Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć
Czornyj twierdzi, że ten "mój" NEC ma pełną sprzętową kalibrację. Nie będę udawał, że mam pojęcie co to jest ale zakłądam, że kiedy będę duży i mądry to może mi się przydać.
Tu jest cały wątek o kalibrowaniu Neków serii EA http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieprz
Czornyj twierdzi, że ten "mój" NEC ma pełną sprzętową kalibrację. Nie będę udawał, że mam pojęcie co to jest ale zakłądam, że kiedy będę duży i mądry to może mi się przydać.
Tu jest cały wątek o kalibrowaniu Neków serii EA
http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049
Z grubsza to przy słabszych monitorach mozna zmienić tylko ustawienia karty graficznej a przy lepszych sprzętowa kalibracja zmienia ustawienia samego monitora.
Muszę się odezwać do Czornyja - nie wiem czy seria EA ewoluowała czy może ten program coś wnosi nowego?? W każdym razie do długotrwałej pracy przy kompie NEC się nadaje.
Zamierzam kupić taki monitor..EIZO FORIS FS2333.Ma ktoś? W opisie niby do multimediów i gier..jestem ciekawy czy do obróbki foto po skalibrowaniu byłby dobry..
tak, wiem..dlatego pytam ;)
Zapewne zależy od Twoich wymagań wobec monitorów.
Jeśli zajmujesz się obróbką amatorsko, to powinien wystarczyć. Jednak koniecznie dokup kalibrator, albo chociaż skalibruj raz.
Cytat:
Zamieszczone przez
elfior
Zamierzam kupić taki monitor..EIZO FORIS FS2333.Ma ktoś? W opisie niby do multimediów i gier..jestem ciekawy czy do obróbki foto po skalibrowaniu byłby dobry..
ja mam eizo FS 2331 daje radę z tym, że kalibrowałem monitor.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Kalibrację odpuściłem - nie jest to Eizo wiec w grę wchodzi tylko mniej pewna kalibracja programowa. Monitory są podobno? kontrolowane pod względem prawidłowego oddawania kolorów przed opuszczeniem fabryki.
O tym to by można książki pisać..
Każdy monitor należy kalibrować. Niekoniecznie co 200 godzin (tyle przepracowanych godzin włącza w EIZO alert z informacją o kalibracji), ale chociaż raz na kilka miesięcy.
Nie ma czegoś takiego jak fabryczne ustawienie, każdy monitor ma odchyły od normy i to, że ktoś ich nie widzi nie zmienia faktu, że takowe są. Kalibrowałem prawie wszystko co wyszło na rynek swego czasu i uważam, że nie ma monitora, który by był skalibrowany fabrycznie prawidłowo..
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
każdy monitor ma odchyły od normy i to, że ktoś ich nie widzi nie zmienia faktu, że takowe są.
To sa wreszcie czy nie ma??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
ja mam eizo FS 2331 daje radę z tym, że kalibrowałem monitor.
Ten model był sprzedawany również z kalibratorem.
Taki kupiłem jakoś z półtora roku temu ale nie kalibrowałem go jeszcze.