Taniej ;):)
Wersja do druku
Chwila przerwy była :roll:
Dotarliśmy do zamku. Na dzień dobry przywitał nas po polsku przewodnik, ubrany oczywiście w strój regionalny, czyli kilt. Od słowa do słowa wyszło, że facet pochodzi z Krakowa, że w Szkocji jest już "wieki całe". Fakt, włosy już mocno przerzedzone i białawe :) Brawo za chęć do pracy i dużą wiedzę.
Na początek zaprosił nas do malutkiego sklepiku, gdzie serwowano najprzeróżniejsze rodzaje regionalnych whisky i nalewek na tym alkoholu opartych.
Oprócz samego czystego łyskacza, kupiłem nalewkę (likier) opartą właśnie na miejscowej whisky z mocną nutą tymianku. Nazywa się to <spam> Bruadar </spam>. Genialne w smaku :)
A że kupiłem w sumie cztery butelki, to ekstra dostałem piękną piersiówkę z wytłoczonym z jedenej strony zamkiem Stirling, a z drugiej monumentem Williama Wallace'a
937. Załącznik 152257
Widok z murów zamkowych. W tle monument Wallase'a
938. Załącznik 152258
Fragment murów obronnych
939. Załącznik 152259
W tych domkach na wprost znajdują się tkalnie królewskie. Nadal działające. Można zwiedzać, obowiązuje jednak całkowity zakaz fotografowania i bezwzględna cisza. Gobeliny i inne tkaniny na dwór królewski tkane są starymi ręcznymi metodami.
940. Załącznik 152260
Zamek od strony ogrodów
941. Załącznik 152261
mało...dawaj dalej...
Przepraszam za chwilową przerwę, czasem trzeba popracować :mrgreen: - już jedziemy dalej :)
Dziś zapraszam do piwnic. Będzie o pracy załogi zamku. Wprawdzie wszystkie chlebki, kurczaki i inne smakołyki są z plastiku, ale fajnie popatrzeć. Ludziowie też z plastiku :mrgreen:
A kolejne to dziedziniec wewnętrzny... będziemy się zbliżać do sali tronowej. No siadłem se na tronie a co :mrgreen:
942. Załącznik 152542
943. Załącznik 152543
944. Załącznik 152544
945. Załącznik 152545
946. Załącznik 152546
Oooo, świetne :roll:, a w tych antałkach to trunek też z plastiku ???:mrgreen:
co to sie dzieje na tym świecie - wszystko plastik fantastik :mrgreen:
Misa jajec to czy pyrki ?:)