 listopada. Jeśli nie, a w innym sklepie znajdę ten sprzęt wcześniej, to chyba nawet ten rabat przekona mnie do tego, że warto czekać ;)
no właśnie, OMD wygrywa tu z fujikiem tylko (aż) stabilizacją, uszczelnieniami & Serwisem ( to co wyprawia FP-serwis-nie tylko z SAB,) z resztą dobrze tu ujął z forum fuji szwayko.
Załącznik 73891Załącznik 73892
życzę sobie, żeby XE-1 nie dotknęło go jakieś babole, jak w X-Pro1, który okazał się sprzętem beta a klienci frajerami :) Jakby FP serwis był na poziomie Olka to bym stał już w kolejce za xe1. A tak nie chce zostać gratis testerem ani nie chcę, żeby mi przybyło siwych włosów z cudnym FP serwis(kolejny raz). Sylwiusz Ty nic nie tracisz :-P Chociaż myślałem, że już omd kupiłeś. Ta "słynna" promocja 1 zł / 45 to powinna inaczej brzmieć: 799z/45/1.8 ;)
Hehe, pewnie kupilbym OM-D juz dawno, ale mam na glowie jednoczesnie sezon w robocie (12-14h/dobe minimum), pilnowanie wykonczenia nowego mieszkania i jeszcze wyzywienie Malzonki, ktora caly wolny czas uczy sie do egzaminu :-P Wiec troche malo czasu zostaje na hobby :-/
Skoro cena sugerowana jest na poziomie 5700 to wydaje mi się, że w sklepach powinno byc właśnie coś koło 5500, a w sklepach internetowych nawet mniej. Tylko, ze problem z dostepnością może spowodować, że pierwsze kilkanascie sztuk bedzie sprzedawane po maksymalnej cenie. Sam jestem ciekawy jak to bedzie.Co do serwisu to racja, Fuji odstaje i z jakością i jeszcze bardziej z okresem gwarancji. Olympus tu zdecydowanie wygrywa ale też spotkałem się z opiniami, że po okresie gwarancji jak się coś w Olympusie zepsuje to koszty są tak ogromne, że nie opłaca się naprawiać. Ponoc obowiazuje jakiś ryczałt. Nie wiem jak to jest ale kilkanascie dni temu widziałem na naszym Forum wycene naprawy jednego obiektywu i faktycznie lepiej było kupic nowy. Nie wiem jak to wygląda w przypadku drogiego sprzetu typu OMD.
Cos takiego jak "ryczalt" robi na 100% HP. Ergo - jesli cos Ci sie popsuje po okresie gwarancji, to po prostu proponuja... wymiane sprzetu na nowy. Czy tak tez jest w Oly? Ktos wie z autopsji? ;-)
Wysłałem wczoraj parę maili do sklepów w Poznaniu z pytaniem o dostępność X-E1:
cyfrowe.pl - mają mieć jako jedni z pierwszych w Polsce
digital24 - to samo...
media expert - "że co proszę???"
media markt - informacji udzielić może tylko kierownik w sklepie
saturn - to samo, napisane dokładnie tym samym szablonem
euro rtv agd - brak odpowiedzi
fotodura - adres e-mail jest nieaktualny
fotojoker - oni nawet nigdzie nie podają adresów e-mail
Zastanawiam się, jakim cudem te sklepy, oprócz dwóch pierwszych, przetrwają w XXI wieku. Na straganach powinni majtkami handlować.
W zwykle drogim Dublinie samo body kosztuje 999 euro a zestaw z kitem 1400 euro.
Cena chyba dość podobna do OMD. Amazon zwykle ma lepsze ceny wiec warto chyba poczekać;)
Widziałem już te bezlusterkowce czarne i srebrne, nie chciałem ich ogladac- znajomy ma punkt Fuji to może mi za kilka dni udostępni na dłużej któregoś.
Mobi
Na cyfrowe.pl w zapowiedziach jest tylko samo body :-(
Ja niestety aby zobaczyć to cudo muszę pokonac ponad 100km. Mysle czy nie pojechac w sobote ale obawiam się, że i tak mogę nic nie zobaczyć bo te kilka sztuk może zejść już w piątek. Z drugiej strony patrząc na nasze fora (polskie) zainteresowanie tym aparatem jest znikome (pisze o zainteresowaniu kupnem zaraz po premierze). Może epicure pooglada go w piatek i da znać jaka jest dostepność w poznanskim MM :-)
Jeżeli na niego trafię, to nie tylko go pooglądam, ale może i od razu kupię, o ile na rezerwację w innym sklepie będę musiał czekać dłużej :)
Jeśli jesteś zdecydowany na zakup bez macania, to lepiej od razu zarezerwować sobie sztukę w jakimś sklepie internetowym, bo w tradycyjnych sklepach może być problem z dostępnością.
http://www.youtube.com/watch?v=26zDJYV_iWg
Przegląd cech i funkcji. Można się bliżej przyjrzeć zoomowi.
FJ nie handluje sprzętem Fuji, więc mail nic by nie dał ;)
generalnie maile do sklepów to nr_sklepu (małpa) fotojoker.pl, numery znajdziesz tutaj: http://www.e-fotojoker.pl/stores_ove...efotojoker.php
Szybkość AF z obiektywem 18-55:
http://www.youtube.com/watch?v=_ZmHuFkAOj8
Nie to co D300s, ale dla mnie styknie :D
Może jakby ludzie zaczęli pytać, to i FJ zacząłby handlować... ;)
No i już jest:
http://www.interfoto.eu/?page=subpro...t=10571&id=215
http://www.interfoto.eu/?page=subpro...t=10566&id=215
Wartość obiektywu w zestawie: 1.400 zł. Wartość obiektywu osobno: ponad 3.000 zł. Chyba upadli na głowę.
Bezapelacyjnie wspaniały sprzęt. AF z linearnym motorem w zoomie chodzi o wiele przyjemniej niż w X100.
Sam nie wiem. Żona chce filmować - plus dla OM-D. Pasują mi stałki Olka - plus. Ale, w następnym roku wyjdzie do fujika m.in. 23/1.4 - idealna dla mnie ogniskowa (35 ma małym obrazku). Uwielbiam 23/2.0 z X100.
W sumie to porzebuję małoobrazkowej 35-tki. 17/1.8 wydaje się świetne, 23/1.4 pewnie też będzie dobre. Obrazek - raczej jednak stawiam na sEXiOne (X-E1). Filmy - zdecydowanie OM-D. No i bądź tu mądry... :)
Napiszę krótko: gdyby nie fakt posiadania OM-D (od kilku tygodni co prawda, ale już z kompletem szkiełek), na 99% już bym składał zamówienie.
Lokalizacja sprzedaży :
http://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci...-fujifilm-xf1/
http://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci...fujifilm-x-e1/
Warsiawka 7 razy a inne duże miasta ? Poznań to może sobie pojechać do Berlina ?
Znów w stolycy olali kraj :)
W sklepie internetowym, który podał epicure brak zestawu X-E1 + zoom :-(
A tak patrząc z drugiej strony - to nie ciepłe bułeczki (Krasińskiego - o ile ktoś pamieta kto to był) i pewno czekają jakie bedzie zainteresowanie.:)
Chyba trzeba bedzie poczekać do grudnia na kolejna dostawę bo teraz to chyba dostali symboliczną ilość. Cieszy jakość tego obiektywu. Myślałem, że bedzie plastikowy a tu wychodzi na to, że jest zrobiony z metalu/aluminium. Z drugiej strony waży prawie tyle samo co puszka więc może być kłopot z wywazeniem zestawu w dłoni.
Powiedzcie szczerze - na teraz - dziś, jutro, przyszły tydzień - czy są takie zdjęcia/pomysły na zdjęcia, których nie dacie rady zrobić innym aparatem??! Tym co macie teraz?
Nie wiem czy wszyscy, ale niektórzy "niecierpliwi" mają nawet kilka aparatów w domu, więc raczej nie jest tak, że ziemia gore, a niebo się wali. I trzeba natychmiast, już, bo pypeć żyć nie pozwala;)
Takie niecierpliwe postawy kupujących to tylko woda na młyn... handlowców, niestety.:twisted:
Ludzie, przecież to nie lek na zapalenie płuc, albo coś gorszego!;)
Ja się studzę i poczekam ze 4 miechy jak wyjdą z tego aparatu jakieś produkcyjne babole.
Jak patrzę na lustrzankę, to najchętniej mam pomysł na to, żeby zostawić ją w domu. Mogę nią zrobić każde zdjęcie, jakie mi się tylko wymarzy. Tyle tylko, że mi się nie chce... Mógłbym z tym iść do psychiatry, ale szczerze mówiąc przyjemniej jest sobie kupić nowy aparat :D