Komuś się jednak przejadł http://fujiklub.pl/viewtopic.php?f=20&t=13567
Wersja do druku
Komuś się jednak przejadł http://fujiklub.pl/viewtopic.php?f=20&t=13567
Aparaty to zabawki dla dużych chłopców. Jak się znudzą, to się je zmienia. Gdy przyjdzie mi ochota na zabawę czym innym, to też się pozbędę X10 bez żadnych skrupułów.
Masz rację , ale to sprzedaje ktoś kto jeszcze parę dni temu dałby się pokroić w obronie X10. Czyli nigdy nie mów nigdy.
Sprawdza się powiedzenie , że od miłości tylko krok do innego skrajnego uczucia.
Ja z moim X10 pożegnałem się w przyjaźni twierdząc, że trzy są mi niepotrzebne .
Sprzedaje, bo chce zmienić na X-S1, czyli de facto na X10 z dużym zoomem. Bebechy w tych aparatach są te same, oprócz obiektywu. To na pewno nie jest zwrot o 180 stopni, a jedynie drobna korekta kursu :)
To już nie do mnie pytanie :)
Jasand, Mirek,
Wlasnie ze wzgledu na tak debilne komentarze przestaje tu zagladac, z waszych gdyban powstaja plotki, a plotki przerabiacie na fakty.
Nr tel znacie jak chcecie pogadac to zapraszam w innym przypadku... nie powiem brzydko.
pozdrowionka
Może troche jaśniej bo nie rozumiem. Czy ja Ciebie się czepiam , ze mnie obrażasz ? Z sentymentu czytam troche forum Fuji i tylko stwierdziłem, że jeszcze jeden gorliwy obrońca X10 zmienił zdanie. A co ty masz do tego ? Czy jesteś jego bratem, że się tak uniosłeś?
Co do uczestnictwa w Forum - wolny wybór nie nie mnie osądzać czy ktoś tu zagląda czy nie.
Bratem blizniakiem...
Jedynie epicure zachowal tutaj trzezwosc umyslu, wyraznie facet pisze, ze zamienia X10 na XS1 wiec co za propagande glupoty siejecie, powod nieistotny i nie do publicznego gdybania, tak rodzi sie plotka i potem kolejna opowiada do niej swoja historie, a historia staje sie legenda. Takie zachowanie jest gorsze od bab w warzywniaku i to stwarzane przez facetow, niby protoplastusiow bab.
Ja rozumiem, w pracy sie nudzi, automat odswieza forum co 30sek i trzeba cos do kawy napisac ale dlaczego macic wode.
Masz problem dlaczego? jest podany numer zadzwon do goscia, to Ci powie dlaczego, co bystrzejsi latwo sie pewnie domysla.
Obrazac Cie nawet jeszcze nie zaczalem, wale tylko prosto z mostu za to sie mnie kocha albo nienawidzi.
pozdrowionka
Mireczku,
Nie pije piwa niestety, w zyciu morze juz wypilem, moze dlatego, ze nad morzem mieszkam.
Wypij moje zdrowie.
Za pol roku mozesz zadzwonic, to pogadamy. Jak bedziesz mial chec.
pozdrowionka
juz w srode nie bede mial lustrzanki , bardzo zastanawiam sie nad czyms malym na ulice nie zwracajacym na siebie uwagi ,zastanawiam sie nad x1o ,plusy po zakupie zostaje mi 2 tys w kieszeni , dobra matryca ,fajny zakres ogniskowych i stosunkowo jasny obiektyw , no i kompakt wiec nie zwraca tak na siebie uwagi jak lustrzanka co pomaga na ulicy , minus w zasadzie jeden ,wizjer ktory kryje 80 procent
kadru i nie wyswietla zadnych informacji , lubie miec pelna kontrole nad wszystkim ,pelen manual i prawie zawsze pomiar punktowy ,pytanie do uzytkownikow czy kadrujecie przez wizjer czy raczej patrzac na lcd ,co mnie troche odrzuca ,pozdr
Zapomnij o wizjerze.
Mierzyłem się w MM do X10. No niestety, wizjer jest i tyle.
dzieki to chyba ,nie uda sie oszczedzic :(
Ja bym poczekał na nowe XZ-2 od Olympusa, może zaskoczyć pozytywnie.
Też się bawiłem chwilę Fuji X10, bardzo przyjemny kompakt, ale wizjer to nic ciekawego.
Ja też się bawiłem X-10 ten wizjer to nic ciekawego w porównaniu nawet z niedużym EVF sprzed 5 lat, ale w zestawieniu z lunetkami np. z G12 czy Coolpixa 7100 wypada w miarę sensownie. Swoją drogą, ciekawe czy pojawi się kiedyś kompakt w rozmiarze X-10 czy też G-12 z EVF.
witam , mam do dyspozycji 4k, opcje byly rozne , najpierw x100 , bawilem nim sie przez chwile dzieki uprzejmosci znajomego , plusy - wizjer , design , dosc dobra matryca minusy - wolny zapis , autofocus , i nieodpowiada mi klasyczny sposob sterowania , zamiast kolka wyboru czasow wolalbym rolke , drugi kandydat to x10 ,odpada z wiadomego powodu , trzeci kandydat i prawdopodobnie zwyciezca to ricoh gxr + vf2 +modul a12 28mm 2,5 plusy - przedewszystkim ergonomia , matryca apsc ,szumi przy wyzszych czulosciach ale nie traci szczegolu ,bylbym chyba w najbardziej niszowym systemie w Polsce co mi bardzo mentalnie odpowiada ,rozgladalem sie troszeczke i uda mi sie taki zestaw zlozyc za 3,5 k , za jakis czas jak sie odkuje dokupie sobie a12 50mm 2,5 i mam komplet na ulice nie zwracajacy na siebie uwagi , minusow dla mnie brak , no i dzis ogladalem jeszcze lumixa gx1; , koniecznie musialbym dokupic do niego evf (widzialem ze na gieldzie w fajnej cenie stoi ) + stalka 14mm w przyszlosci 20 1,7 i wsumie wyjdzie na to samo ,ale na tej jego matrycy wszedzie dookola psy wieszaja , co mnie troche zniecheca , wariant oszczednosciowy samsung nx1oo +evf (ktorego trzeba sprowadzic z korei za ok 350) nx 200 odpada brak mozliwosci doczepienia efv ,komplet stalek 16mm , 20 mm , 30mm ,i to wszystko za 2800 zl , ale tu znowu matryca , po k5 ciezko bedzie sie przestawic , ktos spyta dlaczego nie omd , bo potrzebny mi aparat co wyglada jak kompakt , poczekalbym tez na nowosci ale ich cena pewnie bedzie zabijac , a ja nie dam rady czekac kilka miesiecy bez aparatu ,pozdr
a x100 była z nowym firmwerem? Oglądałem i jak dla mnie AF był nawet nawet.
no ale omd dzięki uprzejmości olympus polska nie mieści się w granicy 4k.
Wyglada jak mala lustrzanka , a pozatym to co mam odlozone na ten cel nie starczy nawet na body , jak sie szarpne i dorzuce ,mam jedynie gole body a co z obiektywami ,pozdr
Z całą sympatią dla X10 odradzałbym kupowanie go jako główne narzędzie do fotografowania. Aparat fajny, jak na kompakt jakościowo bardzo dobry, ale bardziej jako drugi aparat do okazjonalnego pstrykania. Jeśli aparat ma być jeden i do wszystkiego, to polecałbym jednak coś systemowego. Wizjerów doczepianych nie polecam - aparaty wyglądają z nimi tak pokracznie, że przykuwają uwagę jeszcze bardziej, niż reporterskie lustrzanki. Albo wizjer wbudowany, albo żaden - niestety.
ricoha nie widziałem - ale gx1 może trochę poudawać - do tego albo 20 albo ten panasonicowy składany power zoom - i kompakt jak ta lala
co do pokraczności zgadzam się z epicurem, testowałem właśnie z gx1 - dziwny twór - choć kominek w omd też trochę śmieszny
nie wiem ,nie polubilismy sie z x100 , jak napisalem wyzej ,nie odpowiada mi sposob sterowania , Vindex nie chodzi o wielkosc tylko o ksztalty , jest to bezslusterkowiec typowo lustrzankopodobny , gxr natomiast nie bedzie sie tak rzucac w oczy ,dla mnie to glowny powod zmiany , potrzebuje sprztu ktory pozwoli mi podejsc blizej i bedzie mial dobra ergonomie gxr spelnia te dwa warunki ,pozdr
mi akurat x100 przypadł do gustu ale postawiłem na uniwersalność aparatu systemowego. A teraz tylko pozostało dokupić wiaderko obiektywów :)
Problem w tym, że wszystkie bezlusterkowce z wizjerem albo wyglądają jak mini lustrzanka, albo kosztują stosunkowo dużo (vide X-E1 czy NEX-7). Do mnie najbardziej trafiałby X100, bo to jedyna sensowna puszka, jaką w tej cenie można dostać z porządnym szkłem.
broda, punkt zbieżny z moim, to body a'la PEN z wbudowanym wizjerem, też na to czekam w m4/3 lub w innym systemie pod warunkiem że będą w nim szkła co mnie interesują, czyli ma być coś szerokiego - minimum szerokości to ekwiwalent 24mm, coś jasnego (najlepiej 1.4 max 2.0) w okolicy 35-50mm, coś do portretu czyli około ekwiwalentu 80mm z f nie więcej niż 1.8 (może być pleśniak pod warunkiem dobrego wsparcia MF np. jak w NEX).
Na razie w m4/3 brakuje tylko body, reszta się znajdzie.
Obecnie w zastępstwie, na czas oczekiwania na grala z napisem Olympus, używam NEX-3 z E16 (bo było tanie i ma dobrą matrycę), dokupiłem Sigmę 30mm/2.8 i użytkuję pleśniaka 55mm/1.4 (ekwiwalent 82,5mm). Na szerokim kącie wspieram się LX5.
Ja bym Ci radził kupno najtańszego body w docelowym systemie i zakup docelowych obiektywów. Jak się pojawi body-gral, to sprzedaj stare i kup nowe body.
Nie rozważałeś Sony, wyjdzie teraz body na jakim Ci zależy - NEX-6 (dobra matryca, wbudowany wizjer, tylko stopka pod lampę niewiadoma jaka będzie - w sensie zgodności z "normalną"). Cena pomiędzy 5N i 7.
Co do szkieł, to Sigmy 19mm/2.8 i 30mm/2.8 są bardzo dobre optycznie, tanie (850zł), ale plastikowe. Ma być systemowa 35mm/1.8.
Portretówka - z takim wspomaganiem MF i wbudowanym wizjerem _ spokojnie wystarczy pleśniak. Rozważam też LA-EA1 i SAM85mm/2.8 ale to zaczyna wychodzić cena systemowej 50mm/1.8 OIS.
Droższych rozwiązań nie proponuję.
Największy problem z UWA, E16 takie se (ma być poprawiona wersja). Ma też być UWA zoom 11-18mm pewnie z f około 4.
W sumie jak ktoś nie potrzebuje UWA to ja polecam S19mm, S30mm i pleśniaka do portretu.
tez tak myslalem dopoki nie mialem go w rekach ,mi ta pokracznosc gxr z efv odpowiada ,no i mozliwosc rozbudowy , nic tak nie zwraca uwagi jak lustrzanka szczegolnie jezeli w kogos mierzysz ,pozdr
No to w takim razie ten Ricoh to niegłupi pomysł.
chyba nieglupi , moje ogniskowe to glownie 28mm i 50 mm , mam tu dwa moduly staloogniskowe z dobra matryca i szklami ,praktycznie pozbawionymi wad optycznych (,dystorsje i abberacje) , nie ganiam za nowosciami bo trend jest teraz taki ze jak dadza cos w ludzkiej cenie , to albo to okroja w stosunku do poprzednika albo spieprza , a jak juz cos im wyjdzie to sprzedaja to w cenach z kosmosu , pozdr
Sigmy 19mm i 30mm to też ekwiwalent 28mm i 45mm, różnica w świetle do modułów Ricoha, żadna. A możesz je użytkować na korpusach, które są wyposażone w wiodące matryce. Dodajesz NEX-6 i masz to co chcesz.
Jak dla mnie Ricoh GXR, to najlepsza alternatywa cyfrowej bieda Leica - i na tym koniec.
PS
Wady optyczne w szkłach Ricoh'a są zapewnie tak samo usuwane jak dystorsja obiektywów w korpusach Sony, Panasonic, Olympus ... itp. Skąd wiesz jakie jest szkło, jak przyspawane jest do matrycy i do przetestowania tylko na body Ricoh ... :wink:
PPS
Sprawdź co potrafi zrobić LR3/4 ze szkłem E16mm Sonego jak użyje się wbudowanego profilu ... cuda Panie, cuda jak dotknięciem różdżki czarodziejskiej.
nie fotografuje tabelek tylko robie zdjecia , zapomniales o jednej waznej rzeczy dla mnie ,o ergonomii ,a o wadach raw prawde mi powie ,pozdr
A gdzie w NEX-6 jest zła ergonomia? Lub pod jakim względem ergonomia NEX-6 jest gorsza od GXR?
PS
Natomiast z Twojej wypowiedzi wynika, że już się zdecydowałeś na GRX i tu szukasz chyba tylko potwierdzenia własnej decyzji ... jeśli to prawda, to kupuj tego GRX bo szkoda czasu na bezpłodne dyskusje.
a gdzie jest ten nex-6 , w zapowiedziach i z 3k za niego przyjdzie zaplacic , pozatym dobrze sie czuje w niszowych systemach , taka mentalnosc ,pozdr