Tak mi się też wydaje, ale najnowsze pro puszki C i N mają 14-bitową precyzję ... jeszcze ze 2 latka i standardem pewnie będzie 16bit/kanał :-)Cytat:
Zamieszczone przez skow
Wersja do druku
Tak mi się też wydaje, ale najnowsze pro puszki C i N mają 14-bitową precyzję ... jeszcze ze 2 latka i standardem pewnie będzie 16bit/kanał :-)Cytat:
Zamieszczone przez skow
Teraz palnę jak ta lama, ale trudno ;) A jaka to różnica w praktyce? 12bit, a 16bit?
Chcesz odpowiedź łapotologiczną? :-) Proszę bardzo - więcej szczegółów na skrajnych zakresach (w cieniach i prześwietleniach), ładniejsze przejścia tonalne (brak efektu "schodkowania" na niebie) Jest to szczególnie przydatne przy obróbce zdjęć - zawsze lepiej jest mieć więcej informacji niż mniej :-)Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
pytanie tylko, jaka jest tego cena i ile tak naprawde jest to warte dla amatora?
Dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie ;) Ale właśnie:
Skoro kupa ludu jest zadowolona z jpegów, czyli jak Robert już wcześniej wspomniałeś 8bit. Między 8, a 16 jest spora różnica, ale 12 a 16? Tym bardziej 12 a 14 w nowych maszynach C&N.Cytat:
Zamieszczone przez epicure
O ile masz racje w sprawie "cieni" to jeśli chodzi o "światła" to się mylisz.Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Matryca rejestruje w przybliżeniu w sposób liniowy czyli różnica 1EV przekłada się na 2x silniejszy sygnał. Jeśli przyjąć, że 0EV to maksimum to na zakres od 0EV do -1EV przypada 50% wartości; od -1EV do -2EV jakieś 25% itd.
Po tzw korekcji gamma ta wielka ilość szczegółów w "światłach" jest po prostu gubiona. Dla konwersji do 8bitów (jpg czy tif) te 12bitów to i tak za dużo.
Sygnał z matrycy dla "cieni" i "świateł" jest IDENTYCZNIE zaszumiony ale po konwersjach poziom szumu dla "świateł" ginie i jest niezauważalny.
I z tego samego powodu 12bitów czy 16bitów dla "świateł" nie ma znaczenia.
TEST E-510 na US Open
To link do testu
Mówiąc szczerze to jest trochę reklamowe, ponieważ tych fotek nie można sprawdzić, czy to naprawdę robili Olkiem, :), ale zakładam że robili to E510
No już nie wspomnę że fotki sa fajne
Tu jest sporo do poczytania, jak by ktoś się zastanawiał co ożna poczytać :)
http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/e510-rev.html
no coś się zmienia... wczoraj oglądałem nowy film, w którym gość pomyka z E-lustrem przewieszonym na plecach... dotąd w filmach widywałem tylko najkony, kamunie i czasem jakąś leicę a tu OLEK z napisem na pasku, wielkim jak wół...
normalnie zaczęli się reklamować.
Kilka zdjęć z E510 - duże rozmiary więc uwaga na łącza ;) Nie ruszane RAW z OM lub JPEG z aparatu ;) teraz nie pamiętam :P Fotki z ręki - nie pamiętam czy z IS :|
E510 + 35-100mm (100mm F2) wywołane z RAW
http://i9.tinypic.com/68c5kxy.jpg
Będę dodawał zdjęcia z małym opóźnieniem bo mam kiepskie łącze i jedna fotka ładuje się mi ponad kwadrans.