Kompresja?
Wersja do druku
Kompresja?
Nie widzę skopanych przejśc tonalnych, tylko rozmazane gałązki choinki w tle.
Może tylko na skalibrowanych monitorach widać....
Albo po przeleceniu tołn mapingiem ;-)
imho, większość powinna się zrelaksować bo po raz kolejny oceniany jest aparat którego nikt nie miał w ręce. Z E-3 tak samo było: najpierw zachwyty nad specyfikacją techniczną, później biadolenie nad skopanymi samplami z jakiejś chińskiej strony.
Poczekajcie jeszcze trochę, będą RAW-y na "fotosjdzie" to się popatrzy - każdy pod swoim kątem oczywiście.
Na moje amatorskie oko, ten aparat mi sie podoba od początku. Trochę się obawiałem o te 12 mpx, ale teraz już nie. Widzę że chyba załatwili parę problemów
1. bandingu nie widać
2. poprawili wyraźnie iso1600, a po zmniejszeniu to też jest nieźle nawet przy 3200. Po oczyszczeniu 1600 naprawdę mi się podoba
3. Jest 12mpx więc większa ilość detali , czyli nie odstaje nawet w tym parametrze
4. Jeśli wizjer nie będzie odstawał , a ponoć nie odstaje od E3 za bardzo
5. Ponoć i DR jest lepszy niż był
6. Pozostałe rzeczy jak u Olka bliskie E3 zakładam (poza szczelnością i pancernością)
To kurcze czego wy chcecie !!! Dla mnie będzie HIT i za rok może pomyśle o nim. Dla jęczących, Olek ma zasadę wysokich cen za jakość i fantastyczne wykonanie. Za to się buli jak się wam nie podoba, kupujcie D90. Pocieszę was tylko tym że jednak reaguje i urealnia ceny. Spodziewam się więc że i tu w E30 cena szybko dojdzie do normalnej. jedyne o co się obawiajcie to cena dolara, bo to nas może załatwić. Olek dla nas nie zrobi wyjątku... :(
Witam serdecznie szanownych forumowiczow.
Mysle, ze to Was zainteresuje....
http://www.partner.olympus.pl/E-30.html
Poczytałem sobie manual od E-30 i powiem wam, że to niezwykle konfigurowalna puszka. Poprzestawiać można domyślną konfigurację AF, poziom naładowania włączający ostrzeganie o rozładowaniu aku, i masę innych cudaków. To jest w tym aparacie naprawdę niezłe.
Pozdrawiam
...a jak jest z bracketingiem?
Wartość kompensacji: 0.3; 0.7 albo 1.0
• Wartość kompensacji zmienia się w przypadku zmiany kroku EV. g„EV STEP” (str. 100)
Liczba kadrów: 3 lub 5
Hehe, widzę że jednak będę musiał to zrobić, a już myślałem że nie będzie potrzebne, po tych informacjach w których mówiono o wbudowanym HDR :)
Jednak to już po nowym roku.
Rozumiem ze chodzi o pilota który podpięty na usb do aparatu będzie symulować kontrole przez Olympus Studio.
Embedded - oprogramowywanie dla mikrokontrolerów, sterowniki etc...
Takie to masz już za 100 czy 200 zł do kupienia. Łódzka firma tym handluje.
Pozdrawiam
Takie ze ustawiam czas na pilocie i zadaje serie zdjęć z BKT np 7 sztuk z zadanym odstępem? To poproszę o link.
Aa.. :) dawno temu pisałem programy sterujące obrabiarkami numerycznymi.
Ale tu będzie potrzebny dokładny opis co chciałbyś aby się zmieniało i w jaki sposób. Pomysły mile widziane. Musimy pamiętać że aparat nie pozwoli prawdopodobnie na wyjście poza jego BIOS. i jeśli jest krok 0.3 lub 1 EV to taki będę mógł użyć. Dlatego nie wiem czy nie lepiej od razu jest iść w3 kierunku automatycznej zmiany czasu. Przykładowo kolejne zdjęcia robią z czasem wydłużanym o increment. Nie wiem tylko jak to przeliczyć na EV.
Pokręteł ani bajerów graficznych nie będę robił na ekranie, bo szkoda czasu
Aż tak to nie, ale pilot z iterwałometrem.
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
http://www.allegro.pl/item491178277_...am_rm_uc1.html
Prawie to samo. Bo muszę puścić spust w odpowiednim momencie (po 3 lub 5) klatkach.
Myślę, że to niewielkie udogodnienie mogłoby się pojawić w jakimś nowszym firmware - o ile tylko w Olympus jest wola do takich zmian. Tak wiem - to drobiazg i można bez tego żyć. Jednak właśnie takie drobiazgi wpływają na wygodę używania aparatu.
Nie musisz - tak robiłem HDRa krowy i większość zdjęć na wypadzie w Jurę.
Tryb H, braketing 5kl, 2 środkowe skasować :-)
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zadzwoń do tego Imfoto - ten interwałometr pozwala na ustawianie czasu ekspozycji. Problem może być z rejestrowaniem świateł, bo pewnie dokładność sekundowa.
Pozdrawiam
Nie, jeśli zrobię to program na PC/mini Notebok, ale to i tak da możliwość której tu nigdzie nie ma. Wyobrażam sobie coś takiego, że można zdefiniować sobie w serii 256 zdjęć (ile się chce). Definiujemy parametry pierwszego. Potem możemy określić sobie nie jeden a kilka parametrów, które będą się zmieniać i w jaki sposób.Zdjęcia mogły by być wykonywane od razu po kolei albo w odstepach czasowych (0-N h). Równolegle można na przykład temperaturę światła, aby było ciekawiej. W kompaktach jest fajnie że można zmieniać zoom, tu nie da rady. Wyobrażam sobie że robimy długi czas naświetlania i w czasie robienia zdjęcia zmieniamy zoom. Tu za to zapewne będzie można nieźle namieszac sterowaniem lampą błyskową
Pilot z opcją bracketingu byłby dobrym pomysłem, który rozwiązałby trochę problemów. Ale czy są piloty, które pozwalają zmieniać parametry zdjęcia? (czas, korekta ekspozycji)?
edit: z tego co widzę RM-1 potrafi zmieniać ekspozycję. A jeśli potrafi to, to możnaby go przerobić, żeby robił kilka zdjęć z różną.
Zamiast USB można użyć FireWire
Ups...
"The Olympus Developer Program makes it fast and easy with ActiveX Control technology. More than 50 methods and properties give your Visual C++ or Visual Basic applications complete camera control."
Czyli jest tylko jakaś żałosna binarka z wystawionymi funkcjami?
Jest driver i biblioteki, Mocha albo ryenv..coś tam. Są 3 wersje. Nie mniej masz trochę racji. To sterowanie jest troszkę ograniczone, aczkolwiek sporo można poustawiać. Nie wszystko udało mi się wypróbować
Czyli prot USB jest nieznany, i tylko windoze. Zgroza.
do portu USB się przypina sam ten driver i on wie jaki to port. On też wystawia do API info czy jest urządzenie dostępne i jakie