ja tez o to walczyłem ale była za późno:((
Wersja do druku
ja tez o to walczyłem ale była za późno:((
Zauważyłem dziwną rzecz. O ile moja Sigma 30/1.4 rewelacyjnie pracuje z moim body E300, o tyle już z E400 pracuje kiepsko. Na 6 fot jakie nią zrobiłem 5 miało ostrość nie tam gdzie ustawiałem. Bardzo to dziwne. Jeszcze to muszę sprawdzić. W sobotę będę miał okazję.
Na tą chwilę to oto co moge powiedziec o moim egzemplarzu Sigmy:
- w pokoju przy oświetleniu zarówką oszczędnościowa w okrągłym papierowym kloszu koloru ceglanego (nie czerwony) przy końcu pokoju obiektyw wcale nie łapie ostrości - ciekawostka bo robi takie cos: 3,4 razy bzyknie silniczkiem i sie poddaje i nic sie nie dzieje
- przy małych wartościach przysłon (owa tajemnicza papierowa GO) nie udało mi sie trafić z ostrością tam gdzie chciałem a na fotkach nie chciało (nie udało) mi sie znaleźć miejsca gdzie jest ostro - być moze to kwestia wprawy.
Mam pytanko do osób które używaja dłużej owe szkło. Czy robiąc portretówkę z punktem ostrości np. oko, rzęsy, nos, usta - czy macie problem z trafieniem w ów punkt czy wykonujecie kilka fotek wśród których jest ta na której ów wybrany wcześniej punkt jest ostry ????
Ja daję radę na swoim E300. Sigme trzeba dobrze wyczuć i u mnie wygląda to tak, że muszę trafiać idealnie z punktem AF. Zuiko daje spory zapas, Sigma nie daje żadnego.
Ciekawi mnie taka rzecz: jak wygląda GO przy zdjęciu całej postaci lub prawie całej w ZD 50 i Sigma 30 przy max dziurze. Pewnie dużej różnicy nie będzie?
jest już w ogóle jakaś sigma pod 4/3 którą można kupić w ciemno bez obaw o FF/BF, tudzież o to, że za rok nie będzie się nic w środku telepać?
podobno (nie wiem na 100% bo nie mam) 150/2.8 makro spisuje się rewelacyjnie
Na swoją tez nie narzekam z body E300, ale to zachowanie z E400 trochę mnei zastanowiło, jutro będę miał okazję sprawdzić.
GO z 3 metrów (tyle trzeba mniej więcej dla całej postaci na 60mm/1.4) = 0,42m
GO z 5 metrów (tyle trzeba mniej więcej dla całej postaci przy 100mm/2.0) = 0,6 m
Inna GO to jedno - a inna perspektywa to drugie.Cytat:
Zamieszczone przez Switch
jestem już... zdecydowany na ten obiektyw (leica za droga jest nawet za 800$)
przekonało mnie do niego:
f1.4
hsm
reszty nie ma... chciałem zd 50 ale to nie jest lens na knajpowe szybkie portrety, leica odpada jak napisałem. Piszę tu, bo chcę szybkiego janego obiektywu, co z ostroscia hmm w portretach ta ostrosc czasami w zd jest za wysoka mówie o jpg bo narazie w rawy nie wchodzę. Ciekawe jak to sie będzie miało do zd 25 mm f2.8 czy ktos mi moze powiedziec czy af w takich konstukcjach pracuje? chodzi o szybkość.
proszę o ewetualne uwagi do niego (30 mm f 1.4) i dzieki z góry za info
Wszystko było powiedziane.
AF jest bardzo ok.
Uwagi:
1. przetestuj mocno dany egzemplarz, bo zdażają się niewypały
2. licz, ze nic potem nie wyskoczy z jakoscią - vide przypadek willowa