Z taką promocją to niech idą do diabła, ja poczekam na promocję anielską dzięki której znajdę się w siódmym (fotograficznym) niebie
Wersja do druku
Fuji ostro goni inne systemy. W slajdzie z prezentacji widać nowe, jasne szkiełko - 56/1.2; kto kupuje :mrgreen:
Cios za ciosem, fajne czasy dla konsumenta, zwykły blekot wystarczy do wszystkiego dla większości a tu kuszą noktowizorami.
Kto następny Słony czy Gamoń?
no i fajnie ale i tu widać technikę "niechże klient dwa razy zapłaci"...
Np. standardowy zoom - albo jest trochę jaśniej ale zaczyna się od 18mm albo jest szerzej - od 16 mm, ale ciemniej i chyba bardziej budżetowo... ech, a gdyby tak wrzucili do oferty jakieś 16-50/2,8? solidnie wykonane... ech, byłby miód, cud i malina
Tak się zastanawiam na ile to jest "problem" matryc aps-c. Skoro dla m43 szkiełko o zakresie odpowiadającym 24-80 i świetle 2.8 ma średnicę mocowania 62mm to możliwe że do aps-c nie da się zrobić sensownego pod względem wielkości szkła tego typu. W końcu wszystkie firmowe zoomy 2.8 mają przynajmniej te 72mm, a tylko Sony zaczyna się od 16mm (i jeszcze Pentax, ale to de facto jest Tokina).
Ja pewnie kupię 23 f/1,4 i tego 56 f/1,2 jak tylko odbiję się z finansowego dołka. Mógłbym sprzedać pełną klatkę i pewnie by starczyło, ale jeszcze nie jestem do końca przekonany, czy chcę się jej pozbyć.
Wtedy byłyby narzekania, że jest z drogi, za duży, zbyt krótką ogniskową ma, "a czemu nie 14 mm na szerokim kącie?", a czemu nie ma promocji...? Nie dochodzisz.
Sprzedasz FX, potem będziesz odkupował, jak ja ;-)
Ta 56/1.2 będzie za 1200€ jak w banku.
FF mi nie jest do niczego potrzebne. Potrzeba mi czegoś, co dobrze współpracuje bezprzewodowo z reporterską lampą, a pod tym względem Fuji leży i kwiczy.
Pojawiła się nowa ulotka a w niej nowe szkła XF10-24/4 i 56/1,2. Ze zdjęć wygląda, że te nowe szkła będą większe od zooma 18-55, a 10-24 znacznie większe.
http://www.fujifilm.com/products/dig...talogue_01.pdf
56 f/1,2 wygląda na mniejszy od zooma, a 10-24 jest od niego nieznacznie dłuższy.