Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Sam się zastanawiałem jak kiedyś się bez tego obchodziłem, ale do luskusu jak widać człowiek łatwiej się przyzwyczaja. :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ktoś na pewno miał... (Jack) Ja niestety jeszcze nie.
Jest śliczny:-D Korpus ma malutki, więc wolę z gripem. Użytkownik musi mieć świadomość, że ma w rękach sprzęt entry level, ale jednak wypasiony, gdyż aparat otrzymał z E-M5 matrycę i wizjer, z E-M1 ma procesor z algorytmami, peaking i WiFi (to tak z grubsza). Sam z siebie - wbudowane błyskadełko i zupełnie nowy sposób ekspozycji - kompozyt, dzięki czemu można poskładać do kupy zdjęcie naświetlanie w sumie do 3 godzin. Jeśli chodzi o stabilizator - jest on skuteczny, przy deklarowanej wydajności 3,5 EV, ramka z matrycą ma dużo większy zakres swobody, niż jeżdżenie po jednej płaszczyźnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Bo kiedyś nie mieli Parkinsona... .:mrgreen:
Albo mają teraz Alzheimera i o Parkinsonie już nie pamiętają :grin: A tak na marginesie to wolę już Parkinsona od Alzheimera - lepiej trochę rozlać niż zapomnieć wypić :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Jest śliczny:-D Korpus ma malutki, więc wolę z gripem. Użytkownik musi mieć świadomość, że ma w rękach sprzęt entry level, ale jednak wypasiony, gdyż aparat otrzymał z E-M5 matrycę i wizjer, z E-M1 ma procesor z algorytmami, peaking i WiFi (to tak z grubsza). Sam z siebie - wbudowane błyskadełko i zupełnie nowy sposób ekspozycji - kompozyt, dzięki czemu można poskładać do kupy zdjęcie naświetlanie w sumie do 3 godzin. Jeśli chodzi o stabilizator - jest on skuteczny, przy deklarowanej wydajności 3,5 EV, ramka z matrycą ma dużo większy zakres swobody, niż jeżdżenie po jednej płaszczyźnie.
A jeśli wolno zapytać... Nurtuje mnie jedną kwestia, której raczej nie wyjaśni żadna recenzja ani test. A jeśli masz dostęp do aparatu, to byłoby niezwykle miło, jakbyś sprawdził, jak wysoko znajduje się otwarta lampa względem obiektywu. Mam problem z E-PL2 i fishem - lampa jest na tyle nisko, że rzuca brzydki cień, który można wyeliminować jedynie przez jej lekkie odchylenie. Byłoby super, gdybym w OM-D nie miała tego problemu. Jeśli dałbyś radę to sprawdzić, to z góry pięknie dziękuję :-)
Ja zapytam o filmowanie czy jest jakaś ewolucja czy to samo co w em5
1 załącznik(ów)
Stabilizacja czasami się przydaje - 150mm 1/5s
Załącznik 110235
:)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
... A jeśli masz dostęp do aparatu...
Na razie nie mam stałego dostępu... . Ale założenie, że lampy wbudowane w aparat nie będą oświetlały obiektywów o dużych gabarytach (czyli nie będzie cienia) jest (bardzo delikatnie to ujmę) wielkim optymizmem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Na razie nie mam stałego dostępu... . Ale założenie, że lampy wbudowane w aparat nie będą oświetlały obiektywów o dużych gabarytach (czyli nie będzie cienia) jest (bardzo delikatnie to ujmę) wielkim optymizmem.
Ależ fish nie jest w żadnym wypadku dużym obiektywem... Chodzi o Samyanga 7,5mm, w najdłuższym miejscu mierzy niecałe 5 cm przy 6 cm szerokości. Niefortunnie posiada on zamocowaną na stałe osłonę, która akurat skierowana jest tą dłuższą częścią ku górze.
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Ja zapytam o filmowanie czy jest jakaś ewolucja czy to samo co w em5
Bardzo, bardzo ciekawe pytanie. Osobiście obstawiam poprawunię tj. filmiki takie jak z M1 nie z M5. Poza tym już jutro, o piątej rano kolejna ewolucja czyli GH4 - 4K dla Kowalskiego.