Ciąg dalszy przepięknej scenerii sycącej oczy krajobrazem zawartym w kadrach.
Wersja do druku
Ciąg dalszy przepięknej scenerii sycącej oczy krajobrazem zawartym w kadrach.
Bo to malutka łudeczka na tle dużej zatoki w ponurej scenerii :). Dzięki za komentarz :).
To jeszcze chyba siła rozpędu :). Forum wraz z całą rzeczywistością traci rzeczywisty wymiar.....
Rondane o poranku
766
Załącznik 228216
767
Załącznik 228217
768
Załącznik 228218
...
Piękne kolory skandynawskiego... chyba jednak lata, aczkolwiek wydaje mi się, ze na 766 nieco śniegu na ziemi widać.
Jest to schyłek lata, prawie jesień. To nie śnieg :). Rondane to dziwna kraina. Bardzo duże przestrzenie dolin wypełnione są różnego rodzaju żwirem. Wręcz można znaleźć żwirowe kopce wysokości kilkudziesięciu metrów. Tu akurat prześwituje kwarcytowy "śnieżnobiały" żwir. :) Właściwie to kraina "żwirka i muchomorka" bo i grzybów tu pełno.
Oj bardzo przyjemne skandynawskie klimaty :)
Dziękuję za miłe słowa. :)
769
Załącznik 228233
770
Załącznik 228235
771
Załącznik 228234
...
770, 771 - odruchowo wypatrywałem misia :)
770, 771 bardzo mi przypasowały, intuicyjnie, od razu. Dwa ładne obrazy na ścianę do salonu. Pierwszy ekspresyjny, dynamiczny, przyciągający oko, drugi też, lecz więcej oddechu, przestrzeni, ale oba spoko.
Pzdr, TJ
Większość zdjęć prezentowanych w tym wątku świetnie by się prezentowało w dużym forrmacie na ścianie salonu:-)
Wyśmienicie podane w kadrach krajobrazy pięknej i tak różnorodnej terenowo krainy.
A czemu?
Jedyne co może tam zrobić krzywdę to ceny, lawina, tsunami i łoś :)
Cieszę się bardzo, że się podoba :).
Jestem strasznie zniesmaczony, jak muszę wciskać te kadry w tak małe obrazki. Aż takie zmniejszanie zabija zdjęcia... :)
dziękuję bardzo :).
772
Załącznik 228273
773
Załącznik 228274
774
Załącznik 228275
775
Załącznik 228276
...
@773 te tyczki to przed zimą sadzają aby wiedzieć gdzie droga jest.
Trochę ładnej pogody to jednak złapałeś.
:grin:
@DeWuTe Te tyczki "stoją" tam cały czas. Akcja tyczkowania dróg generowałyby rocznie zbyt duże koszty. Wszystkie nowe drogi w krytycznych rejonach wyposażone są w specjalne stacjonarne słupki z odblaskami.
Co do pogody, to w tym roku znowu było piękne lato jak na Skandynawię. Opaliłem się prawie na murzyna :). Miałem ca. trzy tygodnie deszczu na dwa i pół miesiąca wyprawy. To wynik rewelacyjny, z tm, że trochę miałem szczęścia, bo dobra pogoda podróżowała ze mną :).
Na "Babkę" czyli Babią Górę wzdłuż szlaku też teczki są poustawiane. Wzdłuż drogi to w Polsce nie spotkałem, a miałem kiedyś tak w Bieszczadach, że nie wiedziałem gdzie droga a gdzie rów.
Kiedyś widywałem w Karkonoszach, ale teraz w dobie ogólnej niemocy i "niechemisie" to nie wiem. Ma kierowca oczy to wie czy może jechać czy nie :).
776
Załącznik 228321
777
Załącznik 228322
778
Załącznik 228323
779
Załącznik 228324
...
Na 779 warunki do fotografowania jak by mniej korzystne, słońce za chmurami zupełnie, a to zdjęcie podoba mi się najbardziej z całej wrzutki. @paparapa musisz załatwić coś z adminem, abym mógł + dać ;-)
Bo w tym miejscu fotki zawsze wychodzą dobrze. Niezależnie od pogody :).
A którego moda polecasz?.... Ale chyba to nie ma sensu, bo już pytałem dlaczego ja nie mogę dawać plusów, i w sumie nic się nie dowiedziałem. Zresztą oni są tutaj, i doskonale wiedzą co jest grane....
Tak, tylko kiedyś to był standart. Teraz wszystkie wydatki publiczne są cięte jak tylko się da.
Co do opalenia się, to nie jest tam takie oczywiste. Trzy lata temu była podobna pogoda, ale prawie cztery tygodnie nie wystarczyły na opalenie się :).
Miał być fajny sanset.... a wyszło... jak w Norwegii :mrgreen:
780
Załącznik 228352
781
Załącznik 228349
782
Załącznik 228350
783
Załącznik 228351
784
Załącznik 228348
...
Miał być fajny sanset.... a wyszło... jak w Norwegii :mrgreen:
@ 780
Ale chmury piękne, skłębione, puchate i pociemniałe :grin:
:).
785
Załącznik 228370
786
Załącznik 228369
...
Śliczne kolory krajobrazu oświetlonego zachodzącym (a może wschodzącym?) słońcem. Kompozycyjnie bardziej mi odpowiada 786.
Prawdę mówiąc dłużej oglądam jak komentuję ważne, że dużo dłużej jestem pod wrażeniem zawartości zdjęć. Też narzekam na możliwości reputacji.
Śliczny poranek trafił mi się w Rondane. Po południu już było pozamiatane :). Zrobiła się Szkocja:mrgreen:.
Bardzo mi miło :).
Jeszcze pociągnę przez chwilę temat, bo się pogoda kończy, i:)
787
Załącznik 228413
788
Załącznik 228414
789
Załącznik 228415
...
aj ajajaj
788 cudne :-)
Dzięki :).
790
Załącznik 228423
791
Załącznik 228424
792
Załącznik 228425
...
Ładne i przemyślane kadry kolego paparapa.
Zerkam sobie od czasu do czasu.
Krystalicznie czysta woda i piękno krajobrazu doskonale z sobą harmonizują, tym samym są fantastyczne w odbiorze.
Czuję się zaszczycony mistrzu kolego @Cru :)
Jeszce przez jakiś czas będzie tam czyściej i ładniej niż tu na południu. Tylko jak długo jeszcze?
Kolejne miejsce gdzie wieczorem fajnie poświeciło słońce malując piękne obrazy pośród gór i dolin.
793
Załącznik 228457
794
Załącznik 228458
...
Od jakiegoś czasu już, jak oglądam te zdjęcia to chciałem zapytać o jakość powietrza w porównaniu do naszego " polskiego " .
Odczuwasz różnicę w jakości pomiędzy " naszym " a " skandynawskim " powietrzem ?
Tak odczuwam różnicę.Pierwszą rzeczą rzucającą się oczy jest zdecydowanie mniej kurzu w powietrzu i na różnych powierzchniach. Auto spłukałem przez dwa i pół miesiąca tylko dwa razy, a wyglądało lepiej niż po tygodniu u mnie w domu.
Roślinność wydaje się mieć kolory na sterydach, bo nie jest zakurzona. Na pewno przyczyniają się do tego większa wilgotność powietrza i częste opady. Wieją też silne wiatry zmuszając powietrze do większej cyrkulacji.
W Polsce mamy sporo nizinnych rejonów gdzie powietrze "kisi" się w jednym miejscu po kilka dni...
Norwegowie maja hopla na punkcie ochrony środowiska i to się sprawdza. Chemia gospodarcza nie jest tak agresywna jak u nas. Proszki do prania czy mydła nie są tak perfumowane i barwione, często są bezbarwne i bez zapachu. . A są skuteczniejsze chyba od naszych, ale to może być zasługa wody, która jest na pewno lepsza.
Bardzo dobrze się tam czuję, lepiej śpię. Wystarcza mi max 5- 6 godz snu, mimo dużej i częstej aktywności fizycznej ( Często na raty bo słońce zachodzi po 11 a wschodzi przed 3, więc trzeba być czujnym jeśli chce się robić zdjęcia :) lub pokontemplować o tych porach dnia.).
Powrót na południe jest ... trochę bolesny i osobiście potrzebuje paru dni, aby ponownie przyzwyczaić się do naszego "gęstego" powietrza.
Faktycznie kolory roślinności są bardziej intensywne co dodaje dodatkowego uroku zdjęciom. A kadry z ostatnich wstawek - jak zwykle w tym wątku - śliczne.
Staram się jak potrafię najlepiej, a że natura mi pomogła, to tylko mogę się cieszyć :).
Kraina Jotunów :)
795
Załącznik 228512
796
Załącznik 228514
...
794 bardzo bardzo.... Reszta też trzyma poziom.
Pięknie to słoneczko maluje okolicę tworząc niesamowite obrazy.
Ostatnie przebłyski światła słonecznego tamtego dnia w Telemarku...
797
Załącznik 228629
...
Patrząc na ten domek z ostatniego zdjęcia , zastanawiam się czy chciałbym tam mieszkać.
I nie wiem :mrgreen:
Tam zawsze są piękne wieczory, no prawie zawsze ... jak jest fajna pogoda :). No i ciekawe górki na podwórku :mrgreen:
Oglądając te foty można odnieść wrażenie że to piękny słoneczny kraj. Ponoć w Bergen deszcz pada tylko 360 dni w roku.
@yac jeśli tylko tyle razy tam pada deszcz, to są szczęśliwcami :).
Ale fenomen tego wszystkiego polega na tym, co się dzieje pomiędzy opadami. I nie ważne co pada :)... grad, śnieg czy deszcz.
A to że jest słonecznie, nie znaczy wcale, że jest ciepło. "Na ostatniej focie" jest ca. 3 st. i bardzo nieprzyjemny wiatr. Ja byłem ubrany w kilka warstw ciuchów. I nie powiedziałbym, że było cieplusio i przyjemnie :).
To kraj z pogodą o bardzo dużej dynamice. W naszych górach pogoda może diametralnie się zmienić w ciągu godziny, A tam bywa tak, że pogoda zmienia się w ciągu godziny parę razy.:mrgreen:
Nie odczuwam tej niesprzyjającej aury, skupiam się na podziwianiu pięknych widoków które prezentujesz. Zapewniam też, że mając takie piękno przed sobą to nie zwracałbym uwagi na panujące wokół mnie warunki.