Według Piotra? Pewnie powinni dorzucać do niego jeszcze 5dmkII a i tak będzie marudził.
Wersja do druku
Cena? Pomyślmy... Mniejszy, tańszy w produkcji od budżetowej lustrzanki. A ile takie kosztują na ceneo?
Googluję...
Cannon 1000D kit - 1900 zł (1500 zł body)
Pentax k-x kit - 2000 zł
Olympus E-520 kit - 1800 zł
Nowy, mały, równie plastikowy co budżetowe lustra, wykastrowany micro4/3 z naleśnikiem lub kitowym zoomem... atrakcyjna cena - 1500 zł.
A po roku - promocje...
A teraz USA:
BHPHOTO.COM
Olympus E520 - 420$ z kitem 14-42
Cena nowego małego micro43 - optymalnie 400-500$ (z nastawieniem raczej bliżej 400$). Z naleśnkiem EP-1 kosztuje chyba 740$ czy jakoś tak...
Samo body - tańsze od Panasonica LX3 (który ma świetny obiektyw na pokładzie). Obecna cena LX3 w USA oscyluje gdzieś w okolicach 385$ czy jakoś tak.
Oczywiście "oldskulowe" wersje z metalu mogą być droższe. I z jakimiś bonusami. Mówimy o podstawowym aparacie, mocno plastikowym i kastrowanym dla niskiej ceny (może nie mieć nawet opcji wstępnego podnoszenia lustra, he, he... )
Przydałaby się też może droga, magnezowa, uszczelniana wersja "all weather" na wyprawy. I ta może kosztować.
Szkoda, samo body przecież nie fotografuje. Już myślałem ze znalazł się spóźniony Święty Mikołaj i chciałem wyciągać kasę... :(
W tej chwili na BHPHOTO jest GF1 z 14-45 za 900$. Z naleśnikiem chodzi po 1000$, choć widziałem już kiedyś ceny po 900$ (ostatnio wzrosły). Nowy naleśnik chodzi na Amazon.com po ponad 540$. Przy body za 1500 zł plus musowy zakup naleśnika za 540$ wychodzę na ok. 3100 tys. zł. Taniej mam body z kitem wprost z USA - jakieś 3000 zł. Liczę na spadek kursu - obecnie podskoczył do jakiś 3 zł (przy zakupie w kantorze). Przy kursie 2,8 zestaw z kitem to jakieś 2800 zł, a przy 2,7 jakieś 2700 złotych. Może jeszcze cena spadnie, jak Panas w końcu podoła zapotrzebowaniu - 800-900$... 800x2,7 to już robi się dla mnie sensowna cena, zbliża powolio się do 2kPLN.
Poczekam... Na spadek cen, kursów i na to co przyniesie wiosna, PMA...
Mam czasem dostęp do rzeczy z USA, więc tamtejsze ceny bardzo mnie interesują.
Ale jakbyś chciał sprzedać GF1 z naleśnikiem za 1500 zł to jestem pierwszy w kolejce chętnych. Choćby dziś. :D
Update plotek z 43rumors o nowym aparacie micro4/3:
"UPDATE: From trusted source: autofucus is a little faster
UPDATE2: Corrected-> same E-P1 sensor!
UPDATE3: Corrected -> It has one new feature (we will tell you soon)…if it is what I have in mind than it’s HOT!!!
UPDATE4: Name E-Pxx (two unknown numbers/letters)
UPDATE5: New Kit-Lens for the E-Pxx!
UPDATE6: That’s only speculation…but could it have a In-Body EVF (rangefinder look?). I know I am dreaming only My rational part of the brain says it’s not going to happen
UPDATE7: A close look to the pictures do suggest there will be a Built-in pop-up flash. Maybe that’s the new feature our sources were talking about!"
Obawiam się, że wiosna przyniesie umocnienie się dolara nie tylko w stosunku do złotówki.....
Ciekawy watek na DPI:
http://forum.getdpi.com/forum/showthread.php?t=13799
pozdroofka
Wizja tajemniczego EP-3
Myślę, że to może nie być wcale aparat z systemu µ 4/3 tylko zaawansowany kompakt.
Co do dolara, to mam nadzieję, że jednak trochę spadnie, do jakichś 2,8 zł :wink: