fajne serie.... bardzo spodobały mi się zdjęcia ukazujące fiordy widziane z góry :)
Wersja do druku
fajne serie.... bardzo spodobały mi się zdjęcia ukazujące fiordy widziane z góry :)
No proszę szanownego Pana - za te złoto na 1782 to się złoty medal należy, żadne tam za-Fajd-ane 9 miejsce w plebiscycie ;-)
Śliczne kolorki na niebie i na wodzie.
Fajny wątek, dużo dobrych krajobrazowych zdjęć. Fajnie, jakbyś pisał co pokazujesz, chyba że to tajemnica [emoji6]
.
@majeczek78 na ostatnich moich zdjęciach nie ma fiordów. Te z góry to są zdjęcia zrobione w Besseggen w Jotunheimen i są to jeziora. Ale faktycznie wyglądają jak fjordy.
Co ciekawe Norwegowie w niektórych regionach swojego kraju jeziora też nazywają fiordami, więc właściwie się nie pomyliłeś. :)
@August68 te zdjęcia tez są z Jotunheimen. Konkretnie z okolic Beitostølen, przy kultowej drodze 51. Kto nie przejechał tą drogą i drogą 55 ten nie był w Norwegii.... :mrgreen:
To cytat z przewodnika, ale wyjątkowo zgadzam się z nim. :)
Dziękuję za dobre słowo @yamada.
Jakieś 200 stron temu napisałem, że poświęcam ten wątek zdjęciom z moich wyjazdów do Norwegii. Stało się tak, ponieważ od wielu lat ten piękny kraj jest moim głównym celem
wyjazdów urlopowych. Nie zawsze chce się podpisywać zdjęcia. A to z powodu jesienno zimowej chandry, a to z powodu bolącego paluszka....:) Samo życie. Myślę że wiesz jak to jest.
Jak chcesz się coś konkretnego dowiedzieć, to śmiało pytaj.
Ostatnich kilka wrzut to wspomniane wcześniej najwyższe góry Norwegii Jotunhęimen. Późno jesienny Aurland i trochę kadrów z Lofotów.
Wszelkie inne zdjęcia zamieszczam w https://forum.olympusclub.pl/threads...kim-i-o-niczym .
Besseggen w dzień i w nocy
1785
Załącznik 251334
1786
Załącznik 251332
Lustrafjorden
1787
Załącznik 251333
.
Zachwyciła mnie woda na 1785. Wspaniały kolor i zarówno piękne odbicia jak i cienie chmur.
Norwegia, coraz bardziej mam chęć ją zobaczyć. Piękne miejsca, pięknie pokazane.
1787 - ach to światełko ....
Norwegia chyba jest piękniejsza na Twoich zdjęciach niż w rzeczywistości :)
wszedłem w wątek i przykuło moją uwagę 1775.. a dalej już tylko oglądałem z otwartą paszczą - nie pierwszy raz.
Jako że byłem tu i ówdzie i parę zapierających dech krajobrazów widziałem- wiem że wcale nie jest łatwo je pokazać tak jak na to zasługują.
Będę się starał.
Dzięki za opinię. :)
Tam jest pięknie. I co śmieszne, za każdym razem inaczej pięknie. Dynamika w pogodzie potrafi to uwypuklić, albo całkowicie spaprać.
Na pewno trzeba mieć tam dużo cierpliwości, a co za tym idzie dużo czasu.
I Norwegię polecam jak najbardziej.
:)
Dziękuję za tą piękna opinię.
Ja z kolei mam wrażenie że moje obrazki nie sięgają nawet do pięt oryginałowi.
I pokazywanie tych miejsc faktycznie do łatwych nie należy. Owszem zdarzają się "samograje", ale większość miejsc ze specyficznym światłem wymaga przynajmniej zastanowienia
przed zrobieniem zdjęcia. A nie zawsze ma się na to ochotę np. o drugiej w nocy. :)
.
Z przyjemnością zagłębiałem się oczyma wyobraźni w zamieszczone zdjęcia. One działają na widza, wprowadzają w dobry pogodny nastrój.