Brawo :)
Fotki super. Mnie się podoba ten pomysł z klonowaniem :-P
Rzeczywiście dużo czrniejsze od moich. Tylko moje są z Kodaka nie z Delty.
Czym skanowałeś ? I jeszcze napisz w czym wołałeś i parametry obróbki, czas, temperatura.
Pozdr
Printable View
Brawo :)
Fotki super. Mnie się podoba ten pomysł z klonowaniem :-P
Rzeczywiście dużo czrniejsze od moich. Tylko moje są z Kodaka nie z Delty.
Czym skanowałeś ? I jeszcze napisz w czym wołałeś i parametry obróbki, czas, temperatura.
Pozdr
Dzięki :)
Skanowałem w labie. Wywoływałem 16 min w Rodinalu 1+50, mieszając co pół minuty w temperaturze 20 stopni Celsjusza.
Czyżby Rodinal był lepszy od wywoływacza dedykowanego do ziaren typu T ? :???:
Czy miałeś jakiś zafarb w skanach? U mnie był taki niebiesko-siny jak na filmie.
A może wiesz jak się go pozbyć ?
Pozdr.
Nie miałem i nie wiem, aczkolwiek pamiętam, że jak kiedyś skanowałem odbitkę płaszczakiem (na Auto, bo nie wiedziałem, co się jak ustawia) to miała silny niebieski zafarb.
Dzięki za odpowiedź :)
I za poświęcony czas.
Pozdr.
zdjęcie 193 jest świetne!
Dziękuję :)
Wrzucam jeszcze jedną fotkę, portret moich dziadków. Nie wiem jak Wy, ale ja tam lubię to zdjęcie (choć odbitka wygląda lepiej) :)
194. Dziadkowie
jak dla mnie zdjęcia pod mostem są bardzo dobre zarówno z mężczyzną jak i z fotografującą kobietą. Zdjęcie dziadków sympatyczne lecz to u dołu kadru zupełnie niepotrzebne, zbyt dużo przesłania i negatywnie wpływa na odbiór.
Coś ostrości brakuje.
193 bardzo udana. Perspektywa wciąga.
194 - ładne szarości; przeszkadzają mi za to mazy na pierwszym planie.
Suchar,
Chociaż fotka z dziadkami ma pierwszy plan zabarykadowany, to mi się bardzo podoba, ponieważ po pierwsze przedstawia wiernie, w adekwatnym otoczeniu, dwoje ludzi ładnie, miękko oświetlonych, nie pozujących, czymś zajętych, takich - jakimi są, fotka ładnie wyrobiona tonalnie. Troszkę ostrości by się przydało, ale przy portretach tego typu, to nie jest najważniejsze. Znaczenie dokumentalne takiej fotki jest bezcenne i to tylko tak się wydaje, ze możemy takie zdjęcia klepać, kiedy nam się zachce, a dziadkowie będą i będą... eee..., dzisiaj nie, może następnym razem. I po latach się okaże, że jedynie sensowne zdjęcie, to będzie właśnie to.
Pochwalam bardzo fotkę. Uważm, że czynienie takich zdjęć rodzinnych przy starannym w miarę kadrowaniu, oświetleniu i złapaniu chwili niesłychanie wzbogaca nie tylko rodzinę, ale i fotografa. Niektóre z takich fotek nabierają znaczenia uniwersalnego.
Pzdr, TJ
Dzięki za komentarze :)
Portret dziadków jest albo deczko poruszony (niby słoneczny dzień, ale jednak mieszkanie i ISO 100), albo dziadkowie się ciutek poruszyli, albo coś innego, chyba najbardziej prawdopodobnego: ostrość jest nie do końca tam, gdzie powinna. Dłonie są chyba ostrzejsze od głowy. Trochę mi tego szkoda, ale mimo wszystko mało się tym przejmuję, bo... lubię to zdjęcie właśnie takie, jakie jest ;) Tak to już czasem jest.
Pzdr
Wczoraj udałem się w plener z moim OM-4 i zrobiłem trochę zdjęć (kwestia prawie jak z Rejsu 8-)). Nietypowo, bo forsowałem HP5+, czyli negatyw o nominalnej czułości 400, aż na 6400, czyli aż o 4 EV. Wywołałem film odpowiednio i jestem zaszokowany efektem, jaki uzyskałem, bo ziarno wyszło bardzo przyjemne, jak i kontrast. Wrzucam najpierw trzy, moim zdaniem chyba najbardziej udane zdjęcie z tego wypadu. Mam jeszcze kilka, pewnie później pokażę. Kilka kadrów z tego jest do poprawy, albo do popracowania pod powiększalnikiem (duży kontrast spowodował, że w niektórych miejscach jest zbyt ciemno, potem pokażę przykład), więc na razie ich nie pokażę. W międzyczasie zapraszam do obejrzenia i komentowania trzech zdjęć z tego miejsca :)
195. Światło
196. Tunel
197. X razy
Pzdr
O obróbce wypowiadał się nie będę, podobają mi sie kadry.
Zwłaszcza dwa ostanie, fajnie ułożone.
Dzięki :)
Jakiej obróbce? 8-) ;) Tylko konkretne naświetlanie i konkretne wołanie, nic komputerowo nie ruszałem, tylko zmniejszyłem. Zrobiłem tak, bo akurat pasuje mi to do tego miejsca. Chyba najbardziej widać to na zdjęciu, które nie do końca wyszło (dół wyszedł za ciemny, trzeba by pod powiększalnikiem popracować), ale pewnie je później pokażę, dla ilustracji tego, o czym piszę.
Pzdr
196 i 197 to pełen wypas. Swietne kadry i fajna symetria tak jak lubię pozdrawiam.
Tunel bardzo mi się podoba. Może i motyw dość ograny ale ładnie podany ;)
Ciekawe miejsce. Ciężko bo małych fotach poznać, jak rzecz ma się z negatywem, ale mojemu niefachowemu oku bardzo się podoba. Nie jest kontrastowo, szczegóły są w światłach i w cieniach. Najbardziej zaś podoba mi się fota pierwsze, potem druga, a na końcu trzecia (ta to prawie w ogóle).
Dobra robota z wołaniem, gratulacje.
Dzięki za komentarze :) Niektóre zdjęcia źle naświetliłem i kontrast je zabił, bo jest dość wysoki, pewnie je później pokażę. Wybrałem te moim zdaniem najlepsze. Myślałem, że kontrast, jak i ziarno będę znacznie wyższe, a tymczasem okazało się, że HP5+ jest niesamowicie pojemnym negatywem. Ciekawe, do ilu można go forsować. Za jakiś czas spróbuję o jeszcze jedną działkę, na 12800 :)
Łukasz, wołanie nie było wcale trudne. Raczej to kwestia odpowiedniego wywoływacza.
Musisz koniecznie zaciągnąć w to miejsce jakąś kobitkę i ją rozebrać. Bardzo fotogeniczna ta fabryka.
Ale czad! I jakie ziarenko przyjemne, jestem pozytywnie zaskoczony efektem ;D
Nie ma to jak porządna chemia. Miałem większe ziarno, przy nominalnym wołaniu w D-76 ;)
No dobra, czas na kilka następnych. Dwa z nich raczej będę poprawiał, pierwsze i drugie. Zdjęcie numer 199 jest właśnie jednym z tych, którym mocny kontrast zaszkodził, bo ziemia jest mocno niedoświetlona. Przydałby mi się filtr połówkowy (ale nie mam :roll:) Może nie stracę klimatu, a więcej szczegółów będzie na ziemi.
198. Przez szybę
199. Bal
200. Piramida (jubileusz, dwusetne zdjęcie ;))
Pzdr
Te zdjęcia jakby mniej publiczności przyciągnęły... Szkoda.
Luz czekolada, nic nie zaczynam ;) Przepraszam, rzeczywiście pretensjonalnie to zabrzmiało. Chodziło mi o to, że te ostatnie zdjęcie chyba są słabsze w oczach oglądających od poprzedniej serii, no bo nikt nie skomentował. Ale ciekaw jestem, dlaczego. Sam mam własne hipotezy, ale inne też chętnie usłyszę ;) Szczególnie, że będę niektóre kadry poprawiał niedługo, więc wskazówki mi się przydadzą.
Pierwsze najlepsze, choć nie zamknięte z góry. Na drugim nie ma na czym oka zawiesić, trzecie jest kompletnie takie sobie.
Ty, zacznij robić zdjęcia dla siebie, a nie dla pochwał, co?
Mnie brakuje ludzi na tych zdjęciach. Ale ja już tak mam i nic nie poradzę - żeby fota zrobiła na mnie wrażenie, musi być ludzik.
Tonacja i ziarenko - miodzik.
Rafał, kołacze mi się po głowie seria zdjęć stamtąd na wpół zaaranżowanych, z jakimś powtarzającym się na zdjęciach rekwizytem. Pójdę tam jeszcze i może w końcu wymyślę, co ty by miał być za rekwizyt 8-)
Kolejne zdjęcie, znów HP5+ @6400. Nie będę go opisywał, popatrzcie.
201. Delikatny ład
Pzdr
Następne zdjęcie, w dwóch wersjach. Długo się zastanawiałem, ale nie wiem, który kadr lepszy.
202. wersja 1
202. wersja 2
Pzdr
prawdę mówiąc nie dziwie się, że nie wiesz który lepszy - bo są bardzo podobne. Jeśli się nie mylę - pierwszy jest ciut ciemniejszy, ma więcej szczegółów po bokach i chyba nie był ciut prostowany. I właśnie ten mi się podoba (choć nie znacznie, bo i różnica nieznaczna jest). Klimatyczne miejsce:)
To zdjęcie z kliszy, było tylko skanowane. To jest to samo zdjęcie, ten sam skan, tylko różnie je przyciąłem na komputerze (przycięcie to jedyne, co z nim robiłem, nic nie prostowałem OIDP). Dzięki za komentarz.
Po prostu starałem się znaleźć te różnice i miałem z tym problem.
szerszy pierwszy plan podkreśla "kulisowość", która ginie w drugiej wersji. To samo okno co w 201 ??
chyba 202 lepsze ale różnica minimalna - w zasadzie nie zauważalna :)
radlakos, prawo za spostrzegawczość :) To samo. Chyba masz rację z tą kulisowością.
dobas, :)
Dzięki za komentarze.