Sawa, aby OT zamknąć. Dziękuję za uwagi. Następnym razem postaram się wykonać fotkę(i) sugerując się Twoimi radami.
Moderatorzy mogą, jeżeli uznają to za konieczne, przenieść ten OT do np. mojego wątku.
Wersja do druku
Sawa, aby OT zamknąć. Dziękuję za uwagi. Następnym razem postaram się wykonać fotkę(i) sugerując się Twoimi radami.
Moderatorzy mogą, jeżeli uznają to za konieczne, przenieść ten OT do np. mojego wątku.
Mówisz zimą - i masz zimą, choć chyba nie o taką zimę :shock: Ci chodziło :???:.
A taka jest niestety:
Zapora PTTK
Załącznik 112580
Załącznik 112581
Załącznik 112582
Jezioro Czerniańskie
Załącznik 112583
Biała Wisełka
Załącznik 112584
Kaskady Rodła
Załącznik 112585
Załącznik 112586
Chyba ze 20 lat minęło jak tam byłem. Trzeba wrócić :)
Bardzo fajny raport. Piękną pogodę trafiłeś, wodospad bardzo ładnie Ci wyszedł. Czy ktoś wie dlaczego ta zapora nosi nazwę PTTK ?
chylę czoła, pierwsze i 3 ostatnie to dobra robota
Faje foty, 3 ostatnie miodne :)
Od Domu Turysty PTTK znajdującego się obok. Inaczej zwana Małą Zaporą. Dzięki wszystkim za opinie.
Jeszcze kilka fotek dokumentujących jak spływają źródła Wisły z Baraniej Góry:
Załącznik 112713
Załącznik 112712
Pod szczytem opuszczają Rezerwat Barania Góra:
Załącznik 112717
Jeszcze raz kaskady w powrotnej drodze w innym świetle:
Załącznik 112715
Załącznik 112716
Może trochę późno się pytam bo, łoś przepływał Wisłę 10 stron temu, ale powiedzcie proszę w jakich okolicach mamy taką przyrodę? Myślałem, że łosie to w Skandynawii, no może w Puszczy Białowieskiej, ale nad Wisłą?
Alnico bardzo ładne kadry.
Wczorajsza wichura.
1.
Załącznik 112854
2.
Załącznik 112855
ładne, taki niski stan wody czy ten brzeg taki wysoki?,
w ogóle ciekawie to wygląda, co to jest? z dwóch stron woda, jakiś język wchodzący w głąb rzeki lub wyspa?
Dzieki. Stan wody jest dosyć niski, choć do najmniejszych stanów jeszcze z 40-50 cm. brakuje. Tak, to wyspa, dotrzeć można na nią obecnie tylko w woderach, ale bywało, że dało się w kaloszach. Z jednej strony brzeg jest łagodny i płytko, z drugiej skarpa mająca czasem 1-1,2 m., a za nią (na zdj. z lewej) główny nurt Wisły.
cudne te ostanie wrzutki
na Wisełkę wypłynęły :)
jak tak zobaczyłam te kajaki - zaczęłam rozkminiać czy by się nie wybrać na Kolną w Krakowie i wypożyczyć kajaki i pomachać wiosłami ile sił w barach i czerpać ze słonka ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1397345372
Załącznik 115036
Kilwater wyraźnie widoczny, fajnie to uchwycone :D
Alnico, fajne foty.
Farensbach - fajna wichura, zwłaszcza 2.
gULAsz, pokajkowałaś finalnie?
na ostatnim plenerze w 3miasto bufetowa zauważyła że w tym zacnym wątku nie ma jeszcze mostu w Opaleniu. Niezobowiązująco zobowiązałem się że na pewno być może podjadę i cyknę tę kładkę. Od razu stwierdzam, że fachowcy od architektury, pionów, skosów, symetrii, prostowania, wykrzywiania, itp. mieliby tam używanie.
więc kilka zdjęć
widok z mostu w słuszną stronę Tczewa:wink:
Załącznik 115713
widok przez most
Załącznik 115714
widok na bok most
Załącznik 115715
widok z wału na cały most
Załącznik 115716
przez most i cały most się podobają
co do kajaków - to Sawa - niestety jeszcze się nie udało - ale będę myśleć o tym intensywnie - w końcu się cieplej zrobiło i mam nadzieję że się utrzyma :)
Most ładny ale promów w Korzeniewie i Gniewie szkoda... :cry:
Mnie ta cała nowoczesność coraz mniej cieszy, komu to przeszkadzało. Wiem, wiem... kasa.
Załącznik 115771
Załącznik 115772
Załącznik 115773
Załącznik 115774
@abir mostowe fajne.
@adambieg mysle, ze przepustowosc decyduje o tym i bezpieczenstwo. Most bez wzgledu na warunki atmosferyczne jest czynny, gdzie prom jest zamykany, powodzie itp. kataklizmy. Miedzy Kopenhaga i Malmo tez zlikwidowano promy jak otworzono most, taki przyklad :-)
Płynąłem tym promem koło Gniewa. Niesamowite uczucie.
Warto by było zostawić jako pamiątkę, folklor - a i praca dla tych paru ludzi by była.
Znalazłem takie zdjęcie w mych przepastnych archiwach. Wielka powódź w ubiegłym dziesięcioleciu.
Przeleje się czy też nie?...
Załącznik 116546
Tyle się dzieje na Wiśle a raportów brak:roll:
W okolicach Bydgoszczy (Trzęsacz), Wisła zalała drogę wojewódzką. Pobliskie łąki również pod wodą.
Załącznik 118594
Załącznik 118595
Załącznik 118593
Jak w piątek jechaliśmy z abirem na zlot, to działo się niżej, u nas jeszcze spokojnie. Dziś wracamy - duże zmiany. Byłam się przejść obadać stan "mojej" Wisły - czad. Chyba wyżej niż w zeszłym roku. Jutro coś wrzucę.
Dziś Wisła zaczęła opadać, chociaż nadal stan wysoki.
W poniższych zdjęciach na 4 i 5 - te krzaki na horyzoncie to główny nurt. Cała woda na większości kadru to międzywale. Krowy wkurzone, bo muszą się paść na wale - zero przestrzeni ;)
zazdroszczę Ci tego wolnego poniedziałku.
mam informacje, że jest u nas po fali - woda opada. w RZGW mówią - szału nie było:mrgreen:
No no nieźle rozlała sie Wisła. Adambieg, Bufetowa, fajne zdjęcia.
Wieczorem postaram wstawić coś z dużej wody w Warszawie, wprawdzie już sytuacja się znormalizowała, ale nie było czasu wcześniej ich pokazać.
Na południu znowu opady zapowiadają. Obawiam się powtórki z rozrywki.
Gorlice i Wysowa suche :)
Obiecane kilka zdjęć z Mostu Północnego w Warszawie. Bulwary były zalane, ujęcie kolektora młocińskiego całe pod wodą.
1.
Załącznik 118925
2.
Załącznik 118926
3.
Załącznik 118927
4.
Załącznik 118928
Duzo tej wody... a krasuli pastwiska ubylo.
Super wrzutka Farensbachu.
fajne to ujęcie z góry - ostatnie
Dzieki Wam. Sporo drzew spłynęło. Ciekawe jak będą wyglądały znajome łachy, może że w weekend uda sie wyskoczyć, bo poziom wody na wodery już jest, ale zapowiadają znowu spore opady. Zobaczymy.
O moje rewiry:-) Tylko z tej drugirj strony bardziej:-) Tzn Młociny.
Teraz na moście nie byłem, ale lekko szufladowo się znajdzie:-)
Edit...no ale chyba nie o to chodzi rzeby było z szuflady. Przecie to ma być raport. Teraz zakumałem:-P
Krakman, świetne to foto. Bardzo dobrze oddaje klimat.
Adam seria extra
Bufetowa, też fajną seryjkę zapodałaś.
Farensbach, super, to ostatnie to naprawdę świetny kadr.
Tylko ten system nikomu + dać nie pozwala...