O tych powyżej mówisz? No toż napisałem gdzie :)Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
Jeszcze Krzycha mam uwiecznionego, dorzucę go wieczorem. No i coś tam pewnie się znajdzie jeszcze z tematyki cmentarnej.
Wersja do druku
O tych powyżej mówisz? No toż napisałem gdzie :)Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
Jeszcze Krzycha mam uwiecznionego, dorzucę go wieczorem. No i coś tam pewnie się znajdzie jeszcze z tematyki cmentarnej.
Tak wstępnie...
Odpowiedzialna za makijaż - Olga.
Z mojej stronym, poza wykonaniem zdjecia, zero ingerencji w programach graficznych.
Dość ciepłe jeszcze zdjątka ze środowej sesji. BW będę jeszcze korygował, ale i tak pozwolę sobie pokazać te fotki.
1
2
3
Na nr 1 chyba ostrosc zlapales za blisko i wlosy sa brzytwa a reszta juz nie.
Ogolnie fajne ujecia. Fotki kusząco-uwodzicielskie.
Najbardziej podoba mi sie nr 3.
Kisi, oblukam jeszcze dokladnie w domu te jedynke, dzieki za zwrocenie uwagi. Faktycznie podejrzanie to wyglada. Tym bardziej, ze robilem 40-150, a nie wydaje mi sie, zeby AF az tak sie kopnal. Kojarze jednak, ze ktores zdjecie dosc delikatnie ostrzylem z uwagi na wychodzace na oczach przeostrzenia. W zwiazku z tym wrazenie ostrych wlosow teraz moze byc spowodowane tylko kontrastem. Sprawdze to jednak.
A mi się wszystki trzy bardzo podobają - zarówno technicznie jak i estetycznie. Trudno byłoby mi się zdecydować, które jest najładniejsze, ale chyba wybrałbym 3. 2 byłaby jak dla mnie idealna gdybyś dał białe lub czarne tło - te wzorki trochę jednak rozpraszają ...
Ale i tak są super (jak ja lubię BW ... :) )
Zdjecia robilismy nad Wisla, wiec o biale tlo - akurat w tamtym miejscu - ciezko :)
Mi osobiscie, przyznam bez bicia, nie do konca to bw lezy. Robilem wczoraj na szybko te konwersje, wiec musze jeszcze posiedziec nad tym, pokombinowac.
Kombinuj kombinuj tylko pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego ;)Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
Pod względem technicznym, to wydaje mi się, że bardzo dobrze by pasowały na High Key :-) Poza tym podoba mi się ostrość - którym szkiełkiem je robiłeś?
Bede pamietal o tej zlotej zasadzie :)Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Te zdjecia robilem 40-150. Dla mnie, musze powiedziec, sa troche za ostre, ale ja to sie juz rozbestwilem troche na tym takumarze. Czasami jednak zaluje, ze nie ma ona AF ;)
Mialem kombinowac, wiec pokombinowalem. Na moje oko jest to efekt jaki chcialem uzyskac, a Wy co o tym sadzicie?
Bardzo mi sie podoba ta seria z portretami B&W. Fajne kadry i kontrasty. To ta modelka ze środy?
bardzo ładnie wyszło, nie czepiaj się siebie ;)
Dla mnie moj faworyt czyli fotka nr 3 jest ladniejsza w pierwszej wersji zamieszczonej na forum. Druga ma hmm... źrenice w ktorych cos widac, tyle ze kosztem calej reszty (kontrast twarzy/cery modelki). Generalnie upieram sie ze pierwowzor najbardziej mi odpowada. Generalnie za bardzo pojechales z ostrością.
PS.
Wszystkie foty ktore pokazales sa wysokich lotów. Lotów ktore to TY wyznaczyles sobie za standard, a ja jako widz sledzacy twoje dokonania porownuje poziom twoich prac. Stąd tez moja ocena ma charakter bardziej czepialstwa.
PS2.
Zacznij bazować na "brzydkich" modelkach bo inaczej ciezko bedzie sie czegos czepiać.
Rrrradek, tak, to jest ta modelka :)
Lessie, postaram sie nadmiernie siebie nie czepiac, ale tak troche musze, zeby pion utrzymac :)
BTW, masz byczy avatar ;)
Kisi, dzieki za uwazna obserwacje. Czepiaj sie, jesli uwazasz, ze trzeba, bo tylko takie czepianie daje mozliwosc zweryfikowania swojego spojrzenia ze spojrzeniem odbiorcy. I nie mowie tu o checi robienia pod publiczke. Po prostu staram sie wyciagac ze wszystkich opinii jakas srednia, ktora wykorzystuje do dalszej nauki.
Odnosnie modelek, od niedawna fotografuje te dziewczyny, ktore sie do mnie zglaszaja, bez wzgledu na urode. Zarowno Luiza jak i Natalia wczesniej sa dziewczynami, ktorych wczesniej nigdy nie widzialem. W nadchodzacym tygodniu szykuja sie nastepne sesje, i tym razem dziewczyny wczesniej mi nieznane :)
pozdrawiam!
Jeszcze kilka zdjęć ze spotkania na Powązkach...
I jeszcze kilka...
Czorne. Czy Powąski sie czyms charakteryzuja wsrod tysiecy cmentarzy?
a byłes tam kiedyś? to trzeba zobaczyć. To to samo co w Lwowie Cmentarz Łyczakowski w Paryżu Per Lachaise.Cytat:
Zamieszczone przez Peniek242
Jakbym byl to bym sie nie pytal.
zapraszam do warszawy. Warto obejrzeć ale nie żartuj, że nie wiesz co to Powązki. Ja bym się wstydził jakbym nie wiedział co to jest Kopiec Kościuszki lub inny zabytek w KRK.
Zapewne to jakis hotel no ale moge sie mylic.
Zbyt ciemno. Niektore sa bardzo ok.
Zauwazylem po wpuszczeniu na forum, ze wyszly troche ciemniej. Natomiat, jesli o niektore chodzi to mialy byc ciemniejsze, zeby mocniej pokreslic cienie.Cytat:
Zamieszczone przez kisi
Pieniek, nie wiem czym sie roznia Powązki od tysiecy innych cmentarzy, bo tych tysiecy nie odwiedzilem, jednak wiem, ze warto ten cmentarz odwiedzic.
Dziekuje Ci za konstruktywne uwagi na temat zdjec :)
...bo nie wiem co sądzić o tym zdjęciu.
Wypowiedzcie się, śmiało. Krytykujcie, wytykajcie, walcie... byle nie po oczach, bo do domu nie trafię.
Ja naprawdę nie wiem co o tym zdjęciu sądzić. Znaczy, wiem co mnie drażni, ale chce to usłyszeć od Was.
sama fotka mi się podoba (kadr), na lcd w pracy znowu mam za jasno i za mało kontrastu trochę, poza tym przyzwyczaiłeś mnie do cieplejszych barw
to przepalone niebo u góry po prawej mnie drażni. Kobieta super, pamiętam ją z windy ale to przepalenie przy twarzy powoduje, że jest ona mało wyrazista. za mało twarz odcina się od tła i ogólnie fotka trochę za jasna IMO. Kadr spoko.
Dzieki, to sa juz jakies konkrety. Mamy podobne wrazenia, jak widze.
Dawajcie dalej, walcie, walcie.
:)
przylaczam sie do wypowiedzi poprzednikow - to przepalenie przeszkadza, super by bylo gdyby cala glowa znalazla sie na tle drzew, moze warto by zrobic duzy krok w prawo?
tak patrze na ten beton - czy to nasz warszawski bulwar?
wiesz co, z tych wszystkich w/w powodów chyba bym próbował tą fotkę jeszcze rozjaśnić, przykontraścić i zrobić taki high key....
Moozg, dokładnie ten sam :)
Właśnie, drażni mnie linia drzew, którą "olałem" podczas robienia zdjęcia. I to był mój błąd. Linii drzew olewać nie należy.
Lessie, będę musiał coś z tym zrobić i zrobię na pewno. Co prawda i tak już mam świadomość, ze cudów tutaj nie zdziałam, ale może doprowadzę do stanu, w którym nie będzie mnie drażnić to co mnie drażni teraz ;)
Bawiac sie ostatnio GIMPem trenuje rozne kombinacje ostrzenia po zmniejszeniu zdjecia.
O ile na tym polu nadmiernym powodzeniem sie pochwalic nie moge, o tyle niechcacy wyszlo mi takie cos:
I jak sie Wam podoba taka wariacja kolorystyczna?
P.S.: Dawno u siebie nic nie wrzucalem :)
podoba się :)
Fajne te paski wszedzie ;p
Wariacja kolorystyczna fajna. Zebra tesz...
Eddie co zas sie tyczy ostrzenia to polecam ci taki skrypcik Sharpen (Smart Redlux). W zasadzie tylko jego uzywam pod Gimpem. Jego przewaga nad innymi metodami ostrzenia polega na tym ze dobrze sobie radzi na zaszumionych obszarach fotki (nie wzmacnia ziarna szumu). I w zasadzie wystarcza. Zreszta sa inne rowniez, ktore mozna stosowac w zaleznosci od tego jaki efekt chcemy osiagnac.
kolory fajne, ale chyba za bardzo przeostrzone :|
Dzieki za pierwsze opinie :)
Kisi, mam jakis taki wlasnie skrypcik, sobie sciagnalem, chyba nawet ten, o ktorym piszesz. I faktycznie dobrze sie sprawuje. Natomiast jest jedna rzecz, ktora w tej metodzie mi sie nie podoba - bo z tego co kojarze, skrypt korzysta z wyodrebnienia kanalu wartosci, krawedzi, wzmocnienia ich itd - strasznie pogrubia krawedzie i ciemne obszary. O ile w PSie ostrzenie jest bardzo precyzyjne i efekt wyglada ladnie, o tyle po tamtym ostrzeniu zdjecie wyglada jak rysowane gruba kreska. No, mam nadzieje, ze wiesz o co mi chodzi...
A moze ja slabo pamietam dzialanie skryptu, albo o zupelnie innej metodzie pisze?
Cholera, trzeba sprawdzic...
Jest to mozliwe, tak.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Efekt ten powstal w ramach eksperymentowania, wiec przeostrzenie tez tutaj jest mozliwe.
Też tego głównie uzywam i sprawdza się w 95% - najwyżej przejedź wyostrzającą maskę, gumką z niepełnym kryciem, w miejscach gdzie krawędzie są zbyt mocne.Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
Dobry pomysl, dzieki :)Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Podoba mi się zestawienie linii i kolorów.
Niby powinno sie gryźć a wygląda dobrze.
w ostatnim jak i przed może nie tyle, że razi, ale jest za dużo zdecydowanej jasności za głową modelki to powoduje rozproszenie uwagi a nie jej skupienie. Poza tym modelka jest bardzo charakterystyczna. Jej, że tak to nazwę dostojna i emanujaca ciepłem powaga wymaga otoczenia ciepłych barw zmuszających do skupienia się na twarzy. Zdjęcia podobają mi się ale można oddać za ich pomocą więcej tym bardziej, że naturalna uroda modelki zawsze bedzioe grać pierwszą rolę w kadrze. Pozdrawiam.
Kolory fajneale okropnie wyglada prawa reka modelki.Przez perspektywę wygląda jak za krótka.