ja siedzę i się wpatruję w nr 840... i się wpatruję... i wpatruję...
i kurczę przestać nie mogę :-) Cudo.
Wersja do druku
ja siedzę i się wpatruję w nr 840... i się wpatruję... i wpatruję...
i kurczę przestać nie mogę :-) Cudo.
Dzięki za tak wielki komplement :)
Teraz dla odzyskania "równowagi", parę zdjęć z Sans Souci. Tak zwana chińska herbaciarnia.... :lol:
845
Załącznik 238985
846
Załącznik 238988
847
Załącznik 238987
848
Załącznik 238989
849
Załącznik 238986
.
z kiedy te foty ze Śnieżki - wiec ze już tej jesieni były momenty że odczuwalna na górze było -35 * C dlatego wole dopytać czy to świeże czy niekoniecznie ??
tak czy siak nie pójdę teraz - ale marzy mi się taka zima w Karkonoszach by UFO na Śnieżce było przyodziane w takie zimowe szaty posmagane wiatrem które będą odstawać od schroniska i tamtejszego kościółka
ech lubię te góry zimą :)
To tegoroczne fotki. Miałem to szczęście być tam w poprzednim tygodniu i trafić kapitalny warun. Niezaprzeczalny fakt ....góry to góry. Nie ważne jaka pora roku czy doby. :) Ale o Norwegii nie zapominam. :mrgreen:
I chyba Tobie należą się podziękowania za nominację, więc dziękuję. :)
Śniegu za wiele nie było, ale to też jest fajne doznanie, kiedy nie ma jeszcze jednolitej grubej pokrywy śnieżnej. Na duży śnieg przyjdzie jeszcze czas.
A w tak zwanym międzyczasie słońce poszło do góry i przestawienie się skończyło.
Pozostały emocje i radość z pięknie rozpoczętego dnia.
850
Załącznik 239014
851
Załącznik 239015
.
o to ostatnie to już bardzo blisko tego co mi się marzy w tych górach :)
no trafiles warun - nie ma to tamto ;)
Zimowa aura świetnie przedstawiona i w pełni zasługuje na nominację. Herbaciarnia i jej wystrój musi łagodzić wszelkie obyczaje. Podczas picia tam herbatki można chyba odpłynąć w relaksie.
.
.
@Rysiek_O latarnia już nie działa. Jest jedną z większych atrakcji turystyczną w Danii.
Gdy uruchomiono ją około 1900 roku, znajdowała się około 200 m od morza. Z powodu zasypującego ją piasku obiekt zamknięto. A w kolejnych latach okazało się że klif się zapada pod naporem morza i dni latarni są policzone.
Ale dzielni i bogaci Duńczycy w roku 2019 uratowali kawałek swojej historii....
https://www.youtube.com/watch?v=t7PL8NK46Cw
.
.
.
.
.
.
Pełne uroku zakątki z przyjemnością się ogląda.
:)
.
Chociaż wolę górskie klimaty, to jednak biję brawa za Kaszuby.
A 857 wędruje do konkursu - śliczne jest :-)
Ostatnie dwa to bajka!
Miód na moje serce.
Dzięki :)
No to teraz samo ZUO . No nie, raczej SP-ZUO. A właściwie PZL M18.... Dromader znaczy się. :mrgreen:
.
Górskie i panująca na nich aura świetne. Ten samolot widywałem jak gasił pożary okolicznych lasów a także sypał nawozy na pola.
.
Dzięki Wiejo.
Któż nie widział dromaderów? I komu to przeszkadzało?
.
.
Myślę że wiecie co to za miejsce. :)
.
Wiemy. To jest "nadmorze" :mrgreen:
Chyba niedawno zamieszczałem :)
Brawo @Bodzip ! Dobrze to określiłeś.
Nadmorze... :mrgreen: To określenie powinno wejść do słownika przynajmniej forumowego. :)
No nie wiem, nadmorze kojarzy mi się z międzymorzem, a międzymorze to polityka. Jackowi może się to nie spodobać ;)
To zależy tylko w jakim kontekście będziemy się do tego odnosić i czy będziemy szukać skojarzeń, czy jednak raczej będziemy trzymać się faktów .
Ja bym proponował porzucić kontekst tego słowa a la Bartosiak , i świat staje się łatwiejszy i dla niektórych piękniejszy. :)
.
Mi się "nadmorze"bardzo podoba - i jako określenie i jako zdjęcie. :-)
W takich ośrodkach jak na zdjęciach 861 i 862 kawa smakuje wyjątkowo być może dlatego, za mają one w sobie jakąś aurę szczególnej gościnności, zacisza i dobrej atmosfery. Krajobraz na zdjęciu 863 wydaje się bardzo surowy. Trwając w nazwie nadmorze podoba mi się szczególnie z uwagi na niemal trójwymiarowość zbudowaną zmiennymi chmurami, łukiem fal i dopełniającymi to wszystko zabudowaniami. Płynący kuter wzdłuż nabrzeża ciekawy.
Super. :)
@Wiejo w miejscu ze zdjęcia 863 spędziliśmy noc, Nie było ona cudowna, a słońce o poranku oglądaliśmy może przez 5 minut. I to przez chmury.
Ot i szkocka rzeczywistość. :) I jak tu nie sięgać od czasu do czasu po bursztynowy rozweselacz. :)
.
@Wiejo w miejscu ze zdjęcia 863 spędziliśmy noc, Nie było ona cudowna, a słońce o poranku oglądaliśmy może przez 5 minut. I to przez chmury.
Ot i szkocka rzeczywistość. :smile: I jak tu nie sięgać od czasu do czasu po bursztynowy rozweselacz.
No i dzięli temu lepiej się to pamieta :-)
Zgadza się. Oj pamiętam, zwłaszcza wrażenia po porannej kąpieli. :mrgreen:
.
.
Jak to mówią wschodnia ściana... Inny świat. Chciałoby się powiedzieć że na wschodzie bez zmian...:)
Jednak nie. Krajobraz się zmienia. Remonty dróg utrudniają podróż. Najlepiej jedzie się nocą .
Coraz trudniej znaleźć stare drewniane domy i cerkwie.
Tam gdzie stały do niedawna, widać jak z mroku wyłania się nowe....
868
Załącznik 239627
Sobór Świętej Trójcy w Hajnówce
Trochę wymęczony, bo jak zwykle mam szczęście do fajnej pogody. :) A w premii specjalnej dostałem dodatkowy deszcz.
869
Załącznik 239628
870
Załącznik 239629
871
Załącznik 239630
872
Załącznik 239631
.
Hajnówka to raczej prawosławie ? Tak, prawosławie - doczytałem.
Dziwię się, że Ci pozwolili fotografować. U mnie w BN cerkwie grekokatolickie możesz fotografować bez kłopotu, prawosławne - tylko gdy uzyskasz pozwolenie, o co trudno.
Jedną taką obfotografowałem ponieważ byliśmy całą grupą z Olympusa, drugą - ponieważ pan który się nią opiekował był pijany
Tak wiem jak jest w BN. Tylko w Kwiatoniu udało mi się obfocić wnętrze i wdać się w pogawędkę z przewodnikiem. W innych miejscach, nawet jak ktoś raczył otworzyć obiekt, to absolutnie żadnych zdjęć.
Myślę,że jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o.....Jeśli osoba pilnująca obiekt nie pozwala robić zdjęć, a jednocześnie namawia na zakup zdjęć i pocztówek tego miejsca.... :lol:
Marność to wielka :)
W Hajnówce jak widzisz jest to możliwe. Dobrze się złożyło, że mam te zdjęcia ze środka. Inaczej byłoby blado i na dodatek mokro. . :) Lato nie było zbyt łaskawe.
o - 867 to moje kochane klimaty. Uwielbiam takie mgliste łąki i takie chmurki na niebie.
W Kwiatoniu są dwie cerkwie - grekokatolicka i prawosławna. Po tej grekokatolickiej oprowadził Cię prawdopodobnie pan Jan Hyra (mieszka obok w białym domku).
Druga cerkiew - prawosławna, jest położona jakieś 500 metrów dalej w kierunku Uścia Gorlickiego. Jest mała i skromniutka, więc mogła uciec Twojej uwadze.