Nie mówię, że jest do niczego, ale ważne by pamiętać, bo można zepsuć ujęcia.
Wersja do druku
Nie mówię, że jest do niczego, ale ważne by pamiętać, bo można zepsuć ujęcia.
Można zepsuć, owszem. Ale przynajmniej jest na co zrzucić winę ;-)
To ja odpowiem jak to jest z tym ustawianiem ostrości w e-p5. Wszystko sprawdzone empirycznie przeze mnie:
- Focus peaking działa nawet przy free lensingu... można patrzeć jak wykrzywia się płaszczyzna ostrości. Odpowiedź zatem brzmi "tak", działa z każdym obiektywem. Aczkolwiek trzeba pogrzebać w menu, i ustawić sobie FP pod któryś guzik funkcyjny - to było niedopatrzenie wielu testerów internetowych, którzy w tym przytłaczającym menu opcję tę najzwyczajniej przeoczyli i FP działało im tylko z obiektywami systemowymi.
- Do wyboru tylko czarne i białe obwódki, są wyraźne, ale jakiś ostry fiolet byłby lepszy.
- FP wyraźnie spowalnia ekran. Nie ma tragedii, ale utrata płynności jest znaczna.
- Można ustawić samo powiększenie, samo FP, jak również oba naraz.
- Można ustawić aby po włączeniu lupy włączał się IBIS, ale przy jakimś długim tele chyba niewiele to pomoże.
I jeszcze rzecz, którą napisałem już w innym wątku, a może zaciekawi, bo z tego co się orientuję to chyba nowość w olkowych mikrusach. Na kółku programów "iAuto" oraz "ART", mogą być zastąpione przez MySet1 i 2. Czyli wreszcie customy w łatwo dostępnym miejscu.
Maciek_WM dzięki za odpowiedź. Ciekawe jak się ma FP nowym Panasonicu. Jak dla mnie FP otwiera spore możliwości zabawy z super jasnymi szkiełkami od innych systemów, jak ktoś lubi zabawę w bokeh to się spełni ;) Oczyma wyobraźni widzę Samyanga 85/1.4 z E-P5.
A ja dorzuce swoje slowo i popre Janko. Uzywalem jakis czas tego feature w NEX-3 i faktycznie przy jasnych szklach jest to mocno nieprecyzyjne narzedzie... Do tego im mniej swiatla i kontrastu tym gorzej z ta dokladnoscia. Za to fajnie sprawdzi sie za dnia ze szklami domknietymi do przynajmniej f5.6, tylko nie wiem czy nie wole wowczas mojego wzroku ;-)
Jak dla mnie - wiecej zabawka niz cos praktycznego. Lepiej daliby wreszcie skale glebi ostrosci i ustawiona odleglosc ostrzenia na wyswietlaczach, skoro nie ma obu rzeczy na wiekszosci szkiel...
Ano wlasnie. Maja ogniskowa, maja przeslone i nawet odleglosc ostrzenia (zapisuje sie w EXIFie), wiec to czysto software'owa sprawa. Czasami mam wrazenie, ze nawet najlepsze aparaty testuja glownie osoby z marketingu... ;-)
Redakcja japońskiego serwisu DC watch przetestowała kilka obiektywów 4/3 na najnowszym PENie.
Tekst angielski (Google) w obrazku, filmiki w linku pod
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...22_611924.html