Fajny efekt ... bajkowy.
Wersja do druku
Fajny efekt ... bajkowy.
mariush, bardzo dobry pomysl z ta trawa w kadrze. Dodaje klimatu zdjeciu. A jak oceniasz sam obiektyw? Oprocz tego, ze zle sie ostrzy?
Wlasnie dosla przejsciowka i przed chwila podpialem mojego Heliosa M44-4 MC do Olka. To najjaszniejszy obiektyw, jaki mam. Jak bede mial troche czasu, to napisze cos o nim i moze jakies zdjatka wrzuce, chociaz w sieci tego mnostwo.
Pzdr
Ja się wyleczylem z M42, nie na moje nerwy to, ale patrząc na te Wasze fotki, zastanawiam się nad taką długą lufą też...tylko kto będzie mi to nosił :roll:
Ja sie przymierzalem do M42 glownie ze wzgledu na mozliwosc podpiecia stalki ze siwetnym swiatlem i kupienia stosunkowo tanio bardzo dlugiej lufy do fotek ksiezyca. Rafal Czarny gdzies pisal, ze nosi Heliosa w torbie bo jest lekki. Bardzo smieszne... ;) Male to, ale metalowe i swoje wazy...Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
Pzdr
Na razie trudno mi coś powiedzieć... obiektyw mam od kilku dni, używałem tego szkiełka tylko przez kilka minut, na jednym ze spacerów :-)Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Jego niewątpliwe zalety to to, że mieści się mi w plecaku i nie wazy 5 kilo :-) Wiem tez, że bez statywu/monopoda raczej pofotografować się nie da... Ostrość jest przyzwoita (bez szału), nie oczekuję tu żylety - co najwyżej raczej poziomu ostrości, pozwalającego wywołać odbitki o boku 20 cm. Wiadomo - manualnie trudno trafić, do tego dochodzi długa ogniskowa... Dam znać, kiedy oswoję się ze szkiełkiem.
Bawie sie tym Zenitem troche i zauwazylem jedna rzecz. Przy maksymalnie otwartym otworze, pomiar matrycowy, pomiar swiatla prawie zawsze myli sie mniej wiecej o 0,7-1 EV. Przeswietla. Dziwne. Wiecie moze, skad taki blad pomiaru swiatla moze wynikac? Z innymi obiektywami, ktore mam raczej nie zauwazylem takiego problemu.
Pzdr
Miałem Pentacona 50 mm, którego obecnie tłucze Eddie i lepiej mu to wychodzi jak mi, a ja sobie ZD 50 sprawiłem (mam nadzieję, że niedługo dotrze :) ), jednak taka 400 mogłabybyć ciekawa, tylko nie wiem gdzie bym to mógł używać...Cytat:
Zamieszczone przez suchar
co do wielkosci obiektywow na M42 to jest moj wielkolud (patrz zalacznik). Jak go przykrecam do body ludzie sie dziwnie na ulicy patrza :P szkoda tylko ze nie mam fotki np. obok zapalek zeby bylo widac proporcje.
Musze kiedys zrobic pare fotek testowych tym cudem i wrzucic na forum ;-)
To moze podaj wymiary (srednice i dlugosc)? Wie ktos moze, czemu po dokreceniu Heliosa 44M-4 moj E330 przesiwetla o 0,7-1 EV? Z innymi szklami, ktore mam raczej takich bledow nie zauwazam.
podobno dobry do makro i chyba do tego go większość ludzi wykorzystuje. mam w planach sobie sprawić. albo industara 61L bo ma ciekawy bokeh w kształcie gwiazdki ;)
edit: suchar w goglach znalazłem takie foto:
daje jakie-takie pojęcie o rozmiarach