Odp: Przesiadka z FF na OM-D...
W OMD jest mniejsza wersja matrycy z NEX 7?
Cytat:
Zamieszczone przez
ngs
testuje sobie właśnie Sony A850 i OM-D w Camera Raw 6.7:
- rozpiętość tonalna - praktycznie taka sama, w obu spokojnie -2EV można przepalenia usuwać bez psucia koloru
- szumy poniżej ISO800, parktycznie tak samo (choc olek zawyża ISO o ok 1/3EV)
- szumy powyżej ISO800, tu minimalnie lepiej OM-D
- automatyczne ustawianie balansu bieli, lepiej OM-D
- klawiszologia, wizjer, menu, szybkość AF, wiadomo, tu lepiej A850
ależ ta technologia idzie do przodu...
Czyżby Prezes jednak mówił prawdę o matrycy E-M5. Zmiana dostawcy matryc lub jej zróżnicowanie dostawców, byłaby prawdopodobnie najlepszą możliwą decyzją Olympusa do odzyskania kawałka rynku foto.
Tak czy siak, bardzo się cieszę, że po latach udało się Olkowi dogonić peleton:)
Cytat:
Zamieszczone przez
ngs
- rozpiętość tonalna - praktycznie taka sama, w obu spokojnie -2EV można przepalenia usuwać bez psucia koloru
ależ ta technologia idzie do przodu...
Potwierdzaja sie moje spostrzezenia. Nie do pomyslenia - matryca w m4/3 porownywalna do FF sprzed paru lat, a to jakosc ktora w 99% jest bardzo mnie odpowiadajaca... Przypomina mi sie bardzo kontrowersyjny swego czasu test:
http://www.luminous-landscape.com/re...shootout.shtml
A matryca OM-D na 100% wyprzedza to co jest w 1Ds... Naprawde na moje, amatorskie potrzeby jakosc przewyzszajaca niedawny sredni obrazek 6x7 jest mega wystarczajaca ;-) Wiem, ze sa obecnie jeszcze lepsze rozwiazania, ale po prostu przerost formy nad trescia jak dla mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
ngs
Tez jestem na tym etapie i wnioski mam podobne, ale co do wizjera, to mam nieco inne zdanie. Uważam, ze ten z OMD nie jest wcale gorszy, a to, że można na nim obserwować zmiany korekcji ekspozycji na bieżąco, to jednak duża przewaga elektronicznego wizjera. Mógłby wprawdzie mieć więcej pikseli, ale i tak jest ok.
Co do szumów na wysokim ISO to w A850 używałem bez większych problemów do 1600/2000, w OMD spoko 3200 można używać. Technika faktycznie idzie do przodu.
Dojechała do mnie też przejściówka na obiektywy minolta/sony AF z popychaczem przysłony i powiem, że sony 50/1.4 na pełnej dziurze daje ciekawe rozmycie. A jak oryginalnie wygląda na OMD ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Dojechała do mnie też przejściówka na obiektywy minolta/sony AF z popychaczem przysłony i powiem, że sony 50/1.4 na pełnej dziurze daje ciekawe rozmycie. A jak oryginalnie wygląda na OMD ;-)
a czy można o wizualizację prosić jednego jak i drugiego:?:
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
a czy można o wizualizację prosić jednego jak i drugiego:?:
Postaram się coś wrzucić, muszę zrobić tylko jakieś fotki aparatu.
Genialny pomysł Olka na promocję OMD na photokinie:
http://www.photographyblog.com/news/...s_to_the_test/
przyjdź ze swoim lustrem i porównaj z OMD:)
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Trzeba być pewnym swego by się na taką akcję zdecydować. Wcale się im nie dziwię, opierając się na prywatnym doświadczeniu.
AP.