@ronin75 byłem dziś na 25 i jeżeli kierunek wiatru się utrzyma to zdecydowanie wybierz Ogrodnicza/Reymonta. Z 25 by cokolwiek pofocić jest zbyt daleko.
Wersja do druku
@ronin75 byłem dziś na 25 i jeżeli kierunek wiatru się utrzyma to zdecydowanie wybierz Ogrodnicza/Reymonta. Z 25 by cokolwiek pofocić jest zbyt daleko.
@ Operator doczekałem się :) super.
Patrzyłem na poradnik Hesji i pewnie spróbuję dwóch opcji - przed południem i w południe Skaryszewska (pętla i temu podobne), a po południu Ogrodnicza/Reymonta.
25 odpadła u mnie ze względu na kierunek focenia - mój aparat plus ZD 70-300 stanowią zestaw nie lubiący fotografowania pod słońce (długo myślą gdzie by ustawić ostrość.. po czym jej nie ustawiają... :( )
Ja mam tylko ZD 40-150 i tez nie lubi jak foci się pod słońce. Ogólnie to jest straszna wada, że AF działa w nich tak kiepsko i dość wolno. W ogóle słyszałem, że jutro ma się pojawić Solo Turk, ile w tym prawdy nie wiem. Podobno ma przylecieć, dać pokaz potem do tankowanie i wraca do domu.
Dzięki za cierpliwość! :)
Kończąc prezentację maszyn z Le Bourget '15 wstawiam to na co długo polowałem - wreszcie udało mi się go ustrzelić! :) Jest to drugi prototyp A350 w nietypowym malowaniu producenta, którego nie eksponowano na wystawie statycznej w dniu zwiedzania przeze mnie salonu (19 VI).
Załącznik 155472
Załącznik 155473
Załącznik 155474
Trochę statyki:
PC-7
ALCA
MIG 21
Tornado
Jurek
Hawk
Hokej
Operator dzięki za relację.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1440436209
Ładnie zaświecił flarami.
U mnie flary się gdzieś zgubiły, w zamian trafiła się namiastka marchewy. :D
Załącznik 155604
pho-ładna statyka. Jak Ci się udało zrobić tak czyste zdjęcia bez ludków. Musiałeś się chyba nieźle natrudzić:wink:
jackowlew-pięknie strzelił flarami. Super złapane!
ronin-jak nie marchewa, jak marchewa :) Bardzo dobry strzał.
Widzę, że byliście od właściwej strony. Ja byłem w sobotę na płycie któryś tam raz z kolei i chyba ostatni. Dziki tłum zaczyna mnie przerażać. Zamiast napawać się lotnictwem trzeba cały czas się gdzieś przepychać, albo ktoś cię przepycha. Po właściwej stronie jest o niebo lepiej:)
A skoro mowa o Belgu w F16, to moim zdaniem najlepsze solo tej edycji. Praktycznie cały pokaz na dopalaczu. Też go próbowałem złapać w obiektyw.
Załącznik 155611
Załącznik 155612
Dziękuję. :)
Na płycie to tylko po to, żeby focić statykę, albo szukać ciekawostek w stoiskach - literatura, modele, militaria. No i im wcześniej tym lepiej :D - szczególnie właśnie jeśli chodzi o statykę - nienajgorsze, a nawet niekiedy ładne światło i brak ludziów przy barierkach. Ewentualnie pod koniec pokazów - wszyscy gapią w niebo, a nie patrzą na to co na ziemi :mrgreen: i światło od zachodzącego pomału słońca.
Znam te realia:) Na pokazach w Radomiu jestem chyba od początku ich zaistnienia i z przykrością stwierdzam, że jest gorzej.
Blok aeroklubu, to jakieś nieporozumienie. I tak wszyscy 4 godziny czekają na palniki i grupy akrobacyjne.
Zawsze stoję pierwszy na bramce wejściowej i gnam na statykę:-P W tym roku panowie z ochrony nawet nie przeczytali regulaminu i nie chcieli wpuszczać ludzi z kanapkami :grin::shock: To nie są jakieś wydawało by się ważne rzeczy, ale ogólny obraz niestety psują.
Ale dość, bo ogólnie, to bardzo fajna impreza. Szkoda tylko, że trzeba czekać na nią dwa lata:wink:
Zgadzam się. Podobne wypowiedzi słyszałem też w sobotę.
Jak byłem na poprzednich AS to tak samo miałem. :D
To w tym roku kanapki im przeszkadzały?:shock: Bali się salmonelli jako broni terrorystów? :grin: A serio kiedyś im przeszkadzały napoje wnoszone przez ludzi na teren lotniska - jedna z rzeczy, która mnie basz denerwowała (zwykle trafiałem na jakiegoś ochroniarza, który machał ręką i przepuszczał mnie z moim zapasem Wysowianki. :D )
Ano...
Ano, ano!
Minus i plus równocześnie.
Ronin, o napojach zapomnij. Zero wody itp. itd.:evil: Płynów w ogóle nie można było wnieść. W regulaminie napisano, że można wnieść pustą butelkę typu PET aby później ją napełnić w punktach czerpania darmowej wody. Takich punktów było 5 i aby tą wodę dostać trzeba było stać minimum w 30 minutowej kolejce :-) Jednym słowem wtopa.
Fazi75 statyka czysta bo robiłem ją w niedziele około 19:30, więc w sumie już większość ludzi sobie poszła i statyka była wolna, tylko ten backlight ;/
Fajne strzały Belga, mi udało się moimi biednymi 150mm ustrzelić początkową fazę 'flar':
Załącznik 155652
i Orliki oraz Patrulla Águila
Załącznik 155651Załącznik 155653
Dzięki Panowie
Widzę, że nie tylko ja miałem problemy ze światłem.
Za dwa lata chyba stanę ze spottersami.
Załącznik 155684
Widzę że nie tylko ja walczyłem ze światłem warunki do fotek to były do 12 a potem ciemność.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1440515740
Frecce fajnie, bardzo fajnie.
Też rzucę Zeusem i Frecce... :)
Załącznik 155873
Załącznik 155874
Przy tym drugim to aż dziw, że nie było buuum!. Od góry: 2,3,4 prawie wlatują na siebie.... Taki grupensex oblechów.:wink:
Ładnie, ładnie bardzo ładnie! Trzykolory super. Mijanka ekstra. Zeus fajny, choć mam wrażenie, że czym bardziej ma pomalowany samolot tym gorzej lata:wink:
To ja rzucę statyką :grin:
Załącznik 155875
Załącznik 155876
Załącznik 155877
:mrgreen:
Nie myślałeś, żeby zrobić jakieś hdr-y? Fajnie by było widać szczegóły i krople wody.
Taka moja próba (mam nadzieję, że nie masz za złe dłubania przy Twoim zdjęciu...):
Załącznik 155878
To co widać u góry po prawej to efekt przedobrzenia z ustawieniami... :oops:, ale czasem efekt widoczny na powierzchni blach i oszkleniu samolotu jest wart podłubania w jakimś hdr-edytorze.
Ronin spoko. Grzebać można:)
Ok, ale Ty sam dysponując plikiem źródłowym mógłbyś stworzyć lepszy efekt.
Rafałek :)
Załącznik 155879
Załącznik 155880
Zdjęcia z akcji gaszenie pożaru lasu dziś w okolicach Opola, w rolach głównych Dromader i Mi-2
Załącznik 155889Załącznik 155890Załącznik 155891Załącznik 155892
Olympus + 75-300II
Ciekawa tęcza przy zrzucie wody.
Zdjęcia ciekawe. Oby było jak najmniej takich akcji....
Kolejne rafałkowe fotki z Radomia:
Załącznik 155917
Załącznik 155918
Załącznik 155919
Załącznik 155920
Bardzo proszę!
Skoro pojawiły się foty z Radomia, to i ja wtrącę swoje trzy grosze. Na początek wrzucę sprzęt, którego chyba nigdy tu jeszcze nie było, a mianowicie wyposażenie pilota bojowego odrzutowca. Zdjęcie przedstawia hełm GSh-6A, kamizelkę ratunkową KR-7 oraz wysokościowy ubiór kompensacyjny - najprawdopodobniej typu WUK-67.
Załącznik 155946
Ciąg dalszy zdjęć Dromadera i Mi-2 z akcji gaszenie pożaru lasu w okolicach Opola.
Załącznik 155976Załącznik 155977Załącznik 155978Załącznik 155979Załącznik 155980
zdjęcia 2-5 olympusem + 75-300II
Air Show Radom '15.
SZD-22C Mucha Standard
Załącznik 156003
PW-5 Smyk
Załącznik 156004
Drugie zdjęcie ciekawe... podczas pokazów widziałem w okolicy pasa startowego dwa myszaki, pustułkę w zawisie (jakby polowała) i jakiegoś niezidentyfikowanego drapola latającego bardzo nisko nad ziemią (trochę jak błotniaki). Ciekawe jakie drapole są "ochroniarzami" lotniska...
Ech, tak polecieć kiedy szybowcem....
efszajstin ;)
Załącznik 156050
Załącznik 156051
Załącznik 156052
Miałem kiedyś okazję i mogę polecić każdemu, kto nie boi się latać.
Jeden z oldtimerów tegorocznego Air Show w Radomiu - Taylorcraft Auster IV.
Załącznik 156058