Na pewno dużo, jak nie bardzo dużo :).
Fajna fota :)
Wersja do druku
Szuflada, jak to ma w swojej naturze nie jest bez dna. Przy obecnym embargu na wyjazdy zapas może się skończyć zanim ponownie zapełnię karty nowymi kadrami :/
216. Antylopy gnu biegnące w tylko sobie wiadomym celu. Przed niczym nie uciekały, pokarmu też nie musiały gonić - widocznie to lubią :)
Załącznik 220600
Świetne zdjęcia, czy te z górnej półki, czy z głębokiej szuflady. Super! :)
217. Słoń afrykański na równiach Serengeti.
Załącznik 220635
47 mm - znaczy że byłeś bardzo blisko :shock:
Wspaniałe kadry, gratulacje i prośba o jeszcze.
PS:
Niestety klasyk ma rację: "... system jest głupi i ma wszy"
Załącznik 220639
Dzięki Panowie, daleko nie było a ze słoniami bywa różnie. Przeważnie jest tak jak pisze @paparapa ale zdarzają się ataki słoni na samochody. Doświadczony przewodnik wie do którego słonia może się zbliżyć i zawsze ma przygotowaną drogę ucieczki. Starcie ze słoniem może się skończyć nieciekawie...
218. Poplamione krwią sześciomiesięczne lwiątko nad głową sasebi upolowanego przez jego stado.
Załącznik 220662
Śledzę ten wątek z niesłabnącym zainteresowaniem. Kolejne piękne kadry. Pozycja słonia i spojrzenie lwiątka świetnie uchwycone.
Ach te pelikany...
Tak jak napisałeś, najważniejszy w tamtych stronach jest dobry przewodnik obeznany w terenie i miejscowymi zwierzętami. Dobrze wiedzący co robi. Płaci mu się i oczekując, że będzie pokazywał piękno swojego kraju dbając o zdrowie i życie podopiecznych.
Drugim ważnym elementem tej "zabawy" jest niezawodny samochód, dający możliwość natychmiastowej ewakuacji. Starcie ze słoniem, jeśli do niego dojdzie to już katastrofa, i marne widoki na przyszłość.
szuflada zacna
to nadszarpnięte ucho słonia - to pewnie ktoś go dziabnął ?
ostatnie drastyczne... ale mocne.. :)
Miło że zaglądacie :)
219. Flamingi małe (Phoeniconaias minor) w jednej z ostatnich sadzawek na równinach Makgadikgadi w Botswanie
Załącznik 220787
Szuflada wiele skarbów skrywa. Flamingi cudne! :)
Piękne zdjęcia Tomku:wink:
Aż przyjemnie tu zaglądać:-)
Ano przyjemnie. :grin:
Na flamingi to napatrzyć się nie można.
pelikany i flamingi Ci ewidentnie z ręki jadły :)
No coś w tym jest, że akurat tych ptaków mam sporo kadrów, które już opublikowałem i pewnie jeszcze opublikuję :D
Dzięki za miłe komentarze dziś dla odmiany surykatka.
220. Surykatka ostatni raz przed wskoczeniem do nory rozgląda się po równinach Makgadikgadi w Botswanie wypatrując ewentualne niebezpieczeństwa, które mogą zaburzyć spokój nocy.
Załącznik 220848
220 kadr "gigant" gdzieś Ty był robiąc to ujęcie? w sąsiedniej norce:)
Pogratulować.
kapitalny strzał - surykatka - super!!! :)
Podziw. Najwyższa klasa trudności i... postawa i uwaga zwierzątka zarejestrowana i doświetlona jak trza - pięknym niskim słońcem chowającym się za horyzont. Ogon ma na sobie światło i wypełnia pustą beztrawiastą przestrzeń po prawej.
Pzdr, TJ
Po raz kolejny zaniemówiłem z podziwu.
15 mm - to jakaś znajoma koleżanka ? :)
Surykatka - przepiękne zdjęcie :)
Dzięki za odwiedziny, komentarze i pochwały :D
No cóż, spędziłem z tym stadem dwa dnia a to zdjęcie to chyba ostatnie, które im zrobiłem. Można powiedzieć, że się z nimi zaprzyjaźniłem :D. Stado jest dzikie i żyjące zupełnie na wolności ale jednocześnie częściowo przyzwyczajone do ludzi. Codziennie jest odwiedzane przez pracownika kampu stąd pozwalają na dużo.
221. Wielki, wyróżniający się na tle innych byk, wygląda jakby nadzorował czy przeprawa antylop gnu przez rzekę Marę odbywa w należytym porządku.
Załącznik 220876
fajne - ale jednak poprzednie gnu były tak obłędne że ciężko będzie je przebić :)
Fenomenalne ujecie surykatki. To po prostu coś niebywałego. To zdjecie wsysa odbiorcę w ogrom domysłów. Na przeprawie, ten wielki okaz antylopy jakby dyrygent czuwa czy wszystko przebiega jak należy.
a i owszem - dlatego miło mi poinformować że fota trafiła rzutem na taśmę do konkursu na najlepsze foto marca
Dzięki za nominację :)
222. Ptak o wielu imionach. Jedne źródła wskazują nazwę Szponiastonóg brunatny (Pternistis swainsonii) a inne Frankolin czerwonogardły (Pternistis afer) - może ktoś potrafi go zidentyfikować precyzyjniej. Jedno jest pewne, zdjęcie zrobione w Botswanie na równinach Vumbura.,
Załącznik 221097
223. Paski
Załącznik 221100
Ale fajne konie.... a kto je tak pomalował? Uciekły z zakładu karnego? :mrgreen:
A mają czekoladki ? :)
Na zdjęciu właśnie widać dokładnie jak różne jest umaszczenie pozornie takich samych zebr.
Hmmm, nie chcę Cię dołować, ale umaszczenie to mają takie same. Natomiast wzór inny. Poczytaj co to jest umaszczenie
https://pl.wikipedia.org/wiki/UmaszczenieCytat:
Umaszczenie – maść, ubarwienie sierści; uwarunkowany genetycznie kolor okrywy włosowej zwierzęcia; w wyniku domestykacji i powiązanych z tym procesem zmian środowiska, sztucznej selekcji, czy też utrwalania mutacji można uzyskać różnorodne umaszczenia. W przypadku niektórych zwierząt stało się ono podstawowym kryterium oceny zwierzęcia (zwierzęta futerkowe, owce).
Miło czytać wasze komentarze :)
224. Trójka pięciomiesięcznego rodzeństwa hieny brunatnej.
Załącznik 221128
Podoba mi się to zdjęcie.