Cytat:
Zamieszczone przez geo
pytanie mam zamiar kupić zd 50 a pytanie brzmi czy szybkość af w zd 50 jest dużo słabsza od zd 14-54? i czy to jest poziom np. 14-42 z kita?
W sumie owa słabość AF w tym szkle to trochę mit wynikający pewnie po części z nieumiejętności posługiwania się tym szkłem. Owszem - jak obiektyw zmienia zakres ostrzenia od nieskończoności do kilku cm to trwa to, jest dość głośne i irytujące - czasem AF się gubi i jeździ tam i z powrotem. Podczas takiego przeostrzenia wysuwa się tubus z grupą soczewek, obiektyw znacznie się wydłuża i pewnie dlatego to musi troszkę trwać. 14-54 zupełnie inaczej się zachowuje - ma wewnętrzne ogniskowanie i faktycznie przejście od minimalnej odległości do nieskończoności jest prawie natychmiastowe.
W praktyce fotograficznej takie zachowanie się 50/2.0 w zasadzie nie sprawia problemów - zwykle albo się robi makro albo "normalne" zdjęcia - na ulicy czy w portrecie pracuje się w pewnym zakresie odległości i tu pięćdziesiątka zachowuje się IMHO bez zarzutu, z wyjątkiem sytuacji kiedy AF się zgubi i zaczyna szukać po całym zakresie ale to w sytuacji kiedy chcemy ostrzyć np. na niebo lub jakiś małokontrastową dużą płaszczyznę pozbawioną szczegółów...
Podsumowując - AF w 50/2 można wyprowadzić w pole ale przy odrobinie wprawy i "normalnym" fotografowaniu nie sprawia problemów... Poza tym to szkiełko jest fantastyczne - chcę więcej stałek w E-systemie!