user_jgora czy masz pewność, że Fotoit ma E-P1 na stanie? Dostałem info z fotozakupy, że nikt w kraju nie ma E-P1, a fotozakupy jako sklep Olympus E-system będą mieli go jako pierwsi.
Wersja do druku
user_jgora czy masz pewność, że Fotoit ma E-P1 na stanie? Dostałem info z fotozakupy, że nikt w kraju nie ma E-P1, a fotozakupy jako sklep Olympus E-system będą mieli go jako pierwsi.
no ja już niedługo będę już miał go w ręku i zobaczymy jak się sprawuje. Myślę że tegoroczne warsztaty z Olka będą bardzo ciekawe
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No ja już niedługo ( bo 15 lipca)będę już miał go w ręku i zobaczymy jak się sprawuje. Myślę że tegoroczne warsztaty z Olka będą bardzo ciekawe!!
Jestem, mam juz nawet nr listu przewozowego swojej sztuki :)
A oto i lampa do E-P1 - z cena adekwatna do jej mozliwosci ;)
Photographyblog Review: http://www.photographyblog.com/revie...us_ep1_review/
E-P1 w redcoon: http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/...89545461684224
(wydaje mi sie, iz jak w Pixmanii - sprzet nie pochodzi z polskiej dystrybucji)
I mam :mrgreen: wykonanie pierwsza klasa, waga tez niczego sobie, jakby w srodku tez by byl metalowy a nie plastikowy, to bylby juz za ciezki... uff, jak dziala tak jak wyglada to 10/10... :)
Fotki wkrotce, narazie musze sie praca zajac ;)
Narazie sie nie namacalem zbytnio, bo bateryjka byla moze na 5% naladowana i juz padla, pierwsze spostrzezenia
- body rewelacyjnie wykonane, menu i klawiszologia... srednie, wolalem to w e-330
- obiektyw tak jak przypuszczalem plastik fantastik, ale absolutnie nie zakladalem ze bedzie inaczej, to kitowe, tanie szkielko...
ciag dalszy jak bateria sie naladuje ;)
Jak ktoś chce pilnie kupić to E-P1 leży w Warszawskich EUROAGD.
Byłem widziałem, pomacałem, ale niestety bateryjka była rozładowana.
Można sprawdzić w sklepie internetowym które sklepy mają na stanie E-P1.
Ja rano naliczyłem 10 adresów (głównie duże centra handlowe). Pojechałem do najbliższego tj. na Jubilerską na Pradze.
Dostępny był tylko srebrno-czarny w kicie z 1442 i zero akcesoriów w tej chwili.
Stał na specjalnie przygotowanym standzie dla aparatu i akcesoriów.
Ech, nie ma to jak pojechac na dzialke z dwojka 16 m-cznych dzieci, zona i tesciowa... Rozpal grilla, pilnuj dzieci, zrywaj porzeczki - padam na twarz, zameczyly mnie, a fotek zrobilem moze z 20 i to takie miedzy gonieniem jednego dziecka a drugiego, nie wiem czy wiecie, ale blizniaki zawsze biegaja w przeciwnych kierunkach ;)
Co moge powiedziec - menu i wszystkie opcje trzeba spokojnie obmacac, bo duzo tego jest... Obiektyw jest jaki jest (14-42) - ciemny, AF raz dziala ok, raz skrobie po calym zakresie - tak samo mialem z canonem - tamron tez myslal czasem troche za dlugo, ale z eLka bylo szalenstwo, nigdy nie mialem szybszego AF.
Generalnie widze to tak - body super, duze mozliwosci - ale szkielka to trzeba jakies sensowne dokupic.
Jeszcze jedno - Jakosc materialu wideo REWELACYJNA, mialem Sony HC-5 (HD) i nie sadze zeby ten aparat krecil gorzej - a biorac pod uwage wymienna optyke - to wogole nie ma o czym mowic.
Powoli bede dodawal spostrzezenia ktore sa niekoniecznie oczywiste, a mniej lub bardziej istotne...
1. Aparat ma mozliwosc robienia fotek 6:6 podobnie jak w GH1, nie wiem czemu sie o tym nie pisze
2. Przy robieniu fotek z filtrami artystycznymi fizycznie na karcie mamy zapisane 2 fotki - z filrem i bez, wiec jesli uznamy ze przekombinowalismy, to zawsze mozemy popracowac c z materialem zrodlowym
3. W trybie wideo mozna uzywac manualnej ostrosci
4. W trybie wideo mozna uzywac wszystkich filtrow artystycznych :)
cd nastapi ;)
Po pierwsze 16-miesięczne dzieciaki to dopiero przedsmak tego co ciebie czeka :twisted: (napisał ojciec 3-latka).
Po drugie gratuluję zakupu aparatu.
Po trzecie dziękuję za pierwsze spostrzeżenia (ta informacja o podwójnym zapisie zdjęcia z filtrem i bez baaaardzo mnie uspokoiła :-) ).
Po czwarte, cieszę się że E-P1 dorwał ktoś kto wcześniej fotografował eLkami (napisał właściciel eLki, który chce się przesiąść na E-P1 lub GH1, lub na oba naraz :-) ). Łatwiej będzie się można dowiedzieć co się traci przeskakując z canona na olympusa i w dodatku mając podobny temat do focenia (przynajmniej w 50% ).
Po piąte, wygląda na to, że obaj czekamy na premierę 20/1.7 :-P
eLki uzywalem pozyczonej do testow 17-40 F4, ale byla dla mnie a) za krotka, b) za ciemna, sam jechalem na tamronie 28-75 F 2.8 - to byl taki kompromis, niezle szkielko, jasne, ale AF nie taki jak w eLce
Co do obiektywow, to 20mm to troche za malo jak dla mnie do pstrykania skrzacikow, raczej kupie adapter i 14-54 albo 12-60mm... no chyba ze jakas stalka m43 50mm max F:2.0 sie pokaze, to ja bardzo chetnie :)
ja bym poczekał do końca roku na m4/3 od panasa: - 16-50mm f/2.5-4.8 OIS (summarit)
W przypadku formatu 1:1 GH1 też wycina go ze standardowego 4:3. Tylko pozostałe formaty (3:2, 16:9) korzystają z większego rozmiaru matrycy.
Dziś bawiłem się trochę PEN'em. Niesamowity aparat, można powiedzieć że jest to E-30 w mniejszym wydaniu.
Aparat sprawia wrażenie bardzo solidnego, naprawdę bardzo dobrze zrobiony, elementy dobrze spasowane. Porównywanie go z jakimkolwiek aparatem nie ma sensu. Olympus tworząc aparat podszedł trochę inaczej do całego zagadnienia. Olympus PEN to aparat, który nie jest ani lustrzanką (firma nawet nie chce by ktoś go porównywał w działaniu z lustrzanką) nie jest też kompaktem który nie daje aż tylu możliwości twórczych. Jak podaje OLYMPUS nazwa PEN wyznacza zupełnie nowy rodzaj aparatu o nazwie "PEN". Panasonic G1 lub GH1(niesamowita cena!!) mają za zadanie być młodszym bratem lustrzanki (taki sam wygląd, podobne możliwości np. wizjer). Wizjer w PEN jest tylko do obiektywu 17mm (średnica filtra 40,5mm, OLYMPUS produkuje 3 filtry szary, UV, polaryzacyjny). Nakładamy go na stopkę lampy i mamy tak zwany wizjer "sportowy" do szybkiego kadrowanie, chodzi o to że wizjer ten pokazuje nieco więcej niż "widzi" obiektyw.
Obiektyw 14-42 do PEN jest bardzo stylowy,szczególnie srebrna wersja. Miłym zaskoczeniem była specjalna blokada obiektywu do pozycji spoczynkowej, że tak to nazwę.
Inne rzeczy to już lektura danych technicznych i wgląd w katalog(inny niż wszystkie).
Cała otoczka aparatu: reklamy, specjalne pokrowce, paski skórzane nawet dekielki na obiektywy mają przywoływać do tradycji aparatów PEN (począwszy od 1959r). Olympus nazywa ten aparat kultowym, całą serię PEN kultową. W całej historii PEN, OLYMPUS sprzedał tych aparatów aż 17000000 szt (robi wrażenie!). Przy tworzeniu tych aparatów było ok 60 patentów w tym np światłomierz powiązany z migawką.
Biorąc ten aparat do ręki i robiąc nim zdjęcia czuje się całą historię marki. Każdy przycisk każde pokrętło jest specjalnie zaprojektowane i ładnie to wszystko jest spasowane.
Jestem pod bardzo wielkim wrażeniem, naprawdę.
POLECAM WSZYSTKIM ENTUZJASTOM MARKI OLYMPUS!!!
W załączniku kilka zdjęć, oraz jedno zdjęcie wykonane OLYMPUS PEN sprawdź exif, "niezaspecjalne" ale jest, jak widać stabilizacja dzieła.
Niezle, gosc odstawil Nikon D80, kupil G1 na wycieczke do Indii, a teraz rozwaza kupno E-P1 jako backup ;-)
Kilka watkow nizej, gosc juz ma A900, G1 i E-P1 ;-)
Sporo ludzi uzywajacych FF dokupuje u43.
I podoba mi sie to:
"Once we have the 7-14 and a fast m4/3 prime, all the Nikonstuff will go to eBay" ;-)
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32409670
Chodzi o to że aparat został mi przedstawiony przez firmę na szkoleniu i dzielę się z wami moimi spostrzeżeniami. Myślę że łatwiej pisać o aparacie jak już miałem go w rękach a bawiłem się nim ok 4h (plener, podłączanie różnych obiektywów z E-SYSTEM, lamp, obiektywy PEN, obiektyw OM też był podłączany, wizjer oczywista).
Jacek jeździ szkoli ludzi :)
ostrość z obiektywami e-system dzieła tak jak np e-30 w trybie LIVE-VIEW. jEDYNA RÓŻNICA JEST TAKA ŻE uruchomienie obiektywu w tryb MANUAL i przekręceniu pierścienia ostrości uruchamia automatyczne przybliżenie środka kadru..taki elektroniczny klin dalmierczy.
Jacek Kowalczyk szkoli szkoli i szkoda że tylko on jest w olympusie od szkoleń. On ciągle jest zachwycony każdym produktem OLYMPUS, myślałem że trochę fiksuje, tak się podniecał ale gdy dał mi EP1 też się podniecałem (pedalsko trochę brzmi). Ale aparat jest EXTRA!!
Absolutnie OLYMPUS zbliża NIE TYLKO ludzi :-)
Oglądałem aparat wczoraj w sklepie i mam mieszane uczucia.
Generalnie potrzebuję aparatu do podróży (co roku jeżdżę do Azji), możliwie
lekkiego, fajnie jeśli z video.
Sam aparat - solidne wrażenie, małe cacko. Ale razem z obiektywem 14-42 - mam wrażenie że nie jest aż taki mały, a co gorsza "wykręcał" mi się trochę w ręku.
Mam E-520 + 12-60 +70-300 i chętnie zmniejszyłbym rozmiary sprzętu,
ale:
- przydałby mi się uchylny ekran (do niepozowanych ujęć)
- e-p1 + adapter + np. obiektyw 9-18mm mam wrażenie nie będzie mniejszy od E-420.
Najchętniej kupiłbym e-630 - czyli ta sama obudowa + sensor e-p1+ video.
Gdyby Olympus włączył w E-620 video (nawet kulawe, jak w Nikonie) to miałby 2x większą sprzedaż kosztem jedynie oprogramowania.
Podsumowując - chyba poczekam jeszcze z zakupem, może Panasonic jeszcze coś pokaże w tym roku, no i przede wszystkim przydałaby się lista planowanych obiektywów m4/3 od Olympusa.
Marcin
Może uda mi się wklepać jedno zdjęcie z ISO 6400 przed i po obróbce w OM. Niestety na szkoleniu kart na których robiłem zdjęcia i filmowałem nie dało rady przegrać. a swoją wziąłem bardzo małą. zobacz exif
Te zdjęcia to tak dla żartu? Są koszmarne...
zdjęcia są koszmarne, ale jak ktoś chce oglądać szumy to są ok!
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9235&p=0
test na: fotopolis.pl z konkluzją : ZNAKOMITY!
hej
kupiłem PENa wczoraj. Próbowałem razem z adapterem MMF-1, ale niegdzie nie ma. Nawet w sklepie Euro-Agd, który bieze udzial w kampanii, pani z okienka, tzn z dzialu zakupow napisala mi mail, ze to tylko na specjalne zamowienie, dostawa od producenta minimum 28 dni ROBOCZYCH (sic!) a moze wiecej i w ogole czego ja chce... Olympus w ogole nie odpisal. A Euro_Agd maja juz nowe gablotki na PENa, gdzie jest miejsce na prezentacje adaptera!! Ale taka amatorszczyzna to normalka u nich...
ale do rzeczy...
Panasonic ma swoja przejsciowke z micro4/3 na 4/3 i nazywa sie DMW-MA1. Jest znacznie tansza od olympusowskiej MMF-1 - nawet 200 zł. Ale nie mam pewnosci jak pracuje i jakie funkcje obiektywow olympusa przenosi na PENa. Moze ktor wie...
Prosze o uwagi!!!
PS
Pen robi wrazenie...dziewne... Nigdy nie mialem wlasnego kompaktu, poza tym nie za bardzo umiem sie nimi poslugiwac... ale cos w nim jest. Konstrukcja baaaardzo solidna. Funkcjonalnosc niezla, menu takie sobie-przyzwayczilem sie do E-3 wiec niektorych rzeczy mi brakuje. Nie rozgryzlem jeszcze programowania przycisku Fn. Zdjec nie zrobilem za wiele, ale te kilka...no, jestem pod wrazeniem, pomimo, ze wzialem nalesnika 17/2,8. Wizjer robi koszmarne wrazenie. O ile aparat solidny wizjer przypomina plastikowe g... i jest PIEKIELNIE drogi! Mam bessa z kilkoma szklami i wizjerami i przy nich to jakies koszmarne nieporozumienie...
Doniose jak dalsze eksperymenty...
\
j
http://forum.fourthirdsphoto.com/showthread.php?t=48747 - wynika, że są praktycznie identyczne.
A jak sprawuje się AF 17-stki na E-P1 w porównaniu do AF z E-3 (z kitem?) ?
To mnie trochę Olek zawiódł z tym wizjerem. Miałem w ręku E-P1 z 14-42. Samo body wrażenie robiło super solidne (no, można by żądać wszystkich pokręteł metalowych, ale w końcu to nie Leica), to 14-42 robił przy nim bardzo plastikowe wrażenie. Przy takim starym E500 nie byłoby takiego dysonansu, ale przy solidności pena jakoś tak nie do końca pasuje.
Nie wiem jak z solidnością 17mm f/2.8 bo w rękach nie miałem.
Od wizjera (przy tej cenie) spodziewałem się jakiejś solidnej jakości, a la lornetki Svarovskiego czy przynajmniej konstrukcji równie solidnej co body. Trochę mnie zniesmaczyło to co opisujesz - plastikowe g... ? Oj, Olek, przeginasz z cenami.
Podobno ma się pojawić jakiś FVF dołączany na stopkę. Może będzie lepszy.
Wieści na http://43rumors.com/
Ale biorąc pod uwagę ile kosztuje to plastikowe g... to taki EVF będzie pewnie dużo droższy.
Biorąc pod uwagę pazerność Olka warto poczekać na odpowiednik Panasa. Ten ma podobno mieć EVF w standardzie, a pewnie i szybszy AF.
Witam
przebilem sie przez duza czesc wątku (przynaje - nie przez calosc), wiec jakies pojecie chyba o nowym PEN'ie posiadam dzieki Waszym wrazeniom, jednak pozostaje dla mnie kilka niejasnych kwestii, zwiazanych ze specyfika mojego uzywania apratow. Wiec moze zanim bym podpytal szczesliwcow znajacych PEN'a, kilka slow o specyfice:
a) robie wlasciwie wylacznie streetphoto, takie powiedzmy "dynamiczne" - w sensie scenki a nie np emeryta na laweczce...
b) uzywam aparatow bez AF, badz - jesli z AF, to czesto wylaczonym. dalmierzy badz "scale-focusing".
c) nosze aparat jesli tylko sie da, to nie na szyi tylko na nadgarstku
no i teraz podpytam
1. jak wyglada responsywnosc PEN'a w trybie manualnego ostrzenia? Czy po przycisnieciu guzika zdjecie robi bez odczuwalnego opoznienia, bez shutter lag'a? Na sieci znalazlem wartosc 0.2 s jako ten shutter lag - wydaje mi sie to jakas kolosalnie wielka wartoscia... jak jest w praktyce?
2. jak wyglada uzywanie aparatu z tym staloogniskowym 17mm? w sensie: ustawiam sobie pierscieniem odleglosc np 2 metry, pierscien nie jest luzny wiec na takiej odleglosci zostaje nawet jesli aparat jest w kieszeni kurtki? Czy jestem w stanie ustawic jakos, zeby aparat po wlaczeniu przelaczal sie w tryb MF i ustawial odleglosc na konkretna wartosc badz na ostatnio uzywana?
3. jak wyglada sprawa z pokryciem kadru przez zewnetrzny wizjer dla niezaduzych odleglosci rzedu poltora metra? bardzo przeklamuje przez paralakse i ustawienie domyslne na nieskonczonosc (o ile tak ma)? Czy ma jakies ramki? Rozumiem, ze nawet jesli ma, to sa one nieruchome? Na jaka odleglosc sa przygotowane? Czy kadr jest szerszy czy wezszy niz ramki? Czy duzo miejsca jest wokol ramek by widziec co bedzie wokol kadru i ewentualnie sobie szybko przekadrowac? Czy czy stabilnie siedzi w sankach lampy?
to chyba tyle pytan na pierwszy rzut - oczywiscie bede bardzo zobowiazany za informacje :)
pzdr, rami