Odp: Panasonic G 20mm F1.7
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A jak z jakością na Olkach? Mam E-M5, szkiełko kosztuje tyle co komplet stałek systemowych, ktoś z "naszych" go może już używał? Osobiście bardziej jestem zainteresowany zakresem 35-100.
Niektórzy piszą o aberracjach chromatycznych, których nie widać na testowych fotkach innych użytkowników E-M5 i 12-35X. Ja również - jak to kiedyś ładnie ująłeś - odkładam na 35-100X. Do wideo będzie niezastąpione a i obok tego mogę zabrać 12 i jestem kryty. Poza tym ktoś kiedyś wyliczył, że 100@2.8 GO będzie podobna do 75@1.8 więc i portret powinien mi się udać :)
BTW. Te zumy fajnie pokazują jak można sobie teraz ustawić szklarnię: 12-35-100 + ulubiona ogniskowa w stałce.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wziąłbym jakiegokolwiek zooma, nawet gorszego jakościowo i ciemniejszego. Po prostu nie widzę sensu żonglować stałkami, jeśli nie są jasne. Po co poświęcać wygodę użytkowania lub zawężać możliwości swobodnego kadrowania, jeśli nie można w szerokim zakresie operować głębią ostrości? Nie widzę alternatywy dla 20-tki Panasa.
Otóż to. Jakby Sigma chociaż maleńka była to rozumiem. Niemała stałka ze światłem 2.8 i ceną pewnie pod tysiąc złotych - jakoś nie ogarniam motywacji kupujących. Wolałbym przypiąć składanego kita, całkiem niezłego, przynajmniej w starszej wersji. To operowanie GO nie jest dla mnie najważniejszą cechą 20/1.7 - fajniejsze jest to, że jeszcze nie byłem w dostatecznie ciemnym pomieszczeniu żeby nie zrobić satysfakcjonujących mnie zdjęć z ręki, mimo, że mam "tylko" E-PL1.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
... mimo, że mam "tylko" E-PL1.
A czego Ty chcesz od tego fajnego aparaciku? Ma wady, ale ma i niewątpliwe zalety, przy czym wcale nie cena za body jest tą najważniejszą z nich , mam używam, kiedyś obrazkiem zniechęcił mnie do E-30.. ., jednego nawet przerobiłem na IR, nad kolejnym zastanawiam się nad przeróbką na pełne spektrum , tak więc na pewno zostaną oba ze mną na długo.
Mam też 20/1,7, trochę wolne szkiełko , ale obrazek mniód malina daje.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A czego Ty chcesz od tego fajnego aparaciku?
Nic nie mam ;-). Dlatego napisałem w cudzysłowie, a epeeli pierwszych mam sztuk dwie - mogę wybrać kolor zależnie od nastroju ;-). Niedawno nawet uzupełniałem nimi duże klamoty przy ślubniakach, z 20/1.7, 45/1.8 i 7,5/3.5.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Otóż to. Jakby Sigma chociaż maleńka była to rozumiem. Niemała stałka ze światłem 2.8 i ceną pewnie pod tysiąc złotych - jakoś nie ogarniam motywacji kupujących. Wolałbym przypiąć składanego kita, całkiem niezłego, przynajmniej w starszej wersji. To operowanie GO nie jest dla mnie najważniejszą cechą 20/1.7 - fajniejsze jest to, że jeszcze nie byłem w dostatecznie ciemnym pomieszczeniu żeby nie zrobić satysfakcjonujących mnie zdjęć z ręki, mimo, że mam "tylko" E-PL1.
I to jest dla mnie kluczowa informacja dotycząca tego obiektywu. Może za kilka miesięcy Olympus też pokaże jakiegoś naprawdę jasnego naleśnika.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Niektórzy piszą o aberracjach chromatycznych, których nie widać na testowych fotkach innych użytkowników E-M5 i 12-35X. Ja również - jak to kiedyś ładnie ująłeś - odkładam na 35-100X. Do wideo będzie niezastąpione a i obok tego mogę zabrać 12 i jestem kryty. Poza tym ktoś kiedyś wyliczył, że 100@2.8 GO będzie podobna do 75@1.8 więc i portret powinien mi się udać :)
BTW. Te zumy fajnie pokazują jak można sobie teraz ustawić szklarnię: 12-35-100 + ulubiona ogniskowa w stałce.
Może przy okazji wyliczył, że 2+2=5? To ten sam poziom matematyki.
1 załącznik(ów)
Dużo w tym wątku pisania mało zdjęć. Wstawiam więc przykładowe zdjęcie pokazujące dlaczego lubię ten obiektyw. Zrobione w ciemnym zakątku wnętrza cerkwi w Skwirtnem. Exif nieco mówi o tym jak ciemno było: przysłona 1.7, czas 1/8s., 200 ISO. Zdjęcie oczywiście z ręki - 1/8s. ze stabilizacją Pena ciągle daje ostre foty. Pomimo warunków mam jeszcze zapas powiedzmy 3 EV na ISO - to miła świadomość.
Załącznik 67518
fajne te szkiełko. SAm już nie wiem czy opłaca się dokładać i kupować 25 czy brać tani, mały 20/1.7 :/
Ja swojej 20-stki nie odałbym za nic :) Poza AF ne widzę wad. Pare pstryków z Pragi jest na moim blogu ze stopki. Dla mie świetne szkło bo załozone na G3 mieści się w kieszeni kurtki. Kąt widzenia bardzo mi odpowiada, jest znacznie bardziej uniwersalny niż 25mm (odpow. 50mm) co mnie miło zakoczyło bo na Nikonie zazwyczaj mialem założone 35mm DX i ten odrobinke mi był za waski...
Ile maksymalnie można dać za używkę 20 mm f1.7 ? Nowy to 1.599 zł + wysyłka