-
Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...będą produkować "marki": E-M1 mk I, II, III etc...
Nie sądzę, nie maja takiej tradycji...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie sądzę, nie maja takiej tradycji...
Ale z nazwami, a szczególnie z E-M1 zapędzili się z deka w kozi róg :/
No bo jak teraz nazwą nowszy i/lub wyższy model? :)
"E" zostanie.. a w sumie dalej mają cały alfabet, ale to się zrobi trochę misz-masz. Zresztą... ich problem.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ale z nazwami, a szczególnie z E-M1 zapędzili się z deka w kozi róg :/
No bo jak teraz nazwą nowszy i/lub wyższy model? :)
"E" zostanie.. a w sumie dalej mają cały alfabet, ale to się zrobi trochę misz-masz. Zresztą... ich problem.
T.
Nigdy nie mieli sensownych nazw, albo te sensowne skończyly sie na E-5.
E-M5 to byl model na przetrwanie dla takich jak ja, E-M1 to własciwy model najwyższy. W miejsce E-M5 wejdzie jak sądze coś innego i niekoniecznie tak dobrze wyposażonego.
-
Nazwę jakąś znajdą, nie bójcie się. Alfabetu nie zabraknie.
-
Mają jeszcze swój alfabet, takie pismo patyczkowe, czyli do wyboru do koloru. :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nazwę jakąś znajdą, nie bójcie się. Alfabetu nie zabraknie.
Dział kreatywny dostanie premię, a wiceprezes, któremu ten dział podlega baaardzo dużą premię :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
A jego imię to E-M10.
no no no... przecieki przecieki :)
---------- Post dodany o 02:11 ---------- Poprzedni post był o 02:06 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ja bym się spodziewał tego, że następca E-M5 będzie nieco okrojony, ale kosztować będzie podobnie. E-M5 jest zbyt blisko E-M1, jeśli chodzi o specyfikację i wielu ludzi może wybierać go zamiast "jedynki". Trzeba go z czegoś wykastrować, żeby klienci chętniej sięgali po flagowca. Taka jest polityka wielu firm, praktycznie wszystkich, jeśli chodzi o pozycjonowanie (Canon jest tu na czele).
Raz że chętniej sięgać po flagowca, dwa żeby zapewne zejść z ceny i sięgnąć bo tych co chca mniej wydać na puszkę. Kierunek dobry i jak z ceną się wstrzelą może być nieźle. Pytanie na ile okrojony i na ile będzie to akceptowalne.
Co więcej z jednej strony okroją ale z drugiej strony kilka nowych rzeczy, które poszło do przodu i sprawdziło się w EM-1 też pewnie będzie. Ja obstawiam że to bardzo trafiony ruch.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
...Pytanie na ile okrojony i na ile będzie to akceptowalne.
Moim zdaniem nic nie okroją - wizjer, procesor, IBIS, wifi i inne drobne wynalazki... to wszystko może zostać przeniesione z EM1 do nowego modelu.
Wystarczy że będzie "stara" matryca - a tym samym brak szybkiego AF z obiektywami 4/3 - a klientów na flagowca EM1 nie zabraknie :mrgreen:
Żeby tylko forma EM5 została - tzn. mały korpus z podwójnym gripem... :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Lubisz tego podwójnego gripa?
Bo ja w sumie to mógłbym żyć z pojedynczym gripem :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Lubisz tego podwójnego gripa?
Owszem - używam wszystkich trzech konfiguracji :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Co więcej z jednej strony okroją ale z drugiej strony kilka nowych rzeczy, które poszło do przodu i sprawdziło się w EM-1 też pewnie będzie. Ja obstawiam że to bardzo trafiony ruch.
Ja mam nadzieję, że będzie jak z E-30 po E-30 - gdzie jedyna praktyczna różnica na minus z okrojenia to brak uszczelnień
Poza tym e-30 był po prostu lepszy - matryca i poprawiony ruchomy ekran. Oby podobną strategię przybrał Olympus i tym razem.
Skoro ma to być E-M10 a nie e-m50, to mam nadzieję, że dobrodziejstwa jak lepszy af-c, 1/8000 czy współpraca z ZD zostaną...
Od czasu premiery 12-40 nie potrzebuję korpusu pod 14-54mm, chociaż następcy 50-200 nie ujrzymy za prędko, bo wychodzi 40-150 2,8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Moim zdaniem nic nie okroją - wizjer, procesor, IBIS, wifi i inne drobne wynalazki... to wszystko może zostać przeniesione z EM1 do nowego modelu.
Wystarczy że będzie "stara" matryca - a tym samym brak szybkiego AF z obiektywami 4/3 - a klientów na flagowca EM1 nie zabraknie :mrgreen:
Moze ale wowczas nie bedzie ani tanszy ani okrojony :-) znaczy bedzie przez matrycę ale tak się chyba nie dzialo w historii. Raczej model niższy właśnie nie ma tych różności i wynalazków różniąc się tym samym od konstrukcji flagowca
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Owszem - używam wszystkich trzech konfiguracji :mrgreen:
Ja używam tylko dwóch kombinacji czyli bez gripa i z pierwszą częścią:) Trzecia kombinacja daje tylko komfort przy pionowym kadrowaniu , jak dla mnie. Przy normalnym trzymaniu aparatu coć mi zawadza zwłaszcza przy małym palcu.
-
Ja ciekaw jestem w ile jeszcze aparatów wsadzi Olympus tą matryce z 16mpx :D ? Już mamy: epm2,epl5,epl6,em5,ep5,em1 i pewnie em10. Tą z 12mpx trochę pokatowali też: ep1,ep2,ep3,epl1,epl2,epl3,epm1. Nie żebym narzekał, sam nie cierpię wyścigów na megapixele ale jednak wolałbym aby te modele różniły się także jakością zdjęć a nie jakimiś bajerami(które wpływają na to ,że w sumie epm2 by mnie zadowolił ale kończy się na chęci posiadania em5 z gripem) ;)
Chociaż Canon jest chyba rekordzistą pod względem aparatów z tą samą matrycą 18mpx :P
-
A po co więcej? Już mi komp ledwo wyrabia z16 mpix rawami. Ile z Was bilbordy robi?
-
A niech wsadzają wszędzie tę samą matrycę, byle dobrą.
-
Wg mnie, E-M10 będzie identyczny z E-M1 poza brakiem wodoszczelności i magnezowego korpusu, a dodatkowo jako mniej "profi" będzie miał wbudowaną lampę błyskową - podobnie jak Stylus 1. Cena, jak zawsze u Olympusa, będzie wysoka - tak mniej więcej w połowie pomiędzy E-M1 i E-M5, co pozwoli na dalszą dobrą sprzedaż E-M5, dobrą sprzedaż E-M1 (bo uszczelniony) i na dobrą sprzedaż E-M10 - kupią Ci co narzekają na wysoką cenę E-M1 :wink:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ma mieć sensor z EM5
Jeśli tak by miało być, to byłby to totalny bezsens. Matryca z E-M5 jest już nawet w E-PM2 :wink:
Seria OMD obowiązkowo winna wspierać stare szkła 4/3.
-
Masz kupować nowe szkła a nie używać starych :-). Gdybym miał obstawiać - nowy aparat będzie bez uszczelnienia, z matryca bez czujników PDAF czyli bez wsparcia starych szkieł, z prockiem z EM1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Seria OMD obowiązkowo winna wspierać stare szkła 4/3.
Chyba, że jest kierowana do nowego klienta, który nie ma w szafie szkieł 4/3 i ta funckjonalność jest mu na grzyb ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Chyba, że jest kierowana do nowego klienta, który nie ma w szafie szkieł 4/3 i ta funckjonalność jest mu na grzyb ;)
Czyli takiego jak ja :mrgreen:
-
Wspieranie starych szkieł jest mi na grzyb (choć mogłaby się przydać do np. 50-200 bo w jasnych tele braki na razie ;)), ale do filmowania i AF jako takiego czujniki fazy by się przydały. Całkowicie "stara" matryca jest bez sensu, chyba ze rozjadą się na dwie linie - jednocyfrowy wszystkomający lepszy od E-M5 i dwucyfrowy, uboższy. Tylko jaka będzie cena (lub wyposażenie) tego nowego, skoro ma się równolegle sprzedawać z E-M5?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Tak się składa, że funkcjonalność wspierania starych szkieł jest tak przy okazji :wink: bo kontrast po fazie został wprowadzany raczej ze względu na mierność Olkowego C-AF :wink:
Czyli jak pozbawimy puszkę "funkcjonalności wspierania szkieł 4/3" to tak jakbyśmy wciskali starą technologicznie matrycę z kiepskim C-AF :wink: Nowi użytkownicy m43 nie mający starych szkieł 4/3 na pewno się ucieszą z kulawości C-AF w nowej puszcze ...
-
Jak powiedział Jakitaki San - po lepsze filmowanie zapraszamy do Panasonica. (Lub Sony)
-
Ależ filmowanie w OM-D jak dla mnie zupełnie wystarcza. MJPG i 720P robi robotę. Problemem jest C-AF.
-
Ojjjj, jakby wam do nowego wsadzili matryczke 24mpx, cos pokroju tej z d5200/d7100, to by wam sie milo zrobilo, i nie chodzi o bilbordy czy inne wudu.
Uwazam, ze byloby to wiele lepsze niz przyspieszanie krecenia sloikami 4/3...
pozdro
-
Ja w sumie będę czekał na korpus z nową matrycą - nową czyli wnoszącą coś więcej niż czujniki fazy - nie obraziłbym się na więcej mpix przy równoczesnym zmniejszeniu szumów w wyższych iso ;-). Na razie nie widzę sensu wymiany E-M5
-
Przez najbliższe lata nie będę czekał na żaden korpus.
Na szkła.. chyba też nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Ja ciekaw jestem w ile jeszcze aparatów wsadzi Olympus tą matryce z 16mpx :D ? Już mamy: epm2,epl5,epl6,em5,ep5,em1 i pewnie em10.
Z tego właśnie względu sam się zastanawiam nad o wiele tańszym od e-m5 zwykłym e-pm2. Może i bym kupił gdyby nie był tak kurduplowaty.
Szkoda, że Olympus nie może tak jak Panasonic zrobić taniego body pokroju G6, lub Panasonic nie może dać stabilizacji w takim tanim g6.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A po co więcej? Już mi komp ledwo wyrabia z16 mpix rawami. Ile z Was bilbordy robi?
A gdzie ja powiedziałem,że chcę więcej? Dobre 12mpx w zupełności by mi wystarczyło. Btw. Czy w nowszych korpusach Olympusa jest możliwość zapisu zdjęcia w mniejszym formacie Raw z lepszą jakością jak to ma miejsce np. w Canonie? Pamiętam,iż to była bardzo pożyteczna opcja ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
możliwość zapisu zdjęcia w mniejszym formacie Raw z lepszą jakością
A to powiem, że dla mnie jakaś nowość, bo zawsze myślałem, że RAW jest formatem bezstratnym i zawiera dane "bezpośrednio" z matrycy i nie słyszałem, żeby można było zapisać RAW z lepszą bądź gorszą jakością.
-
Może i byłaby to pożyteczna opcja, gdy w Canonie ten mniejszy RAW faktycznie miał lepszą jakość. Ma gorszą...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
A to powiem, że dla mnie jakaś nowość, bo zawsze myślałem, że RAW jest formatem bezstratnym i zawiera dane "bezpośrednio" z matrycy i nie słyszałem, żeby można było zapisać RAW z lepszą bądź gorszą jakością.
Camuń tak ma
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Camuń tak ma
No popatrz. Poczytałem i rzeczywiście zdarzają się takie przypadki, gdzie w RAW-ie może być zastosowana stratna kompresja. Tylko po grzyba mi taki RAW? Jak dla mnie sztuka, dla sztuki.
-
To bardziej dla tych, którzy walą serią, żeby im się bufor tak szybko nie zapychał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No popatrz. Poczytałem i rzeczywiście zdarzają się takie przypadki, gdzie w RAW-ie może być zastosowana stratna kompresja. Tylko po grzyba mi taki RAW? Jak dla mnie sztuka, dla sztuki.
Teoretycznie taki mRAW daje większy DR kosztem rozdzielczości na wysokim ISO. Próbowałem zastosować do zdjęć o świcie, ale efekt nie był lepszy od przeskalowanego standardowego RAWa. Natbomiat testy w słobo oświetlonym pomieszczeniu były obiecujące. Pobawię się kiedyś bo na razie prawie zapomiałem o tej opcji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Może i byłaby to pożyteczna opcja, gdy w Canonie ten mniejszy RAW faktycznie miał lepszą jakość. Ma gorszą...
serio? :D Jak robiłem kiedyś 50D(ostatnia puszka Canona APS-C w której jakieś zmiany co do poprzednika były widoczne ) i z ciekawości włączyłem te sRawy i wydawało mi się,że szumią mniej ale mogę się mylić. ;)
-
No bo szumią mniej. Tylko zmniejsz sobie pełnego RAWa o połowę, a będzie miał jeszcze mniej szumu. To samo dotyczy DR, nie mówiąc już o rozdzielczości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No bo szumią mniej. Tylko zmniejsz sobie pełnego RAWa o połowę, a będzie miał jeszcze mniej szumu. To samo dotyczy DR, nie mówiąc już o rozdzielczości.
Jest dokładnie tak. Z Olka można szumiącego RAWa 16MPix do 10 zmniejszyc i od razu będzie lepiej :)
T.