Trochę mnie martwi ta uwaga o ogniskowaniu 16-50 - obiektyw posiada sporą dystorsję ale poza tym zdjęcia nie wygladały źle jak na kita.
Wersja do druku
Trochę mnie martwi ta uwaga o ogniskowaniu 16-50 - obiektyw posiada sporą dystorsję ale poza tym zdjęcia nie wygladały źle jak na kita.
Widziałem go w realu, niestety bez baterii, dość OK, niemniej na obrazku podobał się bardziej.
Pisałem na nikoniarzach, napiszę i tutaj bo to chyba ważne co znalazłem:
"Jeszcze jedno ważne spostrzeżenie dotyczące obiektywów. Do tej pory NEX był bardzo pożytecznym systemem, doskonałą platformą dla obiektywów z innych systemów, zwłaszcza systemów zamkniętych takich ja Olympus OM czy Canon FD. Dostępnych jest wiele odpowiednich adapterów. Zatem podpiąłem znakomity Canon FD 300/4 przez adapter do body NEX-6 i po naciśnięciu spustu... na ekranie pojawił się komunikat "Nie można rozpoznać obiektywu. Zamocuj go poprawnie". Ten sam komunikat pojawił się po próbie podpięcia ZUIKO. Te same obiektywy z tymi samymi adapterami bezbłędnie współpracują z body NEX-5N oraz NEX-7. Nie wiem, czy to problem konkretnego body, którego soft odmawia współpracy z obiektywami innymi niż E i A (Tokina z bagnetem A i adapterem LA-EA1 działa poprawnie) jeżeli tak to czeka mnie naprawa. Czy też SONY zdecydowało się na ograniczenie możliwości stosowania innych obiektywów, co byłoby krokiem wstecz. Tak czy inaczej w obu przypadkach minus dla SONY."
żródło: http://www.nexforum.pl/artykuly/385-...erwsze-wraenia
To ja się pytam WTF? Czyżby sony chciało sobie strzelić w kolano? Już miałem w planie N6 i kilka manuali a tu takie klocki..
A nie ma w menu jakiejś opcji pozwalającej na robienie zdjęć bez obiektywu?
Gdyby zablokowali obce obiektywy, to byłoby pewne kuriozum.
Na wspomnianych nikoniarzach już ktoś wyjaśnił, że po prostu opcja robienia zdjęć bez obiektywu była zapewne wyłączona
Miałem wczoraj w reku NEX 6 jako jedynego konkurenta dla mnie wobec planu zakupu OM-D E-M5. Wrażania w sumie pozytywne (szybkość działania, uchwyt, nawet menu i obsługa) - ale jednak strasznie plastikowy w porównaniu do OM-D. Body lekkie w porównaniu do wielkości/wagi obiektywu, usytuowanie wizjera powoduje pewien dyskomfort dla osoby przyzwyczajonej do DSLR (tak odruchowo szukam wizjera na środku aparatu ;-) na osi obiektywu ). Szkoda ze Sony idzie w ilość korpusów a nie szkieł do nich.