A ja osobiście po dwóch próbach złożenia panoramki jakoś tak wolę Microsoft ICE.
Wersja do druku
Microsoft ICE jest fajny, prosty i w dodatku za darmo.
Też go używam do sklejania panoram.
Czyli asystent składania panoram w OM-D zachowuje się tak samo jak w Penach i ogranicza się do wyświetlenia ramki ze strzałkami w odpowiednim kierunku? Szkoda, że po zrobieniu zdjęcia nie wyświetla się fragment poprzedniego zdjęcia co by ułatwiło kadrowanie. Mniejsza o to, z reguły nawet nie włączam tego asystenta i kadruję z ręki po partyzancku i jest ok.
Ściągnąłem z ciekawości, nie używałem wcześniej. Do tej pory służył mi Hugin, czasem automat wbudowany z PS. Jestem pod wrażeniem tego ICE - robi co trzeba zdecydowanie szybciej, jest prosty ale generalnie ma wszystko co trzeba do szybkiego złożenia panoramy. Co ciekawe ICE złożył z automatu dobrze panoramę, z którą Hugin miał problem i musiałem ręcznie dopasowywać punkty kontrolne. Druga ciekawostka - Microsoft ICE śmiga nawet na moim netbooku, Hugin dla niego to duże wyzwanie. Dzięki za inspirację ;-)
Moze rozszerz grono przyjaciol na http://www.repaire.net/news_tests_tu...r_20070525949/
Kiedys skladalem z automata z duzej ilosci kadrow-sie nie pomylil.
Zmieniając temat mam takie oto pytanie: posiadam teraz E-P2, który ogólnie mi pasuje ale wiadomo chciało by się mieć nową lepszą zabawkę. Czy uważacie, że jakość obrazu z OM-D w porównaniu z E-P2 jest wyraźnie lepsza? Dodam, że używam obecnie Panasona 20/1.7, którego darzę szczerym uczuciem ;) Nie pytam o testy, wykresy i słupki, chcodzi o wasze subiektywne odczucie, w stylu miałem Pena a teraz OM-D i jest skok, czy coś takiego. Pytam bo w MediaM są raty 36 bez procentów i aż kusi żeby sobie zapodać OM-D. Proszę o parę słów porady bo po samym pomacaniu sprzętu nie jestem w stanie stwierdzić czy warto?