Wieża straceńców fajna, takie zwiedzanie z autobusu jeszcze mnie nie trafiło się. Takoż zwiedzam sobie z przyjemnością tutaj.
Wersja do druku
Wieża straceńców fajna, takie zwiedzanie z autobusu jeszcze mnie nie trafiło się. Takoż zwiedzam sobie z przyjemnością tutaj.
Pisałem, że z tego autobusu można było wysiąść w ciekawszych miejscach Glasgow. Powrót oczywiście na ten sam bilet, kolejnym lub nawet w następnym dniu. Czy skorzystaliśmy ? Ależ tak :D
Pani przewodniczka - pilotka gdy dowiedziała się, że jesteśmy z Polski bardzo ale bardzo mocno namawiała na zwiedzenie
kelvingrove art gallery and museum
Za Wiki to jedno z najpopularniejszych muzeów w całej W.Brytanii poza Londynem. Budynek zbudowany w stylu hiszpańskiego baroku, i zbudowany oczywiście z czerwonego piaskowca. Już wcześniej wspominałem, że zachodnia Szkocja to kamień czerwony, a wschodnia to kamień szary.
Czy warto odwiedzić ? warto. Jedna z najpiękniejszych galerii malarstwa Europy, sporo militariów.
Jest oczywiście trochę wiochy, ot choćby widoczne na zdjęciach wymieszanie zwierząt Afryki i wmieszany między nimi Spitfire. Ale wszystko ułożone ze smakiem, przejrzyście i czysto. Bardzo dobre światło, co widać na zdjęciach.
Zapraszam :)
995. Załącznik 153298
996. Załącznik 153299
997. Załącznik 153300
998. Załącznik 153301
999. Załącznik 153302
Te mosiężne tabliczki na kolumnach, to wykaz donatorów, którzy finansowali renowację obiektu. Kosztowna to była operacja wynosząca ok. 28 mln funtów wg kursu roku 2003 - 2006, bo tyle trwał remont. Wystarczył 1 funt aby znaleźć się na tabliczce :)
1000. Załącznik 153303
1001. Załącznik 153304
1002. Załącznik 153305
Piękna fotorelacja się zapowiada.
Znowu świetna seria :grin:
Z tymi autobusami super sprawa. Zwiedzałem tak kiedyś Singapur.
Kończymy wycieczkę po Glasgow. Szkoda, ale ileż można :???:
Kilka ostatnich zdjęć już z perspektywy piechura.
Ostatnie autobusowe. Bardzo mi się takie indywidualnie stojące popierdółki podobają. Nadają fajny klimat.
1003. Załącznik 153449
Na nóżkach idziemy sobie do centrum i dzielnicy handlowej
1004. Załącznik 153450
1005. Załącznik 153452
Z tym pomnikiem to takie jaja się dzieją. Tak nawiasem to nawet nie pamiętam co to za facet na koniu.
Co noc dzieciaki wstawiają na konia lub ludziowi na głowę taki ogranicznik drogowy. Policja, albo służby miejskie szybciutko ściągają. I tak od lat (tak, od lat) trwa ta cicha i wesoła walka między służbami a młodzieżą. Co ciekawe - nie ma dewastacji pomnika, placu - nie ma też pałowania dzieciaków przez drugą stronę.
1006. Załącznik 153453
Na tej focie, żałowałem że gość z tyłu nie podniósł ręki podobnie jak mim. Fajnie by wyszło :)
1007. Załącznik 153451
Trochę brudu z dzielnicy handlowej
1008. Załącznik 153454
1009. Załącznik 153455
1010. Załącznik 153456
Dzięki śliczne za wpisy, za odwiedziny i miłe komentarze.
Będzie oczywiście C.D.N :)
Z tym brudem to ciężka sprawa...;):mrgreen::grin:
Foty i opis świetny. :mrgreen:
A z tym brudem nie przesadzaj, u nas jest zdecydowanie gorzej. :cry: