Czy te retusze wykonałbym lepiej mając tablet graficzny i czy jest on konieczny ?
Załącznik 136792
Nie sadzę, być może nieco szybciej. Lepiej pewnie bym zrobił teraz bo te sporo lat temu wykonane.
Wersja do druku
Czy te retusze wykonałbym lepiej mając tablet graficzny i czy jest on konieczny ?
Załącznik 136792
Nie sadzę, być może nieco szybciej. Lepiej pewnie bym zrobił teraz bo te sporo lat temu wykonane.
Można żartować, że to trochę jak z garnkami. Im lepsze tym lepiej gotujesz. Ale bądźmy rozsądni. Dla kogoś z umiejętnościami tablet będzie dużo bardziej naturalny.
Nie, nie miałem na myśli tylko siebie.
Zdania jak widać są podzielone w tej kwestii.
Druga ręka na klawiaturze nawiasy kwadratowe [ ] powiększają i zmniejszają plamkę:)
Nie jestem przeciwnikiem tabletu i nie wątpię, że jest przy retuszu bardzo przydatny (ale nie niezbędny)
Nie o to mi chodziło. Plamka jest ta sama, siła nacisku płynnie zwiększa lub zmniejsza jej miękkość
tylko ogół forumowiczów i nie tylko, poradzi sobie bez tabletu, powinienem dopisać?
Edit.
Jak ktoś nie zrobi w miarę poprawnie retuszu przy pomocy myszki to moim zdaniem przy pomocy tabletu też nie wyjdzie mu zauważalnie lepiej.