Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
Yendash,
Napisz co jest co. Dotychczas doszedłem do nastepującej interpretacji: pierwsze zdjęcie po lewej jest wykonane obiektywem 25 mm, drugie obiektywem 135 mm?!?
Gdzie jest wycinek i gdzie jest zdjęcie z którego go wycięto?
Pzdr, TJ
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Po pierwsze, w życiu mi nie przyszło do głowy by straszyć. Szczególnie moderatorem, którego nie znam.:wink:
............
Masz poniżej zdjęcie, cały kadr zrobiony obiektywem szerokokątnym oraz fragment odpowiadający temu co widzi teleobiektyw. Czy załączone zdjęcia, poza różnicą w oświetleniu żeby nie było, czymś się wg Ciebie różnią?
No to dzieki Bogu moge spokojnie spac i sie nie bac.:mrgreen:
AAA co do zdjecia i czym sie rozni to popatrz-zaznaczylem na jednym cos czego na drugim brak:mrgreen:Załącznik 57811Czyli po prostu jedno szklo przerysowuje perspektywe wiecej niz drugie.Dla mnie nic nowego, pisalem juz tu o tej kwesti.Dla mnie to taki temat:w ktorym garnku grochowka wychodzi smaczniejsza:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
tymczasowy -nie chcę Cię cytować ale :
przeczytaj jeszcze raz TDwP ze zrozumieniem: nie operuję tam wyrażeniami wykraczającymi poza język podwórkowy.
Nie ma ani razu perspektywy kadru w kadrze ani zakrzywiania czaso-rzeczywistości.
to naprawdę jest proste jak cep i nie trzeba do tego tłumaczyć z fotograficznego na polski.
Obojętnie jaką ogniskową bedzie lornetka i jak się ma do oka - przykład opisuję zmianę prespektywy.
Kiedy się zmienia a kiedy nie i jak się ma do kąta widzenia i dlaczego lepiej miłośnikowi lornetek bezpieczniej mieszkać w bloku.
Ba - zamiast lornetki może być rolka papieru toaletowego trzywarstwowego typu biedronka standard white.
boję się że zaraz ktoś odkryje że GO się przecież zmienia i wtedy zaczną sie teorie:idea:
zgadzam się z fretem
dobranoc
witam, przed chwila oglądałem film dokumentalny na tvn o ludziach ,mieszkańcach Indi ,którzy to żeby zarobić dolara dziennie ryja w elektro śmieciach, odzyskując metale kolorowe ..... jaką ci ludzie mają perspektywę?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
W pierwszym rzędzie warto by odpowiedzieć na zasadnicze pytanie - czym jest perspektywa?
Czy to jest sposób (geometryczny), w jaki obiektyw rzutuje obraz przestrzeni na sensor? Jeśli tak, to jest własnością obiektywu, a ściślej mówiąc jego ogniskowej, dokładniej - od kąta widzenia obiektywu.
Jeśli nie, to czym jest perspektywa?
Pzdr, TJ
Czym jest perspektywa? Pewnie tym samym czym była 200 czy 500 lat temu.
Jeśli weźmiesz kartkę i ołówek i narysujesz to co widzisz to jakiej "ogniskowej" użyłeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Czym jest perspektywa? Pewnie tym samym czym była 200 czy 500 lat temu.
Jeśli weźmiesz kartkę i ołówek i narysujesz to co widzisz to jakiej "ogniskowej" użyłeś?
A jak już sobie narysujesz a potem wytniesz część, z tego co narysowałeś, środkową (przypadek teleobiektywu) to owa 500 letnia perspektywa będzie inna?
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
A jak już sobie narysujesz a potem wytniesz część, z tego co narysowałeś, środkową (przypadek teleobiektywu) to owa 500 letnia perspektywa będzie inna?
Nie. A czemu miała by być inna?
Zmienił się tylko sposób kadrowania.
kartka papieru będzie miała dziurę i zniszczysz obrazek:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No to dzieki Bogu moge spokojnie spac i sie nie bac.:mrgreen:
AAA co do zdjecia i czym sie rozni to popatrz-zaznaczylem na jednym cos czego na drugim brak:mrgreen:
Załącznik 57811Czyli po prostu jedno szklo przerysowuje perspektywe wiecej niz drugie.Dla mnie nic nowego, pisalem juz tu o tej kwesti.Dla mnie to taki temat:w ktorym garnku grochowka wychodzi smaczniejsza:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Powiem tak, różnica pomiędzy grochówką a perspektywą jest taka, że w przypadku nieznajomości zasad przyrządzania tej pierwszej możesz siebie i otoczenie obdarzyć przyjemnością przeczytania dziadów w całości podczas wymuszonej wizyty w przybytku o inicjałach pewnego podróżnika. A nieznajomość zasad, jakie rządzą perspektywą pozwala wielu osobom stworzyć swoje portfolio na stronie, z dopiskiem professional photography. I niektórym całkiem to wychodzi.
---------- Post dodany o 09:28 ---------- Poprzedni post był o 09:27 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Nie. A czemu miała by być inna?
Zmienił się tylko sposób kadrowania.
No widzisz, dobre pytanie. Od początku pewna grupa twierdzi zupełnie co innego. Grupa wsparcia, można by rzec. Wg ich terminologii zmieniła się "perspektywa kadru w kadrze", cokolwiek to oznacza.
---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post był o 09:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
brudnyhary
kartka papieru będzie miała dziurę i zniszczysz obrazek:)
Ja to widzę inaczej. Powiesisz te dwa obrazku za sobą, w galerii i podpiszesz "Instalacja nieperspektywiczna". Tym samym zdobędziesz sławę, pieniądze i kobiety/facetów (w zależności od preferencji, bo kto tam teraz kogo wie).
5 załącznik(ów)
Czy to jest forum o fotografii? Jeżeli tak, to czemu nikt zdjęć nie zrobi??? Ja zrobiłem i wyszło mi tak...
Załącznik 57813Załącznik 57814Załącznik 57815
14 mm 27 mm 42 mm
Z dwóch pierwszych zdjęć wyciąłem fragmenty odpowiadające temu co wyszło na ogniskowej 42mm
Załącznik 57816Załącznik 57817Załącznik 57815
14mm 27mm 42mm
Widzę różnice w głębi ostrości, w rozmieszczeniu poszczególnych planów i tzw. perspektywie nie!!! ( po przeczytaniu tego wątku sam już nie wiem co to ta perspektywa:wink::mrgreen:)