Szału nie ma i EXIF-u brak. Takie zdjęcie można zrobić obiektywem za 100 zł ?, a ten chyba "nieco" droższy będzie ?
Wersja do druku
apz
ale o co chodzi? gietrzy wstawił zdjęcie rzekomo zrobione zapowiadanym szkłem. Zdjęcie w żaden sposób nie zachęca do kupna szkła, bo faktycznie jest na rynku mnóstwo obiektywów, którymi można wykonać takie zdjęcie - wystarczy zajrzeć w odpowiedni wątek tu na forum.
andtor2 odniósł się do wstawionego zdjęcia, a nie do obiektywu czy jego ceny - i tu w 100% podzielam jego zdanie.
Powiększenie 1.25X (2.5X w 35mm)
7 soczewek w 6 grupach
Minimalna odległość ostrzenia 1 cm
Kąt widzenia 40 stopni
Zakres przysłony f/3.5-22
Rozmiar 5.6 x 6.1 x 5.6 cm
Waga 136g
Idąc tym tokiem rozumowania, to pewnie jakieś 95% zdjęć zrobionych 12-40 PRO można zrobić szkłem za 100zł. Resztę dopłaca się za brakujące 5% :) Ja bym nawet zaryzykował tezę, że 90% wszystkich zdjęć da się zrobić kompaktem, a ze 2/3 nawet telefonem. I co z tego? Każdym samochodem da się pojechać do pracy i do supermarketu na zakupy...
To jest Twoja teza, ja jej nie potwierdzam.
To akurat prawda (byle był sprawny, a klimatyzacja np. /czy tam stabilizacja:) / nie jest potrzebna, aby dojechać do celu) i nie mam zamiaru się tu sprzeczać:) Chyba, że Ty masz taki zamiar, ale to już nie za mną...
Czego nie rozumiesz?
Mały obrazek na podstawie którego można co najwyżej oceniać gładkość bokehu, jeżeli prawdziwe zdjęcie ,to zdobyte nielegalnie, więc nie może być exifów. Poczekajmy z ocenami jakości do pierwszych jpegów i rawów testowych.
Inną sprawą jest czy takie szkło będzie komuś potrzebne... Nie moją jest rzeczą to oceniać.
PS. Nie róbcie tu nowego wątka zegarkowego proszę.