Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Benek
No to pozbądź się 12-40. :lol:
Swoją drogą, nauczony doświadczeniem, unikam kupowania dużych i ciężkich zoomów do małych korpusów. Gdybym miał E-M1 może bym i myślał o 12-40, ale do E-M5 jakoś mi nie pasuje ten słoiczek. Ale to już tylko moje predylekcje. :cool:
A mi bardzo 12-40 pasuje do E-M5 nawet lepiej niż 12-50. Chwytam za obiektyw a korpus tylko do obsługi. Mimo że nie ma powerzoom to pierścień tak fajnie pracuje ze do filmów tez lepiej. Ale to zależy od indywidualnych preferencji. Być może za ciężki ale jak zakładam 40-150 to już nie czuję tej stabilności. 25 będzie do dyskretnej foto w cięższych warunkach. Nie mogę podzielić zachwytu nad E-M1 bo po kilku przymiarkach zauważyłem problem z wyprofilowaniem gripa (końcówki palców opierały się o korpus w sposób który bardzo mnie drażnił).
A ja wracam do korzeni: PM2, 14/2.5, 20/1.7 i mZD45/1.8 plus ewentualnie 100-300. Codzienny i wakacyjny super lekki zestaw. Noktony tylko pod GH
A ja dalej nie wiem 25/1.8 czy 20/1.7. Póki co mam je dwie, ale taki trójkąt nie może trwać wiecznie. 20-tka robi mi sceny zazdrości o to, że ostatnio poświęcam więcej czasu Zuiko. Zuiko z kolei otwarcie mówi, że w torbie nie ma miejsca dla nich obu i muszę podjąć męską decyzję. I bądź tu człowieku mądry. Z 20-tką mamy dłuższą historię, jest filigranowa, szerzej patrzy na świat. Z kolei w 25-tce zakochałem się od pierwszego wejrzenia, w mig łapie o co mi chodzi, jest cicha i dyskretna.
:)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
A ja dalej nie wiem 25/1.8 czy 20/1.7.
Jedyny powód za sprzedaniem 20/1.7 (właśnie po raz trzeci kupiłem tego naleśnika) to używanie tylko i wyłącznie aparatów Olka i zauważanie kolorowych obwódek i na filmikach i na zdjęciach w jotpegu. Ja chyba spuszczę PL25DG.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
A ja dalej nie wiem 25/1.8 czy 20/1.7. Póki co mam je dwie, ale taki trójkąt nie może trwać wiecznie. 20-tka robi mi sceny zazdrości o to, że ostatnio poświęcam więcej czasu Zuiko. Zuiko z kolei otwarcie mówi, że w torbie nie ma miejsca dla nich obu i muszę podjąć męską decyzję. I bądź tu człowieku mądry. Z 20-tką mamy dłuższą historię, jest filigranowa, szerzej patrzy na świat. Z kolei w 25-tce zakochałem się od pierwszego wejrzenia, w mig łapie o co mi chodzi, jest cicha i dyskretna.
:)
Mam podobną rozsterkę.
We wrześniu planuję wyprawę z mikrusem po południowej Europie i chcę coś dobrać.
Posiadam Panasa 14mm i kita 14-42mm. Planuję wymienić kita na jakieś podstawowe tele 40-??? i dobrać stałke 20mm-25mm.
Bardziej pasowałby mi 25mm bo już jestem przyzwyczajony do ekwiwalentu podobnej ogniskowej na APS ale wielkość, cena a nawet posiadany metalowy tulipan do 14mm i 20mm przemawiają za naleśnikiem.
Powinieneś zabrać coś szerszego. Mnie osobiście po ostatnim wyjeździe brakowało coś szerszego niż 12mm. A na składanie panoram nie bylo czasu.
Miałem PL25 i O25, zostawiłem Olympusa. Otwarte PL25 ma paskudne CA, którego body Olympusa nie korygują a coraz rzadziej chce mi się obrabiać RAW-y..
Oba są b. dobre, oba za 5-10 lat zapewne będą robić za gustowny przycisk do papieru. Szkoda, że Cosina/Voigtlander nie zrobiły 25/1.x, brałbym od razu nawet w cenie PseudoLeici.
Cytat:
Zamieszczone przez
spirit
Miałem PL25 i O25, zostawiłem Olympusa. Otwarte PL25 ma paskudne CA, którego body Olympusa nie korygują a coraz rzadziej chce mi się obrabiać RAW-y..
Oba są b. dobre, oba za 5-10 lat zapewne będą robić za gustowny przycisk do papieru. Szkoda, że Cosina/Voigtlander nie zrobiły 25/1.x, brałbym od razu nawet w cenie PseudoLeici.
Jak nie zrobili? https://forum.olympusclub.pl/threads...5?daysprune=-1
Nie zrobili f/1.4-8. To coś jest dla mnie bez sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez
spirit
Nie zrobili f/1.4-8. To coś jest dla mnie bez sensu.
Bawiłem się tym w Jurze przy ognisku. Odniosłem inne wrażenie.