Pomijając fakt, że 14-54 przymyka się do 2.8 w czasie robienia zdjęcia, jak to już nasi forumowicze badali :)
Wersja do druku
Pomijając fakt, że 14-54 przymyka się do 2.8 w czasie robienia zdjęcia, jak to już nasi forumowicze badali :)
To, że obiektyw jest na "pełnej dziurze" wcale nie znaczy, że jego przysłona wówczas nic nie przysłania - czasem przysłania do wartości do jakiej chciał producent... Tak jest w 14-54 - nawet był o tym wątek - ten obiektyw mógłby być nieco jaśniejszy ale zapewne gorszy optycznie... Tak więc na otwartym 14-54 przysłona i tak jakoś tam pracuje i może mieć wpływ na rozmycie nieostrości...
Akademicka teoria mówi, że im bardziej okrągła przysłona, tym ładniejszy boke.
Pozdrawiam
Mnie się podoba bokeh starego bo jest mój ;p
podlaczam sie do tematu o 14-54 i 14-54 v2. kotry kupic, mam e520, ktory ponoc pracuje z af kontrstowym, jednak nie specjalnie lubie korzystac z LV, bo jakos nie potrzebne mi jest... czy wiec jest sens placic wiecej? chyba ze dwojka jest "szybsza" od jedynki przy zwyklym AF...
help ;-)
Dzis jadac na urlop w gory skrecilem na Tarnowskie Gory i droga kupna wszedlem w posiadanie dyskutowanego obiektywu (ver.II). Jeszcze nie mialem okazji sie nim porzadnie pobawic, ale pierwsze wrazenia bardzo pozytywne! 14-42 idzie do pudelka jako ewentualny zapas, zas E420 & 14-54 staja sie oficjalnie moim wyjazdowym lekkim zestawem gorskim! Podpialem tez z ciekawosci w sklepie 12-60 do E520...i o ile sam obiektyw jest wspanialy, o tyle wraz z E520, ze nie wspomne o E420, strata ergonomicznosci zestawu nie jest rekompensowana w zaden sposob przez szklo. Autofocus nie jest dramatycznie szybszy, a wymiary i ciezar sa kolosalne w porownaniu do E420, do ktorego mialby byc podpiety.
Wniosek: E420 + 14-54 wyglada na idealny gorski komplecik! Jutro testy w terenie :)
Legal:
Nie pamiętam metodologii innych Kolegów, ale przed chwilą zrobiłem proste doświadczenie z 14-54 na ogniskowej 54mm i maksymalnym otworze 3,5 . Moim zdaniem przysłona nic nie przysłania w tym wypadku, więc tymczasem popieram Twoje zdanie ... aż mnie ktoś przekona :)
----------------------
Jednak na 14mm i f 2.8 przysłona się przymyka faktycznie ! :)
(Z drugiej strony jednak kogo interesuje bokeh na szerokim kącie ? ... )