-
Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
Lailonn
... zawsze brakowało mi szkła jak 14-35 czy 50. ...
Mógłbyś rozwinąć? Akurat setek w żadnym systemie nie brakuje...
-
No, no, no.. Nowe szkiełka Olka wyglądają bardzo obiecująco :D
-
@Eddie jak stać na D700/5d to i na 14-35 stać. Jak nie stać na w/w to po co w ogóle się podniecać sprzętami? Nie stać mnie na Maybacha i nie złoszczę się czy am silnik o 405 groszy niż konkurencyjne Ferrari :P
@fret ostrość obrazu jest rewelacyjna. Natomiast 14-35 to jak kilka stałek w 1 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lailonn
@Eddie jak stać na D700/5d to i na 14-35 stać. Jak nie stać na w/w to po co w ogóle się podniecać sprzętami? Nie stać mnie na Maybacha i nie złoszczę się czy am silnik o 405 groszy niż konkurencyjne Ferrari :P
D700/5D ma się nijak do 14-35...
Co do reszty, klepnąłeś tak jakoś bez sensu.
-
Jak czytam rumorsy o tej nowej puszce to mi sie geba cieszy strasznie! Uszczelnienia, wizjer, male rozmiary, sterowanie powyciagane na puszke, 9 fps (bez AF czyli idealnie do HDR!) i sensor z GX1, czyli w sumie bardzo dobry! Juz odkladam kase, a G3 powoli pakuje do pudelka. Na lato bede mial wreszcie puszke idealna :)
-
Kto przyjmuje wpłaty na tą nową puszke ??? :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Kto przyjmuje wpłaty na tą nową puszke ??? :-D
Świnka - skarbonka, nie wiedziałeś?
A Olympus już zmienia magazyny w Hamburgu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PiterM
Uszczelnienia, wizjer, male rozmiary, sterowanie powyciagane na puszke, 9 fps (bez AF czyli idealnie do HDR!) i sensor z GX1, czyli w sumie bardzo dobry!
Dajcie nam jeszcze lepszą współpracę ze szkłami 4/3 albo adapter taki jak ostatni sony i jest całkiem przyzwoicie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tobik
Dajcie nam jeszcze lepszą współpracę ze szkłami 4/3 albo adapter taki jak ostatni sony i jest całkiem przyzwoicie.
Amen.
.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Świnka - skarbonka, nie wiedziałeś?
Świnkę to sobie jakąś poszukam. :-P
A magazyny będą nowe i większe, aby więcej szpeju Olkowego było pod ręką. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
żeby mieć kasę na 35-100
Kasa kasą, kto bardzo chce to pewnie może się szarpnąć bez sprzedaży narządów, kawał kloca to jednak jest. No chyba, że ktoś chce tragarza to eksploatacja może kosztować ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Faktycznie, trafne skojarzenie w kontekście nadchodzących premier. Ciekawe czy nowe hale będą większe czy mniejsze od dotychczasowych? To może dużo mówić... ;-)
-
-
Ciekawe czy toto ma wbudowaną lampę.
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Ciekawe czy toto ma wbudowaną lampę.
pozdrawiam
No właśnie wygląda jakby nie miało. Trochę szkoda, bo przyzwyczajony jestem do wyzwalania przez fotocelę wykorzystując słaby błysk wbudowanej.
EDIT: To przy stopce wygląda trochę dziwnie. Może jednak to rodzaj transformera i jakoś ta lampka wyskakuje?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
szkiełko 75/1.8 ... niewiele większy gabarytowo i cenowo ;-) od m.zd 45/1.8
Tak... "75mm f/1.8. It has a metal design" - stawiam na 3200PLN na początek :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Tak... "75mm f/1.8. It has a metal design" - stawiam na 3200PLN na początek :twisted:
Ja stawiam na 2000 zł. Ten metal design może oznaczać tworzywo w kolorze metalu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ja stawiam na 2000 zł. Ten metal design może oznaczać tworzywo w kolorze metalu :)
Żartujesz? Taniej od aktualnych puszek?
:oops:Coś mi się pomieszało, patrząc na cenę 12/2 to raczej taniej nie będzie.
Okolice wizjera są jakieś dziwne. Może to wyskakująca lampa sod sankami???
-
Wygląda na to, że:
- jest uchylny ekran;
- nie ma lampy błyskowej;
- to nad wizjerem to zaślepka portu akcesoriów, taka na sterydach, żeby nie wyglądało to łyso;
- stylistyka podobna do E-400.
-
stawiam ze lampy nie bedzie, skoro ma byc dedykowana dobra lampa - FL-600, to takie gowno jak daja np do nexa, czy sprzedawali do EP1 uwazam ze totalnie bez sensu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
No tak - jeśli to będzie "metalowy plastik" to cena 2000 wydaje się wiarygodna.
Co do korpusu - szkoda że nie ma lampy wbudowanej - to jeden z moich priorytetów przy zakupie aparatu
-
Mnie tam te nowe obiektywy zainteresowały. Jak będą, kiedy będą, jeśli będą - to pewnie sobie kupię :D
-
Mnie akurat odwrotnie - 75 wydaje się ciut za krótki, coś koło setki bym wolał,
a makro gdybym już miał kupować to wolę Leicę - trochę krótsza, ale ma stabiliazcję...
-
Kurczę.. Liczyłem, że będzie wbudowana lampa :( Chociaż dalej mam cichą nadzieję, że aparat będzie ulegać magicznej transformacji i jednak znajdzie się chociaż niewielka lampka...
Może nazwiemy go Olympus Prime? :) (tak,tak był wprawdzie czerwony, ale..)
-
Może jednak będzie wbudowana lampa. Jeszcze tylko tydzień i zobaczymy :)
Też bym pewnie wolał 100 mm macro.
Ale to 75 mm bardzo mnie interesuje.
-
Ladnie mu w srebrnym :P
T.
-
@Eddie D700 do 14-35 ma się całkiem nieźle, bo podobna cena ;) A z samochodami chodziło mi o to, że jeśli czegoś I TAK I TAK nie kupię, bo mnie nie stać, to nie marnuję czasu ani energii na podniecanie się tym.
Podejrzewam, że gdyby z dyskusji o systemach, dziadowskości 4/3 i wyższości FF C nad N (i na odwrót) wyeliminować osoby, które I TAK I TAK nie stać, poziom dyskusji podniósłby się i to znacznie.
No bo jeśli przystanę na zdanie, że to wszystko jest "poza zasięgiem ręki", to okazuje się, że fora to zbiory szczekających na księżyc psiaczków, które i tak nigdy go nie zobaczą...a to żałosne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Zgadzam się "design" raczej nie wróży metalowej budowy, a coś w rodzaju m.zd 45/1.8, o którym w materiałach reklamowych Olek pisze "Niezależnie od wysokiej jakości metalowego wykończenia obiektyw ten charakteryzuje się wyjątkowo przystępną ceną...". W sumie dobrze - będzie tańszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wygląda na to, że:
- jest uchylny ekran;
- nie ma lampy błyskowej;
- stylistyka podobna do E-400.
W sumie same plusy, chociaż z tych "zdjęć" niespecjalnie można wyrokować czy jest lampa czy nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
http://www.43rumors.com/ft5-two-new-...fter-the-e-m5/
Ok, let’s start to talk about a very good news. Olympus will announce two new Micro Four Thirds lenses that will be available early summer:
1) The 75mm f/1.8. It has a metal design. I haven’t seen that lens yet but I guess it has a similar 12-50mm finishing. It’s a perfect portrait lens!
2) The 60mm f/2.8 macro is weather sealed like the E-M5 body and has a close focusing distance of 0.19m.
A dlaczego 75-tka nie uszczelniana? :) Ale swiatelko fajne. Juz mi sie podoba :)
T.
A sobie ponarzekam - a czemu nie 67,5 f/2 macro :p Byłby ładny odpowiednik 135/4 na 35mm... A tak trzeba dwa kupić ;)
Zanabyłem niedawno takie dwa w jednym w postaci Tamrona 60/2 macro i jestem zadowolony. Swoją drogą chciałbym widzieć to szkiełko z bagnetem mikro.
PS. Korpus zewnętrznie bardzo ładny (tylko rozmyty jakiś...), mam wrażenie że lampa jest (pokrywa "pryzmatu" jest jakby doczepiona, widać łączenie).
PPS. Nawet jak lampy nie ma, to jest port akcesoriów i można dopiąć lampkę mini z serii 3 która wreszcie nie będzie się gryzła z wizjerem.
PPPS. No i czas wreszcie na jakieś sensowne tele w stylu 50-200 lub porządną obsługę dużego 4/3 przez adapter.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lailonn
@Eddie D700 do 14-35 ma się całkiem nieźle, bo podobna cena ;) A z samochodami chodziło mi o to, że jeśli czegoś I TAK I TAK nie kupię, bo mnie nie stać, to nie marnuję czasu ani energii na podniecanie się tym.
Podejrzewam, że gdyby z dyskusji o systemach, dziadowskości 4/3 i wyższości FF C nad N (i na odwrót) wyeliminować osoby, które I TAK I TAK nie stać, poziom dyskusji podniósłby się i to znacznie.
No bo jeśli przystanę na zdanie, że to wszystko jest "poza zasięgiem ręki", to okazuje się, że fora to zbiory szczekających na księżyc psiaczków, które i tak nigdy go nie zobaczą...a to żałosne.
Ok, jeśli o cenie mówimy, to faktycznie podobne :)
Wiesz co, nie wiem czy tak wielu nie stać, nie mi to oceniać. Na pewno jednak wielu by chciało coś takiego posiadać. A poza tym też wielu na pewno w zasięgu podwórka, na którym się bawią chciałoby mieć to co najlepsze w dostępnej dla nich cenie. To normalne.
Zresztą, tak naprawdę rozmawianie o samochodach, na które nie możemy sobie pozwolić też jest normalne. Zauważ, że robi to większość facetów, tak jak mnóstswo kobiet chciałoby robić zakupy w butikach z najwyższej półki. :)
-
Tylko, że w fotografii to ma o tyle idiotyczne efekty,że stykam się bardzo często z ludźmi bluzgającymi na C/N/O/S z najwyższej półki i stawiających się w roli eksperta podczas gdy sami mają najwyżej D40/400D.
To właśnie tacy ludzie piszą potem, że bez MINIMUM ISO 6400 nie da się zrobić zdjęcia rzucania welonu na ślubie(true story) i psują poziom dyskusji.
Wszystko, co jak na razie "wiadomo" o nowym mikrusie pasuje mi do moich potrzeb i pragnień. Brakuje tylko wzmianki o sensownym AF przy dużych zuiko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Prośby użytkowników E-Systemu zostały wysłuchane, będą jasne stałki. Czy tanie? Raczej nie, ale jest spore prawdopodobieństwo, że będą dobre. I tak trzymać.
60mm 2,8 makro... wolałbym 100mm. No ale miło. Jak nie będzie droższe od ZD 50mm 2,8...
i dużo tańsze od 45mm 2,8 Panasonica...to może wymienię na nie moją ulubioną Sigmę 105mm.
a jak będzie drożyzna, to poczekam z Sigmą co powie Tamron,
bo jego 90mm makro też jest niczego sobie pod APS-C i miło by było ujrzeć je w wersji m43.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ar2
Kurczę.. Liczyłem, że będzie wbudowana lampa :sad: Chociaż dalej mam cichą nadzieję, że aparat będzie ulegać magicznej transformacji i jednak znajdzie się chociaż niewielka lampka...
spoko, nieuszczelniana wersja E-ML4 może będzie udoskonalona o te elementy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
z 43rumors:
Nazwa aparatu E-M5.
Matryca taka sama jak w G3/GX1
Hmm w takim razie czekamy na nowa matrycę od Panasonica.... w nadchodzących korpusach Panasonica :cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
http://www.43rumors.com/ft5-two-new-...fter-the-e-m5/
Ok, let’s start to talk about a very good news. Olympus will announce two new Micro Four Thirds lenses that will be available early summer:
1) The 75mm f/1.8. It has a metal design. I haven’t seen that lens yet but I guess it has a similar 12-50mm finishing. It’s a perfect portrait lens!
2) The 60mm f/2.8 macro is weather sealed like the E-M5 body and has a close focusing distance of 0.19m.
A dlaczego 75-tka nie uszczelniana? :) Ale swiatelko fajne. Juz mi sie podoba :)
T.
hmmm...
Cytat:
Zamieszczone przez
C+
Dlaczego jest cisza o nowych uszczelnianych szkłach?
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:20 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ladnie mu w srebrnym :P
T.
ale to jest OM-D a nie E-M5 :lol:
BTW i dlaczego E-M5 chyba powinno być E-M1 ;) e-em-jedynka po dziadku ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lailonn
Tylko, że w fotografii to ma o tyle idiotyczne efekty,że stykam się bardzo często z ludźmi bluzgającymi na C/N/O/S z najwyższej półki i stawiających się w roli eksperta podczas gdy sami mają najwyżej D40/400D.
To właśnie tacy ludzie piszą potem, że bez MINIMUM ISO 6400 nie da się zrobić zdjęcia rzucania welonu na ślubie(true story) i psują poziom dyskusji.
Wszystko, co jak na razie "wiadomo" o nowym mikrusie pasuje mi do moich potrzeb i pragnień. Brakuje tylko wzmianki o sensownym AF przy dużych zuiko.
Takich dyskusji nigdy, ale to przenigdy nie unikniesz.
Podejrzewam, że masz na myśli teoretyków, którzy w ręku nie trzymali, zdjęcia nie zrobili, ale wszystko wiedzą już po samej specyfikacji :)
To jest internet. Jeśli na świeżym powietrzu można gadać bzdury, od których głowa puchnie, to tutaj tym bardziej.
Swoją drogą, jakie to radosne, gdy pojawia się wieść o nowych słoikach z przyzwoitymi parametrami i zaraz też jest reakcja w stylu "szkoda, że nie..." :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Swoją drogą, jakie to radosne, gdy pojawia się wieść o nowych słoikach z przyzwoitymi parametrami i zaraz też jest reakcja w stylu "szkoda, że nie..." :)
Nie bardzo rozumiem... mam skakać z radości że Olympus wypuści nowe szkła, które do niczego mi nie są potrzebne i na pewno ich nie kupię?
-
Eee, ten garb na tych "wyciekłych" fotkach jakiś taki nieludzki... (ten z OM-1 jest piękny!)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Nie bardzo rozumiem... mam skakać z radości że Olympus wypuści nowe szkła, które do niczego mi nie są potrzebne i na pewno ich nie kupię?
Masz rację! Nie rozumiesz :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Szkoda, że od trzech lat nie ma nie ma najbardziej podstawowego, najpierwszego, naj-do wszystkiego woła roboczego czyli ekwiwalentu 28-100/2,8. To jest trochę mało poważne, a nie brak stokrotki i parówki w nowym, najsraj, ósmym z kolei body :(
Zwłaszcza, że się marni 14-54 i 12-60, wystarczyłoby lekko zmodyfikować pupę i niech sobie już nawet ostrzy powoli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Szkoda, że od trzech lat nie ma nie ma najbardziej podstawowego, najpierwszego, naj-do wszystkiego woła roboczego czyli ekwiwalentu 28-100/2,8. To jest trochę mało poważne, a nie brak stokrotki i parówki w nowym, najsraj, ósmym z kolei body :(
Zwłaszcza, że się marni 14-54 i 12-60, wystarczyłoby lekko zmodyfikować pupę i niech sobie już nawet ostrzy powoli.
Ale w tej technologi oba na pewno ostrzą , tylko dzieje się to za powoli. Potrzebne jest 2- 4 -krotne przyspieszenie i już będzie dużo lepiej - dla mnie w pola by wystarczyło , tam rzadko coś mi ucieka.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Nie nadążysz za pomysłami producenta, nie odgadniesz zamiarów. Zamiast upragnionego woła roboczego masz roboczego, choć pewnie mocno leniwego i niestety niezbyt silnego muła, 12-50/3,5-6,3 - przy czym 6,3 wydaje mi się tutaj zupełnie nie wiadomo skąd. No, ale ludzie przecież chcieli stałek jasnych...