Odp: Wietnam - Fotorelacja Muminka
Muszę podziękować Wszystkim za dobre słowo, piszecie tyle miłych słów, nie zdawałem sobie sprawy że może to tak zaciekawić. Chciałem tylko troszkę napisać i pokazać kilka zdjęć by zainteresować tym krajem, bo warto do niego jeszcze jechać, wątek jednak rozwinął się niekontrolowanie.
Pozdrawiam serdecznie.
Chciałbym tak umieć focić i tak opowiadać. Wielki talent.
Na razie kłaniam się nisko i proszę o jeszcze.
Nie mogę się doczekać dalszego ciągu.
To jest jak narkotyk. Jak już wpadłeś to musisz brnąć w tym dalej.
Muminek,
tylko prosze nie mow, ze drugie tyle przed nami, bo sie zalamie (w dobrym tego slowa znaczeniu:))
pozdrawiam serdecznie
Janek
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Muminek,
tylko prosze nie mow, ze drugie tyle przed nami, bo sie zalamie (w dobrym tego slowa znaczeniu:))
pozdrawiam serdecznie
Janek
ja mam nadzieję że fotek ma tyle żeby w takich dawkach wystarczyło do kolejnej wyprawy :)
Muminku, z przyjemnością tu zaglądam :roll:
Kto jest ciekawy swiata ten tu zaglada :-) Jestem pod ciaglym wrazeniem.
Muminku, zafundowales nam prawdziwa uczte dla zmyslow.
Ja pochlaniam kolejne porcje regularnie. Nie tylko cieszysz oczy, ale rowniez pobudzasz wyobraznie :grin:
Kraje azjatyckie bardzo mnie fasynuja, nie tylko ich krajobrazy i kultura, ale rowniez gastronomia.
Staram sie teraz sobie wyobrazic smak tych swierszczy, ktorych sama chetnie bym sprobowala.
Srodki odkazajace w postaci whisky dobrze sie sprawdzaja. Kiedy bylam w Algierii, tez stosowalismy taka terapie i dzialala fantastycznie :wink:
Pozdrawiam
Masz wielki dar operowania słowem i obrazem... Oraz technikaliami :)
Pogratulować!
Kilka słów o Wietnamie i Wietnamczykach.
Wietnam jest typowany dzisiaj przez publicystykę gospodarcza i polityczną na kolejnego azjatyckiego tygrysa, kraj szybko rozwijający się. Do niedawna kraj niewyobrażalnie biedny, doświadczony bezlitośnie wojną i reżimem komunistycznym, pod którym nawiasem mówiąc wygrał wojnę, jest uważany już dziś jako wiodący w regionie.
Znałem kilku Wietnamczyków, rozmawiałem nieraz długie godziny i mimo, ze obawa hamowała ich szczerość, bo wiadomo krajowa władza czuwa wszędzie, to po kilku rozmowach okazywali się no nie powiem, że tacy sami, ale bardzo podobni do nas, podobna skłonność do żartów, także abstrakcyjnych, ciekawość drugiego człowieka, zmysł przystosowania się, pomysłowość, itd. Oczywiście inna kultura, normy towarzyskie, system wartości, lecz gdy dobrze podrapać, to tacy sami. Tylko, aby do takiego wniosku dotrzeć, potrzebny jest czas i chęć partnera do rozmowy.
Generalnie rzecz biorąc Wietnam jest typowany na przyszłość (25 – 30 lat) na drugą Koreę Płd.. Pracowitość i dochodliwość ichnych przedsiębiorców (no, nie w 100 % - tak dobrze nie ma nigdzie) jest niesamowita. Inna sprawa, to jak poradzą sobie z kłótniami, bo to jest zawsze i wszędzie przeszkodą oraz z dominacja chińską w swoim regionie. Myślę, że poradzą.
Pzdr, TJ
Muminku z przyjemnością nadrobiłam zaległości i przejrzałam wątek, a nawet poczytałam :wink:
Wśród typowo reportażowych zdjęć z pewnymi nieistotnymi niedociągnięciami jest kilka fajnych rodzynków fotograficznych.
Wietnam to mój plan na przyszłość. Zazdroszczę facetom lub grupom bez dzieci takich zorganizowanych wypraw. Takie zwiedzanie ma zupełnie inną jakość.
Nie lubię wyjeżdżać bez dzieci, ale z nimi takie ekstremalne podróżowanie nie wchodzi w grę więc miało miejsce tylko kilka razy.
Wyjazd na dłużej niż dwa tygodnie odpada, raz już tak zrobiłam ( na Spitsbergen) i nie chcę powtarzać.
Zazdroszczę Ci Muminku tego Wietnamu, serdecznie gratuluję wielu fajnych fotek ale przede wszystkim zobaczenia tych zwyczajnych- niezwyczajnych miejsc, których "niedzielny turysta" nie zobaczy.
p.s Pomysł z osobnym wątkiem z określonym krajem to bardzo dobra idea :)
Pozdrawiam :)