-
Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń
-
Jak to dobrze, że dwóch rozmawia i się rozumieją:-D Jestem zmuszony poczekać na wynik, bo z rozmów na etapie projektowania nic nie kumam:roll:
-
Wybacz Jack, musialem swoja ciekawosc zaspokoic :)
-
Jack - tu widzę przewagę nad sterownikiem jaki kupiłem bo sam programuję sterownik sekwencyjnie.
http://www.pololu.com/catalog/product/1350
nie udało mi się sprawdzić czy można z niego wyzwalać migawkę - na razie trzecie serwo naciska na migawkę - niby kanały można przełączyć na I/O ale nie testowałem.
Ale sterowniczek daję radę i cena całkiem fajna do tego gabaryty i łatwość programowania (w sumie klikając myszką programujesz) - polecam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Jack - tu widzę przewagę nad sterownikiem jaki kupiłem bo sam programuję sterownik sekwencyjnie.
http://www.pololu.com/catalog/product/1350
nie udało mi się sprawdzić czy można z niego wyzwalać migawkę - na razie trzecie serwo naciska na migawkę - niby kanały można przełączyć na I/O ale nie testowałem.
Ale sterowniczek daję radę i cena całkiem fajna do tego gabaryty i łatwość programowania (w sumie klikając myszką programujesz) - polecam.
Moim zdaniem bardzo ciekawe rozwiazanie i tylko 3g!!! Bylo by bardzo fanie jakby mozna bylo dwa kanaly na tej plytce zaprogramowac jako wejsciowe i podlaczyc do recievera RC. Mozna by bylo przejac kontrole nad AutoKap za pomoca radia lub do niego wracac gdy radio wroci do pozycji neutralej. Cos w rodzaju takiej hybrydy RC / AutoKAP. Zaoszczedzilbym czas na programowaniu arduino :)
-
Chcesz masz - proszę bardzo:
http://www.pololu.com/catalog/product/721
tu jest samo zdjęcie gdzie widać ten sterowniczek z multiplexerem i RC
Pozdrawiam
P.S. Browara postawisz jak będziesz w okolicy :wink:
-
Wiesz Jack? Dokładnie wiem co czujesz :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
P.S. Browara postawisz jak będziesz w okolicy :wink:
A pewnie ze postawie :). Romkowi i Jackowi tez za cierpliwosc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Blueion
No to żeście pojechali w tych szczegółach... Czytam i siedzę jak na przysłowiowym tureckim kazaniu... Nic nie rozumiem, chyba, że o to właśnie wam chodziło.
Jedyne co zrozumiałem to zmienić sterowanie. Kiedy będzie można zakupić płytkę do testu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Blueion
Poczekasz czas jakiś dłuższy, aż kopniemy się kiedy do New Yorku, czy zajrzysz do nas, do Łeby? :-D
-
Chcialbym do Leby ale nie wiem czy sie terminy zgodza. Do PL musze jechac w czerwcu. Z urlopem tez moga byc problemy w firmie w ktorej pracuje zaszly gwaltowne zmiany po nowym roku. Na razie nikt nic nie wie napewno
-
No, czerwiec jest znakomity do latania:-D Choćby tylko przez kilka godzin. A w Łebie jest dobra kwatera, gdzie zawsze są miejsca dla latawcarzy, nawet w sezonie:-D
Zresztą nie musi to być Łeba. Tak między nami, z Warszawy do dowolnego miejsca w Polsce jest kapkę bliżej, niż z NY do PL:-) więc dawaj znać i będę:-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Ale właśnie naszła mnie myśl - Romku, czy nie dałoby się zaprogramować RARC :-) w taki sposób, aby cykl pracy był następujący:
obrót - obrót - obrót - obrót (odpowiednia, programowalna, liczba, aż do pełnych 360 st),
pochył, następnie - obrót - obrót (odpowiednia liczba, aż do pełnych 360 st),
pochył, następnie obrót...
itd.
Myślę, że podany wyżej cykl pracy riga dałby większą precyzję przy uzyskaniu materiału wyjściowego do zmontowania panoramy.
Co ty na to? :-D
Myślisz prawidłowo. W takim cyklu pracują automaty do panoram.
Niedługo zademonstruję Wam mojego gimbala ( riga ).
Czy mógłbyś zdradzić jakiego obiektywu używasz z PEN-em.
Pozdrawiam
-
Jeszcze tu nie trafiłem a takie fajne kosmiczne fotki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Myślisz prawidłowo. W takim cyklu pracują automaty do panoram.
Niedługo zademonstruję Wam mojego gimbala ( riga ).
Latwiej sie tez chyba pozniej zorientowac co i jak w zdjeciach i wybrac udane. Mniej kadrow potrzebnych na pelne 360st gdy obiektyw odchylony od poziomu = mniej czasu potrzebne na cala panorame.Mniejsze ryzyko ze polozenie aparatu sie zmieni i powiekszy blad paralaksy. Czasami krwii potrafi to napsuc :). Nie mam jeszcze ani jednej serii z latawca pokrywajacej pelne 360x180st. ktora by sie skleila bez bledow. Sporo idzie do odrzutu niestety. Im dalej od ziemi tym lepiej ale nie zawsze o to chodzi. Zreszta co sie dziwic ja wysokosc sie tak zmienia. Zapisy z GPS na latawcu (pion wysokosc nad ziemia, poziom czas): stabilny wiatr, nieco mniej stabilny wiatr.
Pozdrawiam
-
Ciekawe są te wykresy Blueion. Czy mógłbyś napisać w jakich jednostkach jest podana wysokość ?
I czy znasz jakiś mały wiatromierz, który umożliwiał by transmisję pomiaru ?
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
... w jakich jednostkach jest podana wysokość ? I czy znasz jakiś mały wiatromierz, który umożliwiał by transmisję pomiaru ?
Wysokosc jest w metrach. Wiatromierza z transmisja nie znam. Mysle ze pewnie mozna by bylo cos pokombinowac jakby sie mialo radio modelarskie z telemetria czyli takie ktore wysyla sygnal z recivera spowrotem do nadajnika, ale nie mam zadnych doswiadczen w tym zakresie. Mam jeden Anemometr reczny do pomiarow przy powierzchni ale ostatnio nie uzywam za czesto. Myslalem zeby sobie opracowac przelicznik naprezenia liny (mierzone waga elektroniczna) do predkosci wiatru ale zaniechalem tego pomyslu. Dam znac jak sie dowiem czegos nowego w tej kwestii. Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
...Czy mógłbyś zdradzić jakiego obiektywu używasz z PEN-em...
To zależy od zamiaru, ale chyba najbardziej od wysokości lotu - pewnie szeroki kąt jest tu uprzywilejowany. Chociaż nie zawsze - to, co mi się najlepiej poskładało, zrobiłem 45/1.8.
-
Latał ktoś kiedyś zimą nad morzem??
Jutro chce się wybrać. O ile pogoda pozwoli. Ktoś z was sprawdzał wydajność baterii w niskich temp??
-
Nieeee! Ale może dam radę, do końca marca muszę wykorzystać 16 dni urlopu - pewnikiem wybiorę się do Łeby.
-
To co będziesz jutro??:wink:
-
Nie dam rady, jutro wspieram:
1. ratowanie życia dzieciom i godną opiekę medyczną seniorów,
2. moje dzieci (http://www.facebook.com/PlasmaRadio?ref=ts&fref=ts), które intensywnie wspierają punkt 1.
- jedno i drugie niezbyt blisko (ok. 450 km) Łeby:-D
-
Szczytny cel - rozumiem.
Atakuję jutro Rewę. Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Atakuję jutro Rewę. Pozdrawiam.
Powodzenia i pomyślnych wiatrów :)
---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Nie dam rady, jutro wspieram:
1. ratowanie życia dzieciom i godną opiekę medyczną seniorów,
2. moje dzieci (
http://www.facebook.com/PlasmaRadio?ref=ts&fref=ts), które intensywnie wspierają punkt 1.
- jedno i drugie niezbyt blisko (ok. 450 km) Łeby:-D
Tobie też powodzenia i pozdrów rockmenów ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Latał ktoś kiedyś zimą nad morzem??
Ja.Lufthanza jest wygodna,Rajnar jest tani,ale cole maja ciepla:mrgreen::mrgreen:
Nie daj sie namowic na miejsca w przyczepie.Nie wszystkie maja klime.Jednak jak juz bedziesz musial to ciepla kurtka niezbedna.:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
...:-P
:lol::lol::cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja.Lufthanza jest wygodna,Rajnar jest tani,ale cole maja ciepla:mrgreen::mrgreen:
Nie daj sie namowic na miejsca w przyczepie.Nie wszystkie maja klime.Jednak jak juz bedziesz musial to ciepla kurtka niezbedna.:-P
Mirek na Ciebie zawsze można liczyć:grin: - dzięki
-
4 załącznik(ów)
No to byłem, nawet wiało około 5-6 m/s. U góry mocniej, ale w miarę stabilnie.
Jedyne co mnie denerwuje to aparat nie radzi sobie - będzie trzeba w coś zainwestować.
Jakość jest beznadziejna - chyba poszukam jakiegoś używanego EPL-a 1 lub coś innego.
P.S. Potraktowałem linkę od picavet-a smarem silikonowym - poprawił działanie linek o takim:
http://www.autokosmetyki.pl/wĂźrth-s...ekow,p864.html
No to kilka zdjęć z Rewy:
Załącznik 78809Załącznik 78810Załącznik 78811Załącznik 78812
Pozdrawiam
Nipo80
-
2,3,4 podobają się i jakość nie jest aż taka zła jak piszesz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
No to kilka zdjęć z Rewy:
Gdzie to jest dokladnie?.Tak,zeby przez gogle maps popatrzec.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Dzieki.Dobre miejsce na urlop.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
...chyba poszukam jakiegoś używanego EPL-a 1 lub coś innego....
Poszukaj coś innego, ten akurat model nie posiada wyzwalania kablem, co również może się kiedyś przydać:-)
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
...P.S. Potraktowałem linkę od picavet-a smarem silikonowym - poprawił działanie linek...
Rewelacyjnie sprawdzają się bloczki, takie jak na ilustracji, nie trzeba nic smarować, a linki przesuwają się w nich bardzo płynnie bez żadnych zacięć i oporów. Romek zna tajemnicę, gdzie to można zakupić.
-
Dzięki Jack - Romek mi to pokazywał - ale jeszcze linki u góry przy klamrach muszą się przesuwać.
Chyba że tam też jakiś patent macie.
Co do wzywalania kablem - dzięki za info. I tak pod każdy model aparatu muszę przebudować mocowanie - na razie mam 3 serwa i jedno z nich naciska na migawkę.
Nie jestem pewien czy sterownik będzie mógł po kabelku wyzwalać migawkę.
Zanim coś kupię sprawdzę możliwości tego sterownika
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Dzięki Jack - Romek mi to pokazywał - ale jeszcze linki u góry przy klamrach muszą się przesuwać.
Chyba że tam też jakiś patent macie.
Macie ale nie używacie, tam też się bloczki montuje
A co do aparatu - obecnej ceny E-PL1 chyba nie przebije nawet sensowna małpka
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Chyba że tam też jakiś patent macie...
Na górze też stosuje się bloczki, ale podwóje (czyli dwie rolki obok siebie w jednym korpusie) - i taki bloczek jest zaczepiany do linki holowniczej. Osobiście nie mam nic takiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
...Nie jestem pewien czy sterownik będzie mógł po kabelku wyzwalać migawkę.
Zanim coś kupię sprawdzę możliwości tego sterownika
Powinien. Ja też kiedyś pracowałem na trzech serwach, ale Romek rozwiązał problem. Na fotce poniżej polska myśl techniczna, a konkretnie sterownik, który Romek stworzył osobiście własnoręcznie:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Powinien. Ja też kiedyś pracowałem na trzech serwach, ale Romek rozwiązał problem. Na fotce poniżej polska myśl techniczna, a konkretnie sterownik, który Romek stworzył osobiście własnoręcznie:-)
Wiem widziałem - fajne to to - gratuluje:) - jedyny minus to jak chce się coś więcej, np kolejność programu zmienić. Trza programować kość.
Ja w swoim wszystko z laptopa i myszką ustawiam - dość proste do zaprogramowania. Mogę wyjścia na I/O ustawić ale nie wiem czy będę mógł styki zwierać - obiecuję do wiosny próby zrobić i dam znać.
-
Fotki fajne nipo80. Jak bede w PL postaram sie wziasc kurs na Rewe nawej jesli to bedzie na 1 dzien :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Wiem widziałem - fajne to to - gratuluje - jedyny minus to jak chce się coś więcej, np kolejność programu zmienić. Trza programować kość.
Ja w swoim wszystko z laptopa i myszką ustawiam - dość proste do zaprogramowania. Mogę wyjścia na I/O ustawić ale nie wiem czy będę mógł styki zwierać - obiecuję do wiosny próby zrobić i dam znać.
Kupilem ten sterownik ktory polecales (przypominam http://www.pololu.com/catalog/product/1350). Bardzo mi sie to rozwiazanie podoba, polecam. Dzieki nipo80 za podpowiedz. Na pewno nadaje sie do KAP. Pierwsze proby z programowaniem wypadly pomyslnie (Fotka tutaj). Programowanie sekwencji ruchow serw jest rzeczywiscie bardzo proste. Oczywiscie wszystkie zmiany przez komp (nie ma mikroprzelacznikow tak jak w AuRiCo czy u Romka) chyba ze wykorzysta sie jeden lub dwa kanaly serwa jako wejscie do sterujacego zmianami.
Jesli chodzi o wyzwalanie migawki z tegozto (wybaczcie technikalia ale moze sie przydadza komus)
Praca kanalu w trybie I/O (Output) daje 0V na lini sygnalu, przy ustawieniu impulsu krotszego od 1.5ms (neutralna pozycja serva) i 5V przy dluzszych. Prad ograniczony jest rezystorem 270 Ohmow. Jesli aparat oczekuje poziomów TTL powinno dzialac laczenie bezposrednie. Jesli trzeba, do zwierania stykow mozna uzyc jakis tranzystor MOS (na przyklad tak 2n7000) lub optoizolator ewentualnie przekaznik nimi sterowany. Powinno dzialac ale oczywisice ekspermentujecie na wlasne ryzyko :)
Wiem ze Romkowi udalo sie kontrolowac migawke w jego RARC moze on wie jakie sa wymagania aparatu jesli chodzi o sygnal.
Zrobic sie da tylko trzeba poeksperymentowac.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Blueion
Wiem ze Romkowi udalo sie kontrolowac migawke w jego RARC moze on wie jakie sa wymagania aparatu jesli chodzi o sygnal.
Zrobic sie da tylko trzeba poeksperymentowac.
Na ATMELku do wyzwalania AF i migawki po prostu zwiera się (przez wbudowany rezystor) dwa styki do masy. Dobrze że o żadnych TTLach nie wiedziałem bo pewno bym tego nie zrobił :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Na ATMELku do wyzwalania AF i migawki po prostu zwiera się (przez wbudowany rezystor) dwa styki do masy. Dobrze że o żadnych TTLach nie wiedziałem bo pewno bym tego nie zrobił :-P
Dobrze, że niczego nie rozumiem...
Przynajmniej wiem, że nic nie wiem, gadka tak jak z moim siostrzeńcem (informatyk) o biosie.