Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
DropBox, Box... Możliwości masz wiele.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Po kliknięciu pipetą w białe co dalej należy zrobić, u mnie nic się nie dzieje bo klawisz cofnij jest nieaktywny. Gdyby się coś działo, mimo że tego nie zauważam, to mógłbym operację cofnąć. Coś jeszcze pewnie powinienem kliknąć?
Aby cofnąć operację własnego balansu bieli wybranego pipetą (ACR w PSE) masz aż 2 możliwości. Tradycyjny skrót Ctrl+z albo wybrać (rozwinąć różne możliwe WB dla określonych warunków oświetleniowych) w oknie ACR tam gdzie pisze Balans Bieli i wybrać: Jak na ujęciu. (zalecałbym tę drugą metode: Jak na ujęciu - wracasz wtedy na pewno do WB jakie zmierzył aparat)
Jeśli chcesz się upewnić, że to działa to przed kliknięciem pipetą zapamiętaj jakie wartości miały suwaki balansu bieli (temp. i tinta) i jakie po, chociaż zmiany kolorystyczne zazwyczaj od razu widać na podglądzie zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Aby cofnąć operację własnego balansu bieli wybranego pipetą (ACR w PSE) masz aż 2 możliwości. Tradycyjny skrót Ctrl+z albo wybrać (rozwinąć różne możliwe WB dla określonych warunków oświetleniowych) w oknie ACR tam gdzie pisze Balans Bieli i wybrać: Jak na ujęciu. (zalecałbym tę drugą metode: Jak na ujęciu)
Jeśli chcesz się upewnić, że to działa to przed kliknięciem pipetą zapamiętaj jakie wartości miały suwaki balansu bieli (temp. i tinta) i jakie po, chociaż zmiany kolorystyczne zazwyczaj od razu widać na podglądzie zdjęcia.
Ale mi chodzi o co innego. Algorytm postępowania aby ta pipeta zadziałała. Jeśli klilkam na pipetę, a później na zdjęcie i nic sie nie dzieje, to znaczy, że jeszcze coś powinienem zrobić. Jako argument, że nic się nie dzieje, podaję że nie można tego cofnąć [niektywny klawisz cofania, bo nie było żadnej nawet niezauważalnej zmiany].
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Ale mi chodzi o co innego. Algorytm postępowania aby ta pipeta zadziałała. Jeśli klilkam na pipetę, a później na zdjęcie i nic sie nie dzieje, to znaczy, że jeszcze coś powinienem zrobić. Jako argument, że nic się nie dzieje, podaję że nie można tego cofnąć [niektywny klawisz cofania, bo nie było żadnej nawet niezauważalnej zmiany].
To jest niemożliwe. Po drugie masz klawisz cofania w ACR? bo ja nie mam (nie wykluczam wszak, że w tej nowszej wersji zaszły az takie zmiany)
Klikając na pipetę najeżdżasz nią na określone miejsce na zdjęciu i klikasz drugi raz, nic się nie dzieje?
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Mi się z kolei wydaje, że u Ciebie są kolory przekłamane [jakieś oliwkowe]. Zdjęcie, które umieścił Saboor, z kolei dl a mnie za jasne. Podobne otrzymałem z automatycznej korekty, ale uznałem je za nierzeczywiste.
Raczej sobie dam z tym spokój, bo nie mam duszy artysty, którą Wy posiadacie.
Ja pokazałem tylko wynik pierwszego kroku, czyli zmiany balansu bieli.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
To jest niemożliwe. Po drugie masz klawisz cofania w ACR? bo ja nie mam (nie wykluczam wszak, że w tej nowszej wersji zaszły az takie zmiany)
Klikając na pipetę najeżdżasz nią na określone miejsce na zdjęciu i klikasz drugi raz, nic się nie dzieje?
Nic się nie dzieje. Wylewam farbę, zmienia mi kolor - mogę cofnąć, klikam gumkę, wycieram zdjęcie - mogę cofnąć, klikam na pipetę, klikam na zdjęcie nic się nie dzieje - pewnie jeszcze coś trzeba zrobić co dla Was jest oczywiste. Mogę klikać na czarne, na białe - bez różnicy.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
... Po drugie masz klawisz cofania w ACR? bo ja nie mam (nie wykluczam wszak, że w tej nowszej wersji zaszły az takie zmiany)...
U mnie ACR tak wygląda:
Załącznik 107388
Może wstaw zrzut ekranu aż ciekawym czy się tyle pozmieniało (klawisz cofania mam na myśli)
Edit.
Cos mi sie zdaje, ze ty w PSE działasz, a nie w ACR.
Balans Bieli zmienia sie w pliku .orf w wtyczce ACR i o tym wszyscy pisali wcześniej.
Edit2
Pipeta WB znajduje się nad zdjęciem i jest akurat w tym załączonym powyzej zdjęciu wciśnieta.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Nic się nie dzieje. Wylewam farbę, zmienia mi kolor - mogę cofnąć, klikam gumkę, wycieram zdjęcie - mogę cofnąć, klikam na pipetę, klikam na zdjęcie nic się nie dzieje - pewnie jeszcze coś trzeba zrobić co dla Was jest oczywiste. Mogę klikać na czarne, na białe - bez różnicy.
Bo w PSE pipeta to próbnik koloru. :-D
Musisz fotkę otworzyć w ACR i tam pipeta to balans bieli.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Wy jestescie w roznych pokojach.Jeden jest w ACR a drugi juz w programie.
Wybierz pipete w Acr i tym narzedziem najedz(pipeta) na dany punkt i wtedy kliknij
W programie wybierajac pipete i wskazujac wyswietla Ci sie skladowa np R 220 G25 B150-tam juz masz tylko info o kolorze To nie jest akcja ,ktora mozna cofnac tylko informacja do myslenia czy trzeba cosw zmienic czy nie.
Pisze na slepo bo nie mam dostepu juz do tego programu.