A ten obiektyw to już fizycznie jest, choćby w wersji prototypowej, czy na razie to tylko atrapa?
Wersja do druku
A ten obiektyw to już fizycznie jest, choćby w wersji prototypowej, czy na razie to tylko atrapa?
Z Noty na Optycznych:
Cytat:
Funkcjonalny prototyp nowego obiektywu Samyang 7.5mm 1:3.5 UMC Fish-eye MFT można obejrzeć podczas trwających właśnie targów Focus on Imaging w Birmingham w Wielkiej Brytanii. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska znajdującego się w hali 10 w sektorze Q12!
Brzydal brzydalem, ale swoja droga juz polowa miesiaca a tu G3 ani widu ani slychu :(
Ano właśnie, chyba już pełna ignorancja sprzętowa mnie ogarnęła, założyłem na chwilkę, ale że było zimno jak pierun, a ja letnie ubrany, nie chciało mi się wyjść z kamienicy i pstryknąć czegoś ciekawszego niż drzwi :)
Ale już nie mam tego ujęcia. Trudno powiedzieć, jak każde rybie, nie grzeszy siekierą, ale jest spoko. No ale co można rzec po zdjęciu ciemnych drzwi z ręki na wysokim iso... Nie lubię fiszów, jakby to było z korektą, to co innego.
Zerknijcie na ten test: http://www.photozone.de/dslr_reviews...ngnx10?start=2
Widac jak Samsung NX odstaje od NEX i u43.
Zastanawiajace rowniez, jak:
- NEX odstaje na plus od Alpha 550
- korelacja NEX i u43 na obu wykresach
Ale czad!
Na przełom maja/czerwca Oly zaplanował premierę (źródło: 43R) PRO szkiełek :)
Z zaległego roadmapu wynika, że jedno z nich to mój naleśnik 12mm f/2.8 (mam nadzieję).
Szajse 24mm w wydaniu Oly PRO - czas zacisnąć pasa i przestawić się z LPG na MPK :mrgreen:
pokazali E-PL2, ktory jest budzetowa wersja PEN-a, czas na E-P3...
12 f/2.8 to juz jest.. w 12-60 :P Jakby to miala byc 12 to mogloby byc to tak f/2 :cool: :wink:
Kurcze.. nie wiem jak to jest. Ludzie narzekaja, ze nie ma szkiel do 4/3 w ogole malo i ze nedze. No ale jak sie tak z reka na sercu przypatrzec temu co jest to... w zasadzie wszystkie ogniskowe ladnie pokryte i to w sektorze amatorskim, semi-pro i pro.
Nie wiem zatem jaki jest sens 12 f/2.8 kiedy mamy 12-60.
Juz wolalbym jakies 85/100 f/2 (albo nawet f/2.8) MACRO.
T.
Thomasso,
nie pomyliles 43 z u43?
Pomylił , ale chciałbym mieć w starym systemie tylko takie problemy - stalkę czy zooma wyprowadzić ze sobą na spacer.
Wygląda na to, że m4/3 będzie miał ciekawszą szklarnie,niż 4/3.
A w zasadzie już ma fantastyczne a także tanie stalki - wybór na każdy portfel.
Jeszcze tylko zmiana matrycy lub aparat z inną matrycą i będzie rewelacja.
Pozdrawiam AP.
W m43 ubogo jeszcze ze szkłami, ale już mają to czego 43 się nigdy nie dorobił i juz pewnie nie dorobi.
Jest parę szkieł o jasności poniżej 2.0. A to F0.75 to już w ogóle... :)
Jak by nie patrzec to 85/100 f2 sa w M42, wiadomo manuale, niewiele wieksze od Zenitha ale sa...
Powracając do tematu: z okazji 10-lecia obecności na rynku marki Lumix, Panas w trzecim kwartale (czyli w sklepach pewnie 01.2012) wyda szczególny/okolicznościowy model wraz z nowymi szkiełkami.
Jeśli to jest to o czym mi dziadziuś mówił, to będę miał problemy koło grudnia/stycznia.
A kto to taki ten dziadziuś? I co takiego wywróżył, co się już sprawdziło?
SLR Magic zapowiada "tanie" 11mm f/1.4 pod M/43.
Szkiełko wycenili na całe $210 :shock:
Żebym to ja jeszcze potrzebował takiej ogniskowej.
Wolę kupić sobie rybie oko :wink:
Jakby 11mm/1.4 stało na półce za 600/700zł to bym sie skusił ;-)
Maj/Czerwiec; krótko i nt:
1. Oly 50mm f/1.4
2. Oly 12mm fast więc dostanę swoje f/2.8
Z poprzedniego njiusa wiemy, że mają być zrobione "w PRO" więc otwarte powinny zabijać :) czego sobie i wam życzę.
Tylko żeby nas nie zabili ceną :)
Skoro ciemniejsze m43 bywa droższe niż 43....
Nie mniej widać światełko w tunelu :idea:
właśnie, ale pokazali też większy przekręt: :)
że Canon się przyłączy do m43 :), to daje cichą nadzieję że to nie joke :] z tym 50mmm F1.4
Tylko że, ten 50/1.4 ma raptem jakieś 30-40% szans na bycie prawdziwym.
Pomyśleć, że w innym systemie 50/1.4 miałbyś za 2000 zł :wink:
Jotpegi z 11mm f/1.4
http://tinyurl.com/3ew7llw
... z Optycznych
iCytat:
Trzy nowe PEN-y
Podobno na ten rok firma Olympus zaplanowała trzy premiery bezlusterkowców systemu Mikro Cztery Trzecie. Producent zamierza w jednym z nich zastosować dotykowy ekran LCD. Inny model ma zostać wyposażony w odchylany monitor.
Cytat:
Bezlusterkowiec GE
Firma General Electric w naszym zestawieniu plotek pojawia się po raz pierwszy. Wszystko za sprawą niewiarygodnej informacji, która głosi, że w tym roku możemy spodziewać się bezlusterkowca systemu Mikro Cztery Trzecie z logotypem GE.
W plotkach pojawiło się potwierdzenie planowanego szkła Olympusa, które ma być szersze od 14 Panasonica.
Może to być ta 12 :wink:
Ale to chyba oczywiste, że jak to
http://www.43rumors.com/wp-content/u...ncept_Left.jpg
to jest 12mm i w PRO to kupię od razu. DżKJP tam coś piszą o F/2 :mrgreen: