Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
zrobili to czego lud potrzebował - Jasne stałki z małą jakże na czasie głębią ostrości.
szał na kortach normalnie. OMD ma znacząco poprawione czułości, wypasioną stabilizację i do tego można podpiąć teraz jast\ne stałki.
cud malina !!
jeszcze jak by mZD 150f2 nie było błędem w tekscie i do tego jakiś konwerterek 2x. to więcej nie trzeba.
Druga opcja jest taka, że korpusy zaczynają współpracować z dużym 4/3
tak czy siak myślę że spokojnie doczekam :)
Pozwolę sobie zauważyć , że mam od Ciebie trochę mniej czasu. Stąd jest parcie na zaraz, jutro pojutrze . A kierunek chociaż kosztowny bardzo mi się podoba.
Oby nie był to bład, a niedopatrzenie tylko, z konwerterkiem powiadasz...
Obiecałem sobie już nie wypowiadać się w wątkach sprzętowych ale niech tam, najwyżej pożałuję.
Oglądam sobie te zdjęcia przykładowe i nie mogę pozbyć się wrażenia ich nierealnego, sztucznego wyglądu.
To co na pełnej dziurze jest ostre jest za ostre a to co rozmyte jest zbyt idealne.
Chodzi o to, że zdjęcia z normalnych jasnych obiektywów na pełnej dziurze zwłaszcza na fufu mają mnóstwo widocznych wad: ściemnienie naroży, aberrację w rozmyciach, miękkość obrazu postępującą w kierunku brzegu kadru... ogólnie mówiąc (zaraz się rzucą na mnie) plastykę. :roll:
Czy ten obiektyw nie będzie dawał zbyt idealnego - krystalicznego obrazu jak na portretówkę?
Wiem, wiem, wady można sobie dodać w programie graficznym (co zresztą sam robię przy zdjęciach portretowych z ZD50) żeby uzyskać mityczną plastykę ale może się mylę co do tego obiektywu. Czas pokaże co z nim zrobią spece.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pozwolę sobie zauważyć , że mam od Ciebie trochę mniej czasu. Stąd jest parcie na zaraz, jutro pojutrze . ...
Jak rzeczywiscie bedziesz pewny,ze masz malo czasu to napewno zobaczysz jak pewne rzeczy przestaja miec jakiekolwiek znaczenie.Nie chcij wiedziec tego,jak malo czy duzo go masz.
Ten temat przerabiam,to wiem co pisze.
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Obiecałem sobie już nie wypowiadać się w wątkach sprzętowych ale niech tam, najwyżej pożałuję.
Oglądam sobie te zdjęcia przykładowe i nie mogę pozbyć się wrażenia ich nierealnego, sztucznego wyglądu.
To co na pełnej dziurze jest ostre jest za ostre a to co rozmyte jest zbyt idealne.
Chodzi o to, że zdjęcia z normalnych jasnych obiektywów na pełnej dziurze zwłaszcza na fufu mają mnóstwo widocznych wad: ściemnienie naroży, aberrację w rozmyciach, miękkość obrazu postępującą w kierunku brzegu kadru... ogólnie mówiąc (zaraz się rzucą na mnie) plastykę. :roll:
Czy ten obiektyw nie będzie dawał zbyt idealnego - krystalicznego obrazu jak na portretówkę?
Wiem, wiem, wady można sobie dodać w programie graficznym (co zresztą sam robię przy zdjęciach portretowych z ZD50) żeby uzyskać mityczną plastykę ale może się mylę co do tego obiektywu. Czas pokaże co z nim zrobią spece.
Żeby ten Olek dawał taki obraz jak jasne stałki fufu na pełnej dziurze, to byś musiał go otworzyć trochę bardziej niż fabryka przewidziała. Jeśli chcesz go do czegoś na fufu porównywać, to najbliżej jest 70-200/4. Jak do Olka doliczysz osłonę, to nawet cena podobna :)
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
A więc ta mityczna plastyka to po prostu wady optyczne :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Dokładnie na to mam nadzieję, patrząc chociażby na oficjalnego sampla nr 3, jest równie fajny jak Too extreme z ostatniej płyty Morbid Angel.
Fajnie, że napisałeś tego posta, bo patrząc na to co wyprawia 12/2@5.6 mam wrażenie i przy okazji pytanie do bardziej światłych w temacie: czy to możliwe, że sofcie szkła Olympus zaszył jakieś programowe wyostrzanie? Bo fotki są tak ostre, że czasami ma się wrażenie, że ktoś przesadził z ostrością. To samo zresztą można powiedzieć o 20/1.7.
Co do szkieł z plastyką: imho b. fajne jest SLR Magic 12/T1.6 macro :) i Voitki 25mm i 17mm - może trafi się nam i 50mm.
Z tych przyziemnych małe PanaLajki 25 i 45 są sympatyczne choć ZUPEŁNIE inne niż 20/1.7 czy 45/1.8.
---------- Post dodany o 20:54 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
zrobili to czego lud potrzebował - Jasne stałki z małą jakże na czasie głębią ostrości.
Hmm... ja nadal twierdzę, że patrząc przez pryzmat wymiarów i masy obecnych na rynku wersji, była realna szansa na 12/1.4, 45/1.4 i... 75/1.4, oczywiście nie marudzę za bardzo.
O co chodzi z tym mZD 150/2 - taka specyfikacja podnosi ciśnienie i mimo, że mieczy u mnie dostatek i ten przyjmę z wielką radością.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Fajnie, że napisałeś tego posta, bo patrząc na to co wyprawia 12/2@5.6 mam wrażenie i przy okazji pytanie do bardziej światłych w temacie: czy to możliwe, że sofcie szkła Olympus zaszył jakieś programowe wyostrzanie? Bo fotki są tak ostre, że czasami ma się wrażenie, że ktoś przesadził z ostrością. To samo zresztą można powiedzieć o 20/1.7.
Te szkła są po prostu ostre, to fakt. Ale że Olek agresywnie wyostrza jpegi, to też fakt.
I juz oczami wyobrazni widze te tlumy reporterow z omde+75 szalejacych na stadionie i robiacych nim dynamiczne ujecia pod bramka z drugiej strony boiska...
Widze nie mozna wam wiary i optymizmu odmowic, wzorowy PR normalnie jak sie patrzy...
Rzeczywistosc znajac zycie zweryfikuje bardzo wiele pogladow:)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Rzeczywistosc znajac zycie zweryfikuje bardzo wiele pogladow:)
Spoko, ja też mam nadzieję, że obniżą cenę za osłonę :-P