Może zależy od modelu aparatu. U mnie w panasie G1/G5 spust się nie blokuje w takim przypadku. Zdjęcie (niedoświetlone, prześwietlone) zostanie wykonane. Jedynie w menu można ustawić blokadę spustu gdy aparat nie złapie ostrości.
Wersja do druku
Spust nie zostanie zablokowany. Parametry ekspozycji na ekranie zaczną migać.
Witam! Przymierzam się do powrotu do stajni Olympusa :) i w grę wchodzi em 10 lub 10 mark II. Pytanka do użytkowników są takie: czy w trybie szybkiej fotografii (H) można ustawić zapis RAW+jpeg? Czy podczas pracy z filtrem "rybie oko" również można zapisywać w RAW`ach? Z góry dzięki za pomoc!
I stało się, doszedł do mnie Olympus EM10.
W sumie, bardzo mi się podoba, aczkolwiek jak na razie nie czuję potężnej różnicy między nim,
a Lumixem G3. Chciałbym was zapytać o Tryb Wideo. Ostatnio kręciłem krótki filmik w pomieszczeniu w którym były
rozwieszone światełka choinkowe. I na G3 nie było żadnego migotania, natomiast na EM10 cały czas obraz migocze.
Myślicie że da się z tym coś zrobić?
Wydłużyć czas migawki, 1/50 powinno być okey, jeśli nie to 1/40.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ale chodzi o wideo.. w kręceniu filmów też jest czas migawki?
Jest opcja redukcji migotania, tak jak w G3. Mozna ustawic 50Hz, 60Hz albo Auto
był odpalony tryb auto, chyba trzeba będzie to ręcznie ustawiać :)
Witam
Nie mogę ustawić w trybie manualnym migawki większej niż 1/250 , tylko w automacie mogę ustawić 1/320 , 1/500 itd. czy to jest normalne i to tylko gdy lampa błyskowa jest zamknięta
maksymalny czas synchronizacji E-M10 z lampą to 1/250, może tu jest powód?