Odp: Zabawa z μ 4/3 - ZDJĘCIA
Takie astrofoto dla początkujących:grin: Czytuję czasem forum astromaniak.pl, tam to dopiero chłopaki się bawią. Teleskopy o ogniskowych 1000-1500 mm z mechanicznym prowadzeniem za obiektem, które jest sterowanie kamerą zamontowaną na drugiej, trochę krótszej tubie optycznej. Czasy naświetlania po nawet kilkanaście minut i oczywiście minimum kilka klatek. Czasem materiał zbierany przez kilka nocy i stackowany. Obłęd:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Planuje TC3x i wtedy będzie 400x3 = 1200 i crop 2x więc 2400zł - przetestuję i dam znać jak to wychodzi :)
A nie taniej będzie kupić jakiegoś Maka, np. 102? Kiedyś gomiałem kilka miesięcy, księżyc przez niego - rewelacja!. Wtedy miałem jeszcze Nikona i planowałem "spiąć" z nim Maka. Nic z tego nie wyszło, ale podsuwam pomysł. Zresztą Maki często i gęsto wykorzystywane są w spottingu. Słyszałem również, że Tokina wypuściła lustrzaną 500mm do u43. Nawet jakieś sample widziałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Takie astrofoto dla początkujących:grin: Czytuję czasem forum astromaniak.pl, tam to dopiero chłopaki się bawią. Teleskopy o ogniskowych 1000-1500 mm z mechanicznym prowadzeniem za obiektem, które jest sterowanie kamerą zamontowaną na drugiej, trochę krótszej tubie optycznej. Czasy naświetlania po nawet kilkanaście minut i oczywiście minimum kilka klatek. Czasem materiał zbierany przez kilka nocy i stackowany. Obłęd:grin:
Nie, to już nie dla mnie. Wystawiam statyw z domu, ładne niebo, porobię księżyc i odpuszczam :)
Gwiazdy to może z TC3x, ale aż się boję myśleć o jakości z takim konwerterem dołożonym ....
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
A nie taniej będzie kupić jakiegoś Maka, np. 102? Kiedyś gomiałem kilka miesięcy, księżyc przez niego - rewelacja!. Wtedy miałem jeszcze Nikona i planowałem "spiąć" z nim Maka. Nic z tego nie wyszło, ale podsuwam pomysł. Zresztą Maki często i gęsto wykorzystywane są w spottingu. Słyszałem również, że Tokina wypuściła lustrzaną 500mm do u43. Nawet jakieś sample widziałem.
Mak 102 to ~900zł, Sigma 400/5.6 kosztowała mnie w stanie gabinetowym niecałe 200zł (pozdrawiam barmichal76), TC2x 70zł,a TC3x powinno być w podobnej cenie. Jak się nie nada to będę kombinować - na razie liczę, że podoła.
Dzisiaj fotki nocne robione "dekielkiem".
Pomnik Monte Cassino w okolicy Ogrodu Krasińskich
Brama do Ogrodu Krasińskich
Dawny Hotel Saski (obecnie biurowiec)
Stadion Narodowy
Warszawska wersja "London Eye"
Wyremontowana ul. Próżna
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Sigma 400/5.6 kosztowała mnie w stanie gabinetowym niecałe 200zł (pozdrawiam barmichal76)
I wzajemnie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
jeszcze trochę a będziesz nam z kosmosu wklejał umilacze dla oka :)
Chlopaki zlapali lysego i pokazali, nie jest zle :twisted:
Wrzesien 2010
G1, 45mm f/2.8 @ 6.3
8 załącznik(ów)
Okolice Zell am See i Saalbach
Odp: Okolice Zell am See i Saalbach
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
E-PL5 + Lumix 20mm 1.7/ MZD 12 2.0
Kłamczuszek ;) EXIF Cię zdradził :mrgreen:
Cytat:
Model urządzenia: E-M5
Najfajowsze dla mnie to nocne czwarte.
Odp: Okolice Zell am See i Saalbach
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Kłamczuszek ;) EXIF Cię zdradził :mrgreen:
Najfajowsze dla mnie to nocne czwarte.
Exif podmieniam exiftool-em by móc używać ACR w CS4 ale zdjęcia naprawdę są z E-PL5.
Nocne to jedyne z MZD 12mm.
@droplet - Świetne zdjęcia :D