-
Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Ciekawe czy wizjer będzie taki duży jak w OM?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Abstrahujac troche od tematu.
Ciekawe jak dlugo trwa proces wdrozenia nowego produktu?
Od slow "A teraz zrobimy nowy korpus", do momentu wyprodukowania pierwszego (chocby i probnego) egzemplarza.
Moze ktos sie tym interesuje i wie? :)
T.
Poszukaj na Optycznych, był tam kiedyś wywiad z kimś ważnym z Panasonica i padło takie właśnie pytanie.
Odpowiedź była że dwa lata, co ważniejsze, pojawił się tam wątek że projektowanie aparatu zaczyna się od marketingowców (co ma szanse się sprzedać) a kończy na inżynierach (jakie mamy technologie, i jak je najlepiej dostasowań do wymagań marketingu).
http://www.optyczne.pl/221.1-artykuł...Panasonic.html
-
mialo byc tak pieknie, a wyszlo jak zawsze...
"(FT5) UPDATED: Camera name is “E-M5″! Same GX1 sensor.
We already know the new camera series name is “OM-D”. And the first camera name will be “Olympus E-M5“!
About the sensor:
Olympus marketing guys cleary say that the 16.1 Megapixel sensor has an “Expanded Dynamic Range“. But from what I have been told it looks like the E-M5 uses the same GX1 sensor. I am not 100% sure yet but it looks like all the video quality and image quality improvement are coming via TruPic VI engine, a weak AA filter and probably a better circuitry around the sensor (faster readout for example). Next week you will hear BIG words form Olympus marketing about the image quality improvement, but I don’t know yet if those words are on par with the expectetions you and I have. Sources are telling em that there is a visible JPEG quality improvement.
I am working hard on other rumors. Stay online today. There are some good news too Coming soon!
UPDATE: Probably my biggest “not so good news” is that the viewfinder is the same as the VF-2. It’s not a bad viewfinder but Olympus Manager Mr. Ogawa. told Impressjapan (Click here to download the pdf of the magazine) that Olympus new camera will empathize a new viewfinder technology. So I was hoping to see this on the E-M5."
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Ciekawe czy wizjer będzie taki duży jak w OM?
Myślę, że to będzie ta sama technologia co wizjery w mikro - mam G1 i VF-2 , Chciałbym , ale niespecjalnie w to wierzę. Ciekaw jestem co oznaczać naprawdę ma nazwa półprzeźroczysty wizjer, którą gdzieś tam przeczytałem. Chciałbym , by nie było tego migotania obrazu i takiego sztucznego srebrzystego zafarbu w wizjerze, troszkę mnie to przeszkadza.
-
Podsumowując: E-P3 z doklejonym VF-2 i matryca od G3. Tego się spodziewałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Podsumowując: E-P3 z doklejonym VF-2 i matryca od G3. Tego się spodziewałem.
Korpusy OM są eleganckie, i klasyczne , wykorzystanie takiej bryły , da aparat ,który będzie się chciało wziąść w rękę. Dużo ciekawsza stylistyka od Takich G-X.
A co do reszty zobaczymy...
Może jaszcze nie muszę zmieniać komputera.
-
Najwięksi zapaleńcy jeszcze przed oficjalną premierą rozczarowani topowym modelem Olympusa? Ale jaja...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Najwięksi zapaleńcy jeszcze przed oficjalną premierą rozczarowani topowym modelem Olympusa? Ale jaja...
Obserwujesz ich czy w lustro patrzysz:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en:
Idzta piwo se szczelta,ludzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Najwieksi, znaczy sie kto? :)
Ja poki co jestem tylko rozczarowany tym, ze wpakowali tam stara matryce. Choc i tak bedzielepiej niz w E-5 :)
I taniej o ironio. Nawet jak cena 1000-1300 USD bedzie cena za sam korpus. Jeszcze daje rade.
Teraz priorytetowo to się modle zeby to dobrze z szklami 4/3 wspolpracowalo :)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Obserwujesz ich czy w lustro patrzysz:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en:
Ani nie jestem największym zapaleńcem, ani nie jestem rozczarowany, ani ich nie obserwuję - sami rzucają się w oczy i nie sposób tego nie zauważyć nawet mimochodem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Korpusy OM są eleganckie, i klasyczne , wykorzystanie takiej bryły , da aparat ,który będzie się chciało wziąść w rękę. Dużo ciekawsza stylistyka od Takich G-X.
A co do reszty zobaczymy...
Może jaszcze nie muszę zmieniać komputera.
I będziesz chciał za "ładność" korpusu zapłacić ekstra 2 tys. ? G3 kosztuje 2 tys. a prognozowana cena O-MD 4tys.
Biorąc pod uwagę, że matryca ta sama to obrazek będzie tylko trochę lepszy niż z panasa.
Zresztą, poczekamy zobaczymy...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
I będziesz chciał za "ładność" korpusu zapłacić ekstra 2 tys. ? G3 kosztuje 2 tys. a prognozowana cena O-MD 4tys.
Biorąc pod uwagę, że matryca ta sama to obrazek będzie tylko trochę lepszy niż z panasa.
Zresztą, poczekamy zobaczymy...
Wiesz różne rzeczy kupuje się z różnych powodów, G-3 nie podobami się na przykład, nowy korpus ma być szczelny, nie wiemy jak będzie pracował ze szkłami 4/3. W zasadzie to wszystko są pogłoski i plotki.
A gdyby ta ładność była uszczelniona i dużo lepiej współpracowała z 50-200 i 12-60 , to rozważyłbym wydatek tych 2000 PLN więcej. G-3 gwarantuje mi tylko tryb manualny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Najwieksi, znaczy sie kto? :)
Ja poki co jestem tylko rozczarowany tym, ze wpakowali tam stara matryce. Choc i tak bedzielepiej niz w E-5 :)
I taniej o ironio. Nawet jak cena 1000-1300 USD bedzie cena za sam korpus. Jeszcze daje rade.
Teraz priorytetowo to się modle zeby to dobrze z szklami 4/3 wspolpracowalo :)
T.
Pytanie czemu mialoby lepiej pracowac niz G3/GX1? To chyba wymagaloby hybrydowego systemu AF a jesli matryca jest Panasia to raczej nie bedzie go miec. Poki co wyglada na to ze jak zwykle w wypadku premier m43 Olympusa skonczy sie na szumnych zapowiedziach ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A gdyby ta ładność była uszczelniona i dużo lepiej współpracowała z 50-200 i 12-60 , to rozważyłbym wydatek tych 2000 PLN więcej. G-3 gwarantuje mi tylko tryb manualny.
Masz rację. Tego nie wziąłem pod uwagę, używam tylko mikrusowych obiektywów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Pytanie czemu mialoby lepiej pracowac niz G3/GX1? To chyba wymagaloby hybrydowego systemu AF a jesli matryca jest Panasia to raczej nie bedzie go miec. Poki co wyglada na to ze jak zwykle w wypadku premier m43 Olympusa skonczy sie na szumnych zapowiedziach ...
Potrzebne jest jakieś lustereczko, może być odbicie od matrycy i detektory to zupełnie inny układ, z matrycy jest tylko AF po kontraście. ZD na Olympusie działa , ale jest wolny , u Panasa z urzędu jest manualny.
-
a ta "stara matryca" co jest lepsza w szumach na wysokich iso od ep3 o 1 ev to taki dramat ?
-
epicure -masz pamięć dobrą ale krótką -sam niedawno rzucałeś się w oczy i uszy (teraz również ale "z prądem") a "zapalczywość" to małe słowo jak się czytało te eseje o "nieodstępowaniu tak bardzo..." e-30 itd. itp. Więc daruj sobie bardzo proszę -internet wszystko przyjmie ale pechowo > nie "zapomni"
Ja zawsze byłem zapaleńcem jak się do czegoś napaliłem.
Wszystko wskazuje że płomyk zgaśnie już 8mego.
Jeśli kanon mógł pójść po rozum do głowy (matryca G1X) a olympus wciąż ładować będzie "resztki magazynowe" Panasonica to i zapał nie pomoże.
Ocz, to wszystko JEŚLI... -choć tyle razy to już przerabialiśmy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
Jeśli kanon mógł pójść po rozum do głowy (matryca G1X) a olympus wciąż ładować będzie "resztki magazynowe" Panasonica to i zapał nie pomoże.
Trudno sie z tym nie zgodzic... niestety...
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
Cały problem w tym, że ponoć ta matryca Canona to żaden cud świata, i nie byłbym zdziwiony gdyby prezentowała półkę zbliżoną do Panasonic'a.
-
A ja mam takie inne pytanie do części tu piszących, jak już kiedyś powstanie jakiś zajefajny aparat z cud-matrycą (przełączaną 6 i 60Mpx), i z kwiatkiem, i sprężynką, to czy jakieś zdjęcia będziecie robić? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
epicure -masz pamięć dobrą ale krótką -sam niedawno rzucałeś się w oczy i uszy (teraz również ale "z prądem") a "zapalczywość" to małe słowo jak się czytało te eseje o "nieodstępowaniu tak bardzo..." e-30 itd. itp. Więc daruj sobie bardzo proszę -internet wszystko przyjmie ale pechowo > nie "zapomni"
Weź pod uwagę, pamiętliwy kolego, że mój zachwyt nad E-30 miał miejsce jakieś 2-3 lata, kiedy puszka ta, mimo oczywistych wad, całkiem sporo oferowała na tle ówczesnej konkurencji. I chociaż zachwyt ten był mocno naiwny i pewnie często daleki od zdrowego rozsądku, to przynajmniej dotyczył sprzętu, którego używałem. Nie przypominam sobie za to, abym kiedykolwiek obsrywał się z podniety lub jęczał z zawodu nad jakimiś mglistymi plotkami. Już kumasz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cały problem w tym, że ponoć ta matryca Canona to żaden cud świata, i nie byłbym zdziwiony gdyby prezentowała półkę zbliżoną do Panasonic'a.
Kluczowe jest tutaj słowo "ponoć"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A ja mam takie inne pytanie do części tu piszących, jak już kiedyś powstanie jakiś zajefajny aparat z cud-matrycą (przełączaną 6 i 60Mpx), i z kwiatkiem, i sprężynką, to czy jakieś zdjęcia będziecie robić? :)
Pewnie nie powstanie ,bo lepiej by wcisnąć dwa oddzielne aparaty.
Zamiast kwiatka w takim komplecie wolałbym wyrzutnie fajerwerków.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Aparatem, na który nie da się narzekać? Bądź poważny, po co? :)
-
"Weź pod uwagę, pamiętliwy kolego, że mój zachwyt nad https://forum.olympusclub.pl/threads...lossarlink.gif E-30 miał miejsce jakieś 2-3 lata, kiedy puszka ta, mimo oczywistych wad, całkiem sporo oferowała na tle ówczesnej konkurencji. I chociaż zachwyt ten był mocno naiwny i pewnie często daleki od zdrowego rozsądku, to przynajmniej dotyczył sprzętu, którego używałem. Nie przypominam sobie za to, abym kiedykolwiek obsrywał się z podniety lub jęczał z zawodu nad jakimiś mglistymi plotkami. Już kumasz?"
Epicure -nie wiem z z jakiej przyczyny miał byś się obsrywać i jęczeć -nie obchodzi mnie to.
Ale wiem że pomyliłeś miejsce w których takich atrakcji szukasz bo tu tego nie znajdziesz -kumasz?
-
Piękny popis głupoty, mynameisnobody. Brawo! Do tej pory miałem tylko podejrzenia, ale teraz to już pewność, że jesteś zwyczajnym sromotnym trollem.
-
epicure napisał>
"Piękny popis głupoty, mynameisnobody. Brawo! Do tej pory miałem tylko podejrzenia, ale teraz to już pewność, że jesteś zwyczajnym sromotnym trollem."
Dziękuję -z ust Twoich to prawdziwy komplement :lol:
„Czemu to widzisz drzazgę w oku brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku?” (Łk 6, 41)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Kluczowe jest tutaj słowo "ponoć"...
Napisałem "ponoć", bo dxomark postawił matrycę Canona na półkę Panasonic'a ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Napisałem "ponoć", bo dxomark postawił matrycę Canona na półkę Panasonic'a ....
Poczekajmy, przekonajmy się, tak najlepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pewnie nie powstanie ,bo lepiej by wcisnąć dwa oddzielne aparaty.
Zamiast kwiatka w takim komplecie wolałbym wyrzutnie fajerwerków.
Powinni wypuszczać identyczne body w dwóch wersjach matrycowych:
a) CCD z ISO od 50 do 1600
b) CMOS z ISO od 200 do 1 458 666 :wink:
A ja poprosiłbym jeszcze o wersję limitowaną z czarno-białą wersją CFA.
Kurde, GXR się kłania ....
---------- Post dodany o 14:24 ---------- Poprzedni post był o 14:20 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Poczekajmy, przekonajmy się, tak najlepiej.
Tak będzie najlepiej, bo wg. mnie RAWy z NEX-5N i G3, które sam obrobiłem były niemalże identyczne, czyli w realu Canon też powinien być lepszy. Niemniej jednak, pokazuje to, że z rozmiaru 4/3 o takim samym napakowaniu, dwie konkurencyjne formy wyciągnęły podobny rezultat ....
-
ostatnia nadzieja w tym, ze chociaz panasonic czyms wiecej blysnie niz tylko wygladem i szczelnoscia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
user_jgora
ostatnia nadzieja w tym, ze chociaz panasonic czyms wiecej blysnie niz tylko wygladem i szczelnoscia...
To, że matryca jest taka jak G3, GX1 nie świadczy o tym, że identycznie taka sama będzie w OM-G. Ponoć w NEX-5N, K5, Xpro1, Ricoh A16 jest 16mpix matryca Sony, co nie oznacza, ze jest to identycznie ta sama matryca. Xpro1 ma inny CFA, A16 ma inne mikrosoczewki. Może Olympus też zlecił Panasonikowi jakieś modyfikacje ... typu inne mikrosoczewki, wzmacniacze, przetworniki AD, wkomponowane czujniki fazy AF ... Okaże się po premierze.
-
Pentax K-5 ma matryce z nex-5 jeszcze, ale ogolnie chcialbym wierzyc w to co piszesz, natomiast kwestia rozpietosci tonalnej jest tu chyba nie do przeskoczenia na poziomie rawa, ot juz te matryce tak maja i tyle :(
-
To jest naprawdę piękne jak czyta się ludzi robiących fotki które dałoby się zrobić Nokią dyskutujących nad ograniczeniami lustrzanek sprzed paru lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
To jest naprawdę piękne jak czyta się ludzi robiących fotki które dałoby się zrobić Nokią dyskutujących nad ograniczeniami lustrzanek sprzed paru lat.
:) :) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
To może podasz jakiś link do zdjęć "w stopce" zamiast katalogu puszek i słoików. Chętnie poszerzę horyzonty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
user_jgora
natomiast kwestia rozpietosci tonalnej jest tu chyba nie do przeskoczenia na poziomie rawa, ot juz te matryce tak maja i tyle :(
No bo coś do wszystkiego jest po prostu do niczego .... niestety.
Abu abu.
Abu high pierdylion ISO, abu DR.
Nawet na paznokciu z LX5 można mieć większy DR niż w m43, no ale w LX5 jest CCD, co do high iso pasuje jak pięść do nosa.
Niestety DR ma pecha bo high iso łatwiej jest unaocznić niż dużą DR, po prostu 8-10eV wystarcza z zapasem, a jak ktoś wlezie do piwnicy to musi mieć minimum te 128 256 iso bo kolega się bedzie smiał, ze ma szumy.
-
No dziś podkręcili nieźle tempo na rumorsach.
Coraz więcej danych.
pozdrawiam
-
admin rumorsów napisał że ma ich duzo ogólnie dla wielu systemów, dlatego się produkuje i na 43 i na mirrorless