Druga wersja bardziej prawdziwa, ale pierwsza też ładna. Pozdrawiam!
Wersja do druku
Musimy założyć wątek "Pokaż swój wschód słońca ze Świecia" :D
Fakt, że ten krajobraz co chwilę się zmieniał. Kilkanaście zdjęć i każde inne. I każde piękne. Nie widziałam wszystkich bikerowych ale to wiem ;)
Przy wschodzie i zachodzie słońca, gdy nie mamy dobrego punktu pomiarowego, można posiłkować się wartościami bazowymi (http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa). W tym wypadku będzie to balans bieli w okolicach 3000 K. U mnie, Olek w tej scenerii, wyliczył sobie balans bieli na 3500-3700K. Chyba przez bure chmury, które powoli zasłaniały słońce. Ale poleciałem suwakiem w okolice 3200K. Było cieplejsze.
Mi też druga wersja (ta oryginalna) bardziej ;) Dobrze, że pokazujecie te wschody słońca. Mi nie dane znowu było je oglądać bom śpiochem okropnym :oops: Ci co mnie spotkali na zlotach na pewno to potwierdzą :lol: A tak ogólnie dlaczego ten wątek wciąż jest w dziale dla początkujących hę???
Janusz oryginalna wersja miodzio.
Ależ wysyp bratnich dusz Talibowych mnie zaszczycił.Dzieki za odwiedziny. Muszę przyznać, że przeglądając te moje wschody jż na aparacie, byłem zachwycony i miałem nadzieję że wyświetlacz mnie za bardzo "nie oszuka". Nie oszukał, ale trzeba było to spokojnie na Olympus Viewerze obejżeć i choć odrobinę skorygować. Nie przepadam za głęboką ingerencją w zdjęcia, nie jestem też na tyle dobry by się porywać na długie siedzenie przy laptopie nad jednym czy kilkoma fotami.
Wychodząc z założenia że "naturalne jest najlepsze" zachowałem na niektórych auto balans lub balans na chmury, zmieniłem gradację z auto na normalną, dodałem kontrastu (+1), poprawiłem zniekształcenia i ostrość. Róznica pomiędzy pierwszą wersją a drugą to (balans na auto). W Gimpie sprawdziłem automatyczny balans, ale nie wszędzie mi się spodobał, więc tylko najprościej wyostrzyłem.:grin:
Fotki jeszcze są na "tapecie" ale wkrótce pokażę Wam więcej, a tymczasem..................
Olitaliby podziwiają wschód(hades w roli głównej:grin: i.............
---------- Post dodany o 19:23 ---------- Poprzedni post był o 19:13 ----------
A tego gościa zapewne wszyscy poznaja. Po "przedstawieni" z piżamką którego nie widziałem, Wieprz zasługuje na wielki szacun:grin:
Druga wersja wschodu lepsza zdecydowanie.
Ja mam temp. ustawioną na 5800 K. i to traktuję jako bazę. Najczęsciej sie sprawdza. Czasem ocieplam, czasem schładzam kolory.
A jak widać po przedostatnim zdjęciu fotki robią sie same ;-), no Ula ma coś przy oku. Ale było co podziwiać :-)
---------- Post dodany o 19:27 ---------- Poprzedni post był o 19:25 ----------
Mam jednak nieodparte wrażenie, ze Wieprza z kimś pomyliłeś ;-)
Jeszcze jedno z już "obrobionych":grin:
2.
Może to znak, że Farensbach świetnie nadawałby się na wieprzowego partnera podczas zdjęciowiska na kolejnym zlocie :D