Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Cały czas mi się wydaje, że te 2.8 w całym zakresie to trochę takie nierealne. 150 i 2.8? To będzie armata. Gdyby na długim końcu było 3.5 albo 4 to fizyczna wielkość przysłony byłaby mniej więcej taka jak w 75 1.8. I taki kompromis by mi pasował.
dokładnie, 2.8-4.0 bardziej mnie przekonuje. no ale oby olkowi się udało i zrobił 2.8.
Polecam taki quiz na wyobraźnię. Znaleźć zdjęcie 35-100 z OM-D a następnie przeskalować sobie średnice lufy razy 1.5. Tak właśnie by wyglądało 150 2.8.
Oly podobno zamierza odpalić jasne stałki. Wtedy byłyby niezłe jaja. Ewentualny plan co, kiedy mamy zobaczyć na PhotoKoloKinie.
Osobiście bardziej wolałbym zobaczyć naleśniki i/lub zumy na dole. Odpowiednio 9/2.8 i 6-12mm (półka 9-18 by nie kolidował z 7-14/PRO).
Ps. OM 50/1.2 powraca!
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...
Ps. OM 50/1.2 powraca!
Jako konkurencja dla Pana-Leici czy może Oly_FuFu jest na horyzoncie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Jako konkurencja dla Pana-Leici czy może Oly_FuFu jest na horyzoncie?
Jako jakość rozmycia tła, mam nadzieję na jakość mZD45, takie zaprzeczenie tego, co się dzieje w tle 20/1.7. W sumie to mnie jeszcze interesuje czy taki obiektyw dostanie złotą odznakę redaktora Arkadiusza, czytaj: brak astygmatyzmu.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jako jakość rozmycia tła, mam nadzieję na jakość mZD45, takie zaprzeczenie tego, co się dzieje w tle 20/1.7. W sumie to mnie jeszcze interesuje czy taki obiektyw dostanie złotą odznakę redaktora Arkadiusza, czytaj: brak astygmatyzmu.
ja się tam nie znam, ale mam jakieś przeczucia że mała matryca, "z automatu" podostrzane zdjęcia i oczekiwania od obiektywów wybitnej ostrości to taki koktajl który sprawia że jakość rozmycia tła jest taka jaka jest.
Jest coś takiego, jak kompresja tła. Zależy ona od kąta widzenia. Bokeh w obiektywie 20 mm nigdy nie będzie taki, jak w 45 mm, nawet jeśli sprowadzi się je do tej samej głębi ostrości, bo po prostu w tle będzie więcej śmieci. Dlatego są ludzie, którzy portrety wolą robić teleobiektywem na f/4, niż standardową stałką na f/1,8.
GM2 ma mieć wbudowany nie tylko wizjer, ale i stabilizator. Wszystko w plotkach/na papierze wygląda super, jak wyjdzie w praniu zobaczymy.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jest coś takiego, jak kompresja tła. Zależy ona od kąta widzenia. Bokeh w obiektywie 20 mm nigdy nie będzie taki, jak w 45 mm, nawet jeśli sprowadzi się je do tej samej głębi ostrości, bo po prostu w tle będzie więcej śmieci. Dlatego są ludzie, którzy portrety wolą robić teleobiektywem na f/4, niż standardową stałką na f/1,8.
Dlatego ja robie ekw. 100mm na f/2 :P
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
GM2 ma mieć wbudowany nie tylko wizjer, ale i stabilizator. Wszystko w plotkach/na papierze wygląda super, jak wyjdzie w praniu zobaczymy.
Tylko czemu Panasonic tak miesza z nazwami?
Ten GM2 miałby być słabszym GX7?