Ech Regetów, pięknie tam, pięknie na Twoich zdjęciach. To chyba na tych łąkach wypasają konie huculskie.
Przejazd przez strumyk kojarzę, ale ścieżki już nie, ale przy najbliższej okazji się sprawdzi ;-)
Wersja do druku
Mało kto wie co to koniki huculskie. Trzeba będzie kiedyś większą rozprawkę ze zdjęciami zrobić :)
Małe koniki, wytrzymałe, a tak cudownie ufne i... ciekawe :)
Piorunka - wieś na granicy Beskidu Niskiego i Beskidu Sądeckiego.
Cerkiew św. Kosmy i Damina, to cerkiew łemkowska typu północno-zachodniego.
Wybudowana w 1798 r. Wnętrze ozdobione polichromią z 1930 roku, a ikonostas jest z przełomu XVII i XVIII w.
Prawie cały ikonostas jest oryginalny. Ciekawostka to jedno z malowideł w ikonostasie, przedstawiające pasterza na tle panoramy górskiej. Jest to rzadkość - sceny świeckie bardzo rzadko umieszczano w ikonostasach.
Niestety z powodu prowadzonych wewnątrz prac, nie miałem przyjemności zrobienia zdjęć wnętrza. Jednak co się odwlecze to nie uciecze :mrgreen:
925.Załącznik 100562
926. Załącznik 100561
927. Załącznik 100560
Piekne krajobrazy i fajne foty.
Fajne niebo trafiłeś. Kurcze zjeździłeś kawał w poszukiwaniu tych cerkwi.
tak, ta cerkiew fotogeniczna jest
Cerkiew z wierzchu też piękna i okolica malownicza.
A wnętrze pokażesz później.
Gwarancja, że wątek tak szybko się nie skończy. :-)
Obrazem i słowem o miejscach, w których nie byłem ale zobaczyłem :)
Dobrze opowiadasz.
Kiedyś, gdy plątałem się po Wapiennem, przypadkiem - bo powiem uczciwie że grzyba szukałem :) znalazłem maleńki cmentarzyk wojenny. Tylko 38 pochowanych Rosjan, projekt Hansa Mayera.
Cmentarzyk schowany w lesie, żadnych oznaczeń, wskazówek - nic. Ale jest, i nawet ktoś o Nich pamięta, czego dowodem są znicze.
Ciekawe, nietypowe krzyże.
928. Załącznik 100612
929. Załącznik 100613
930. Załącznik 100614
931. Załącznik 100615
Krzyż lotaryński (litewski) lub patriarchalny, od którego wywodzi się krzyż prawosławny z dodatkową ukośną "belką". Specjalistą od krzyży nie jestem, ale skoro pochowani tam są Rosjanie to raczej stawiałbym na patriarchalny.